Skip to main content
15_metoden

15-metoden

Baggrund

Der er forskellige årsager til at personer med alkoholproblemer sjældent søger behandling. Barriererne for at søge behandling kan overordnet deles i to grupper: person-relaterede barrierer og behandlings-relaterede barrierer.
 
Person-relaterede barriere er eksempelvis frygt for stigmatisering eller manglende oplysning om hvilke behandlingsmuligheder, der er tilgængelige. Behandlings-relaterede barrierer kan være ingen eller manglende tilgang til hjælp eller omkostninger til sundhedsforsikring
 
Selvom det er vist, at screening, intervention og henvisning til behandling for alkohol overforbrug er effektivt i almen praksis har det vist sig vanskeligt at implementere et systematisk fokus og intervention mod skadeligt alkoholforbrug i almen praksis generelt, og særligt i Danmark.
 
Årsagen til dette menes at være en kombination af behandler-barrierer og patient-barrierer. Blandt behandlere angives barrierer som manglende træning og viden om emnet, samt at farmakologisk behandling af alkoholafhængighed ofte anses for at være vanskeligt. Endelig angives behandling af alkoholoverforbrug hyppigt at være særligt tidskrævende.

 

15-metoden

15-metoden er udviklet i Sverige, hvor den har vist sig at være en lovende opsporings- og behandlingsmetode for alkoholafhængighed i almen praksis. De gode resultater fra Sverige er set i en population der i mange henseende er sammenlignelig med den danske. Metoden har desuden vist sig acceptabel blandt de praktiserende læger. 
 
Metoden består af tre trin: 
  1. En særlig opmærksomhed på alkohol ved visse symptomer og henvendelsesårsager.
  2. En alkoholsamtale, med uddybelse af patientens situation.
  3. Et behandlingsforløb med strukturerede samtaler og patientmateriale. Dette kan kombineres med medicinsk behandling. Til slut aftales opfølgning.
Navnet 15-Metoden henviser både til længden af konsultationerne, 15 min., og til målgruppen for interventionens trin tre – nemlig patienter, der scorer >15 point på screeningsskemaet AUDIT (Alcohol Use Disorder Identification Test). 

 

Resultater fra afprøvning af 15-metoden i Sverige og Danmark 

I Sverige viste seks måneders follow-up, for patienter randomiseret til enten 15-Metoden i almen praksis eller til specialistbehandling, at for patienter med mild til moderat grad af afhængighed var specialistbehandling ikke bedre end behandling i almen praksis.
Patienter behandlet i almen praksis (n = 109) reducerede deres ugentlige alkoholforbrug fra 367 til 224 g ved seks måneders opfølgning.
Patienter i specialistbehandling (n = 119) reducerede deres forbrug fra 343 til 182 g. Denne reduktion var ikke signifikant forskellig  fra hvad praktiserende læger opnåede ved samme intervention (p = 0,146). 
 
I Danmark er metoden blevet pilottestet i almen praksis. Pilottestningen havde fokus på arbejdsgangene omkring metoden i klinikkerne og på hvordan patienter og sundhedspersonale oplevede at arbejde med metoden. Undersøgelsen viste, at:
  1.  Sundhedspersonalet oplevede metoden gav struktur til et vanskeligt emne.
  2.  Metoden fungerede godt som værktøj på tværs af faggrupper.
  3.  Metoden udfyldte et hul i aktuelle behandlingstilbud i primærsektoren.
Patienterne oplevede bl.a. at:
  1.  Metoden var individcentreret og fungerede godt som en vigtig brik i et overordnet billede på sundhed og livsstil.
  2.  Metoden var et kærkomment tilbud mht. logistik, relationer og stigma. 
 
15-Metoden indeholder færre og kortere sessioner sammenlignet med eksisterende og tidligere modeller for behandling af alkoholrelaterede problemer i almen praksis.
Uddannelse i metoden tager blot fire timer og evalueringer fra ovenstående studier har vist, at metoden relativt nemt kan implementeres i daglig klinisk hverdag i almen praksis i både Sverige og Danmark.

 

Materiale til 15-metoden

 

15-metoden indeholder:

Til sundhedsfaglige: 

Til patienter: 
Supplerende værktøj: 

 

Uddannelsesvideoer  

Herunder finder du uddannelsesvideoer til 15-metoden. 
Samtalerne i konsultationerne gør brug af Den Motiverende Samtale, som 15-metoden bygger på.
Videoserierne indeholder også refleksioner fra både patientens og lægens perspektiv.
Videoerne kan bruges både som instruktion i 15-metoden, men også som inspiration til brug af motiverende samtale uden brug 15-metoden specifikt.

Videoserie 1, Søvnproblemer:
Videoserie 2, Forhøjet blodtryk:
case 2, del 1
case 2, del 2
case 2, refleksion med læge

Riddargatan 1 i Stockholm, hvor 15-metoden er udviklet, har ligeledes uddannelsesvideoer. Disse videoer indeholder andre cases og flere gode tips til brug af både motiverende samtale og 15-metoden.
Videoerne nedenfor er på svensk, men med engelske undertekster.
For at aktivere underteksterne skal du trykke på CC (Choose Caption) når du afspiller videoen. 
 
 
Vidensbank  

Vidensbanken indeholder en kort gennemgang af fordele ved at reducere sit alkoholforbrug - relateret til konkrete helbredstilstande og -symptomer.   

Vidensbank til sundhedspersoner – Fordele ved at reducere sit alkoholforbrug PDF

 

Afprøvning af 15-metoden i stor skala  
Forskningsenheden for Almen Praksis Odense og Enheden for klinisk Alkoholforskning ved Syddansk Universitet afprøver i øjeblikket 15-metoden i stor skala. Projektet omfatter 23 almene praksis i Region Syddanmark og tester metodens effektivitet på flere parametre, herunder om metoden kan gøre det nemmere at tale om alkohol i almen praksis. Projektet er finansieret af Trygfonden og løber frem til udgangen af 2025.
 

 

Litteratur  

Kohn, Saxena, Levav & Saraceno 2004
Regm, Shield, Gmel, Rhem & Frick 2013
Saunders, Zygowicz & D’Angelo, 2006
Saunders et al., 2006
Kaner et al., 2018, 
Kaner et al., 2007
Williams et al., 2018
Wallhed Finn, Hammarberg & Andreasson, 2018
Babor, Higgins-Biddle, Saunders & Monterio, 2001
Wallhed Finn et al., 2018
Wallhed Finn, 2018
Schøler, Søndergaard, Barfod & Nielsen, 2022
Fraser

Forslag til fraser, til brug i klinikken

Klik her for forslagene

Sidst opdateret: 29.04.2024