Skip to main content
FLASH

Efterprøvning af ny sygdomsdefinition for patienter med leversygdom: FLASH studie udgivet i Lancet Gastroenterology & Hepatology

FLASH har nyligt fået udgivet et studie i det fine tidsskrift Lancet Gastroenterology & Hepatology som efterprøver den nye sygdomsdefinition for patienter med fedt i leveren.

Et studie ledet af Mads Israelsen er i februar måned 2024 publiceret i et af de fornemmeste tidsskrifter inden for leversygdomme, 
nemlig Lancet Gastroenterology & Hepatology.
Internationale eksperter samt patientrepræsentanter satte sig nyligt sammen, for at finde et nyt navn for tilstande, hvor patienterne har abnorm ophobning af fedt i leveren, tidligere kaldt fedtleversygdom. 
Fedtleversygdom mentes nemlig at være stigmatiserende, hvorfor man ønskede en ny definition på sygdommen der i mindre grad stigmatiserede, men som stadig var beskrivende for tilstanden. Derfor landede man på definitionen steatotisk leversygdom. 
Dette var dog en definition der var udledt af konsensus blandt eksperterne samt patientrepræsentanterne, og det var derfor uvist om de patienter der tidligere ville være omfattede af ”fedtleversygdom” også ville gøre det med den nye definition.

Det var dette som forskerne fra FLASH satte sig for at efterprøve ved hjælp af en kohorte af patienter fra Fyn der havde et tidligere eller nuværende overforbrug af alkohol som disponerer for steatotisk leversygdom. 
Forskerne fandt at det var muligt at klassificere patienter ”fra den virkelige verden” med den nye definition, samtidig med et højere alkoholforbrug også disponerede for en dårligere overlevelse og risiko for udvikling af leversygdom med komplikationer. 

https://www.thelancet.com/journals/langas/article/PIIS2468-1253(23)00443-0/abstract

Redaktionen afsluttet: 12.02.2024