Skip to main content
Om iTAPP

Om iTAPP-studiet

Baggrund

Alkohol har stor indflydelse på den generelle folkesundhed. Alkoholproblemer kan medføre alvorlige helbredskonsekvenser, og i Danmark er der årligt 3000 alkoholrelaterede dødsfald. Det anslås, at ca. 15% af danskerne har et skadeligt forbrug af alkohol. Alligevel søger kun en lille gruppe patienter specialiseret behandling.

Almen praksis er i kontakt med en stor del af befolkningen. Det er derfor et oplagt sted at identificere alkoholproblemer, og det er samtidig et sted, hvor mange patienter kan få hjælp til disse. Alkoholproblemer bliver dog for sjældent italesat og kan være vanskelige at håndtere. Særligt patienter med milde til moderate alkoholproblemer er svære at nå og bliver ofte overset. Samtidig er det fortsat en stor udfordring at få implementeret virksomme metoder til at hjælpe denne målgruppe af patienter.

iTAPP-studiet vil teste effektiviteten af en ny metode til at identificere og behandle alkoholproblemer blandt patienter i almen praksis. Metoden hedder 15-metoden, og den gør det enkelt for både praksispersonalet og patienterne at tale om alkoholproblemer. Metoden indebærer en fleksibel ogpatientcentreret tilgang til italesættelse og behandling af alkoholoverforbrug.
15-metoden er udviklet specifikt til almen praksis. Navnet refererer til, at hver konsultation højst tager 15 minutter, samt at målgruppen for behandling er de patienter, som scorer >15 point på screeningsinstrumentet AUDIT (Alcohol Use Disorder Identification Test). Metoden er udviklet i Sverige, og i svensk almen praksis har 15-metoden vist sig at være lige så effektiv som specialistbehandling til at behandle mild og moderat alkoholafhængighed. Forud for iTAPP-studiet er 15-metoden pilottestet i Danmark og derpå tilpasset dansk almen praksis.

 

Studiets formål

iTAPP-studiet vil undersøge, hvor effektiv 15-metoden er til at identificere alkoholproblemer i almen praksis, samt hvor effektiv metoden er til at sænke alkoholforbruget blandt patienter, der overskrider Sundhedsstyrelsens genstandsgrænser. iTAPP-studiet vil til slut evaluere, om 15-metoden er anbefalelsesværdig til landsdækkende udrulning.

 

15-metoden

På www.sdu.dk/15-metoden kan du læse mere om 15-metoden, finde materiale til brug i praksis, se instruktionsvideoer, mv.

 

Metode og design

15-metoden bliver afprøvet i 16 almen praksis i Region Syddanmark. På baggrund af lodtrækning fordeles de deltagende praksis til at tage metoden i brug på forskellige tidspunkter. Fire praksis ad gangen uddannes i metoden og kan derefter begynde at bruge den, hvor det findes relevant. Dette gøres i alt fire gange, indtil alle 16 praksis har fået træning i metoden.
Der måles på forskelle i praksis før og efter ibrugtagningen af 15-metoden. Dette gøres via en særlig konsultationskode (ICPC forskningskode), som anvendes til registrering af alle konsultationer, hvor alkohol har været italesat. Konsultationskoden anvendes specifikt til forskningsformål og er neutral i patientens journal.
Derudover indsamles der data om livsstil fra patienter i de deltagende praksis før, under og efter forløbet via et spørgeskema tilsendt patienternes e-Boks.

Nedenstående figur illustrerer studiets forløb igennem interventionsperioden. Hver farvet kasse repræsenterer fire praksisser, som begynder at bruge 15-metoden i deres daglige virke. Alle praksisser bliver randomiseret til en tilfældig gruppe og dermed et tilfældigt tidspunkt for uddannelse og ibrugtagning af metoden. Interventionsperioden starter med alle praksis i kontrolgruppen. Interventionsperioden er sat til at vare 19 måneder i alt.

iTAPP-studiet forløber over 4 år, i perioden 2022-2025

Hele iTAPP-studiet forløber over 4 år, i perioden 2022-2025.

Status på studiet

itapp-tidslinje-status-marts-2024-da

Resultater fra studiet publiceres løbende over studieperioden, efterhånden som data indsamles. Links til publikationer vil blive delt på denne side.

Klik på dette link for at se billedet i større format (åbner som PDF).

 

Media

Læs om 15-metoden (Feasibility-studiet) i Ugeskrift for Læger.

Læs kort om 15-metoden i Magasinet Helse.

Podcast-episode om iTAPP-studiet og 15-metoden:
OUH Talks: Alkoholoverforbrug – Hvordan taler du med din læge om alkoholoverforbrug?
(Episonen kan også findes på Spotify)

 

 

Referencer

Schøler, P. N., Søndergaard, J., Barfod, S. & Nielsen, A. S. (2022). Danish feasibility study of a new innovation for treating alcohol disorders in primary care: the 15-method. BMC Prim Care, 23(1), 1-14.

Sundhedsstyrelsen & Statens Institut for Folkesundhed. (2016). Sygdomsbyrden i Danmark: Risikofaktorer.

Sundhedsstyrelsen & Statens Institut for Folkesundhed. (2022). Danskernes Sundhed: Den Nationale Sundhedsprofil 2021.

Sundhedsstyrelsen & Statens Serum Institut. (2015). Alkoholstatistik 2015: Nationale data.

Wallhed Finn, S., Hammarberg, A. & Andreasson, S. (2018). Treatment for Alcohol Dependence in Primary Care Compared to Outpatient Specialist Treatment-A Randomized Controlled Trial. Alcohol, 53(4), 376-385.    

Sidst opdateret: 08.05.2024