Skip to main content
Center for Køn og Diversitet
NY BEVILLING

Forfatter Luka Holmegaard får arbejdslegat til skriveophold på IKV

Forfatter Luka Holmegaard modtager arbejdslegat i VELUX FONDENs Writers-in-residence-program til skriveophold ved Institut for Kulturvidenskaber. Programmet skal fremme dialogen mellem humanvidenskab og kunstnerisk praksis og styrke dansk litteratur.

VELUX FONDENs pilotprojekt Writers-in-residence skal fremme dialogen mellem humanvidenskab og kunstnerisk praksis og styrke dansk litteratur. Nu får otte talentfulde forfattere arbejdslegater til skriveophold i universitetsmiljøer.

Mød de danske universiteters første skønlitterære writers-in-residence: Majse Aymo-Boot, Adam Drewes, Signe Gjessing, Ida Marie Hede, Luka Holmegaard, Siri Ranva Hjelm Jacobsen, Mikas Lang og Gerd Laugesen. Snart flytter de ind på henholdsvis Københavns Universitet, Roskilde Universitet, Syddansk Universitet, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet.

”Årets bevillingsmodtagere har bekræftet os i det høje kunstneriske niveau i vækstlaget af dansk skønlitteratur og det store potentiale for nye litterære gennembrud. Skønlitteraturen er en vigtig stemme i vores samfund og demokrati. Med programmet ønsker vi at styrke litteraturen ved at skabe tid og rum for samarbejde og gensidig inspiration mellem forfattere, forskere og studerende. I det møde kan der opstå nye, kreative erkendelser og udtryk til gavn for både litteraturen, forskningen – og ikke mindst læserne. Vi glæder os til at følge eksperimentet,” siger programchef Henrik Tronier fra VELUX FONDEN.

Ansøgningerne er blevet vurderet af et internationalt bedømmelsespanel af forfattere og forskere og af VELUX FONDENs arbejdsgruppe for humanvidenskabelig forskning, som har indstillet forfattere til bestyrelsen. Læs mere om programmet i writers-in residence 2021-opslaget  (obs ansøgningsfristen var den 7. oktober 2021).

Writers-in-residence programmet er skabt i samarbejde med forfattere og forskningsmiljøer på landets humanvidenskabelige institutter. Fælles for forfatterne er, at de endnu ikke er etablerede fuldtidsforfattere, men alligevel har et højt niveau i deres litterære talentudvikling med flere udgivne skønlitterære værker bag sig. Og at de både vil kunne bidrage med inspiration til instituttets forskere og studerende og selv opnå stort kunstnerisk udbytte af dialogen.

Toårig forsøgsordning
De otte forfattere får hver toårige arbejdslegater på 200.000 årligt i honorar. Herudover bliver universiteternes udgifter til forfatterkontorer, administration m.v. dækket. VELUX FONDEN giver således i alt 4,8 mio. kr. i bevillinger under initiativet, der skal køre i en forsøgsordning på to år. Det næste programopslag forventes at blive offentliggjort i løbet af foråret 2022, hvor arbejdslegatet vil kunne søges efter invitation fra en institutleder ved et af de humanvidenskabelige institutter, der er etableret samarbejde med.

Læs mere på VELUX FONDENs hjemmeside.

Redaktionen afsluttet: 13.01.2022