Skip to main content
FLASH

Nyhed

Investeringerne værd: Specifik viden om leverfibrose kan føre til livsstilsændringer

Det er normalt svært at motivere folk til at ændre vaner i forhold til alkohol og generel sundhed, men et nyt studie fra FLASH viser, at screening og en samtale hos lægen om konkrete leverskader kan løse det omfattende problem.

Flere undersøgelser peger på, at det er svært at få folk til ændre alkohol-, kost- og motionsvaner, og derfor opdages leverskader ofte for sent. Nu kan en ny, omfattende undersøgelse fra FLASH dog rapportere, at viden om leverfibrose kan føre til positive livsstilsændringer. 

Løsningen skal findes i form af konkret rådgivning frem for brede kampagner, fortæller Alexander Krag, professor og ledende overlæge i hepatologi på Odense Universitetshospital, til Sciencenews.dk.

I studiet har FLASH, som noget unikt, screenet en bredere population på næsten 5000 mennesker. Alle deltagere har efterfølgende fået rådgivning om livsstilsændringer, alkoholindtag, kost og motion, uanset resultatet af deres screening. 

Undersøgelsen viser, at samtalerne både kunne skabe forbedringer på kort og lang sigt, og derfor ser Aleksander Krag, at der er en klar fremtid inden for forebyggelsesmetoden.

Aleksander Krag fortæller til Sciencenews.dk
"Vores resultater understreger potentialet i screening for leverfibrose som en integreret del af forebyggelsen, tidlig opdagelse og behandling af leverrelaterede sygdomme. Hvis en kort screening og en samtale med en læge højest hvert andet år er nok til at bremse eksplosionen i antallet af disse livsstilssygdomme, bør det være investeringen værd,”

Du kan læse meget mere om undersøgelsen og dens resultater hos Sciencenews.dk her:  https://sciencenews.dk/da/laegen-som-medicin-tidlig-opdagelse-af-leverfibrose-kan-foere-til-livsstilsaendringer


Redaktionen afsluttet: 04.04.2024