I Forskningsudvalget på Afdeling for Klinisk Patologi er det blevet besluttet, at inddrage patienter og pårørende aktivt i de forskningsaktiviteter og innovation, der foregår i afdelingen.
Formål
Formålet med ForskningsPartnere er at styrke dialog og samarbejde med patienter og pårørende om forskning i afdelingen. Deres synspunkter og erfaringer vil indgå i afdelingens planlægning, ansøgninger, innovation, gennemførelse og kommunikation af/om forskning. Men ForskningsPartnere vil også kunne hjælpe med at udbrede kendskabet hos den brede befolkning om, hvad specialet ”patologi” er.
Det tilstræbes, at der generelt bør være ca. 6-8 ForskningsPartnere tilknyttet. Dette antal kan dog justeres ved behov og efter beslutning i Forskningsudvalget. Hvis en ForskningsPartner ikke ønsker at fortsætte, arbejdes der på at hverve en ny, så antallet af ForskningsPartnere er nogenlunde konstant.
Mulige opgaver for ForskningPartnere
ForskningsPartneres rolle er først og fremmest at deltage i nedenstående aktiviteter som borgere/patienter/pårørende og de erfaringer der kommer deraf. Der kræves ingen bestemte forudsætninger for deltagelse i aktiviteterne. Eksempler på sådanne aktiviteter kunne være:
- Bidrage til udarbejdelse af Kommissorium
- Bidrage til at opbygge Forskningsenhedens hjemmeside på SDU
- Bidrage til at informere om aktiviteter i Afdeling for Klinisk Patologi
- Bidrage til at udfærdige lægmandsdokumenter til ansøgninger og godkendelser.
- Aktiv involvering i udvalgte forskningsprojekter fra start til slut.
- Deltage i relevante møder i Forskningsudvalget
- Deltage i det årlige Forskningsseminar
Det skal pointeres, at ForskningsPartnere ikke bærer noget ansvar og kan til enhver tid og med kort varsel sige til og fra på opgaver. Ligeledes kan de til enhver tid stoppe med at være ForskningsPartner. ForskningsPartnere deltagelse i aktiviteter baseres 100% på frivillighed.
Hyppighed af involvering
Det er vanskeligt at sætte faste rammer for, hvor ofte ForskningsPartnere kan kontaktes og involveres i afdelingens forskning. Men som udgangspunkt er det op til ForskningsPartnere selv at sige til og fra. Her skal det også pointeres, at deltagelse baserer på 100% frivillighed
Kontakt mellem forsker og ForskningsPartnere
Kontakt mellem forsker og ForskningsPartnere knyttes gennem Forskningslederen og Koordinator. Det vil således være Koordinatoren eller Forskningslederen, der kontakter ForskningsPartnere om deres potentielle interesse i at bidrage til et projekt. Når den første kontakt er knyttet, kan ForskningsPartnere og forskere aftale nærmere.
Transport og forplejning
Ved rimeligt behov vil Afdelingen for Klinisk Patologi dække transportudgifter og evt. forplejning til ForskningsPartnere efter de til enhver tid gældende statslige takster.