Skip to main content
FLASH
Publikation

Blodprøve kan forudsige fremtidig leversygdom

Forskere fra Center for Leverforskning har udviklet en ny blodprøve-algoritme, ALPACA score, som med god nøjagtighed kan forudsige, hvilke patienter der om op til fem år bliver indlagte med leversygdom.

Et større forbrug af alkohol øger risikoen for senere af få symptomatisk leversygdom. Det er dog langt fra alle, der vil blive leversyge af deres alkoholvaner, og at finde de rigtige patienter på det rigtige tidspunkt er en udfordring. De nuværende blodprøver inkluderende ”levertallene” som man kan få taget hos sin praktiserende læge, er ret upålidelige. Som konsekvens af dette, bliver tre fjerdedele af patienterne først diagnosticeret med leversygdom, når de bliver indlagte og det dermed næsten er for sent. 

Forskere fra Center for Leverforskning har nu udviklet en blodprøve-algoritme, som mere præcist kan forudsige, hvem der senere vil udvikle svær leversygdom. Blodprøve-algoritmen hedder ALPACA score, og består af en kombination af normale blodprøver, og så en biomarkør som måler på dannelsen af arvæv, som markør for udvikling af leversygdom. Forskerne håber på, at ALPACA score i fremtiden kan bruges til tidligere at finde de patienter, der bliver svært leversyge, og henvise de rigtige patienter fra den praktiserende læge ind til en leverafdeling på sygehuset.

 

Artiklen er lige udgivet i Liver International, og kan læse her http://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/liv.15595

grafrisk abstract fra artiklen om alpacascoren

Redaktionen afsluttet: 31.05.2023