Skip to main content
FAQ

FAQ – Frequently Asked Questions 

Har du spørgsmål til DaSK? Måske findes svaret allerede i vores FAQ, hvor vi har samlet en række af de oftest stillede spørgsmål:

 

Deltagere – hvorfor mig og hvem ellers?

Udvælgelsen er sket på baggrund af et tilfældigt udtræk fra Befolkningsregistret. Vi har i forbindelse med denne undersøgelse udtrukket 150.000 nye deltagere over 20 år. Derudover har vi geninviteret de knap 50.000 danskere, der i 2012 bidrog med stor viden til vores undersøgelse.

Der er inviteret 150.000 danskere til at deltage i Den Danske Symptom Kohorte i 2022. En tredjedel er deltagere fra den Danske Symptom Kohorte i 2012, mens de resterende 100.000 er nye tilfældigt udvalgte deltagere.

Ved at besvare denne undersøgelse kan du være med til at sikre et mere sammenhængende og imødekommende sundhedsvæsen, hvor lige ret til udredning og behandling kan betyde, at vi skal behandle folk forskelligt, og hvor det anerkendes at den traditionelle vej gennem sundhedsvæsenet ikke altid er den rette vej for alle. 

Ja, alle svar er værdifulde. Hvad end du har få eller mange erfaringer med sundhedsvæsenet, og hvad end de er gode eller dårlige, så er dit bidrag værdifuldt og vil sikre et nuanceret og virkelighedstro billede af symptomer og erfaringer med sundhedsvæsenet i befolkningen.

 


Hjælp til at svare fra andre:

Ja tak, uanset om du er syg eller rask, vil vi bede dig svare på alle spørgsmål. Alle svar er vigtige og værdifulde.

Nej, desværre ikke, det er vigtigt at det er den inviterede, der deltager for at sikre besvarelser fra alle aldre, køn, bopæl mm. 

Ja, det må du meget gerne, det er blot vigtigt at det er dine egne svar.

Det er meget vigtigt for os at borgere i alle aldersgrupper besvarer spørgeskemaet, da det vil være med til at udpege områder i sundhedsvæsenet, hvor det f. eks. er nødvendigt med forskellige tilbud alt afhængig af alder. Som ældre borger har du formentlig gjort dig erfaringer med det danske sundhedsvæsen gennem tiden, der kan være yderst værdifuld i fremtiden.

 

Adgang til spørgeskemaet:

Prøv at kopiere linket ind i din internetbrowser i stedet. Vær opmærksom på, at du ikke kommer til at kopiere det ind i et søgefelt (fx google) i stedet. Hvis det fortsat ikke virker, vil vi bede dig kontakt os på mail: dask@health.sdu.dk, så vi kan hjælpe dig.

 

Alternativt kan du få adgang til spørgeskemaet ved at skrive din personlige kode ind i www.datafabrikken.dk.

 

Vi har samlet en guide her under:

1) Skriv: www.datafabrikken.dk i din browser, tryk enter.
2) Du ser nu følgende skærmbillede:
skærmbillede
Hvis ikke ovenstående kommer frem, så tjek at du har skrevet www.datafabrikken.dk i browseren og ikke i en søgemaskine, som fx google eller bing.

 

3) Tast den 12-cifrede kode fra dit invitationsbrev ind i nøglefeltet og tryk OK, så åbner spørgeskemaet.
kode
 
4) Hvis ovenstående ikke fungerer, er du velkommen til at tage kontakt til os.

Nej, undersøgelsen gennemføres kun via internettet.

Ja, hvis du er bosiddende i udlandet, kan du desværre ikke deltage. I så fald må du meget gerne tage kontakt til os via e-mail: dask@health.sdu.dk så vi ikke rykker dig unødigt. 

 

 

Undersøgelsen er åben frem til 4. juli 2022, men en rykkerprocedure vil betyde, at du får en påmindelse efter ca. 10 dage.  Hvis du ikke har mulighed for at udfylde skemaet inden for ca. 10 dage.  Hvis du ikke har mulighed for at udfylde skemaet inden for ca. 10 dage. 
 

 

 

Undersøgelsen er åben frem til 4. juli 2022, men en rykkerprocedure vil betyde, at du får en reminder efter ca. 10 dage.  Hvis du ikke har mulighed for at udfylde skemaet inden for ca. 10 dage.

 

Formål og indhold i spørgeskemaet:

Vi spørger bredt til sundheden og symptomer i befolkningen. Spørgsmålene rummer bl.a.:
  • Oplevelse af en række fornemmelser, symptomer og ubehag fra kroppen.
  • Overvejelser i forbindelse med oplevelsen af symptomer, herunder hvem, du har talt med om symptomerne og om du har kontaktet din læge.
  • Vi spørger endvidere til erfaringer med sundhedsvæsenet, reaktionsmønstre og oplevelser med sygdom og sundhed i forbindelse med COVID-19 pandemien.

 

 

Vi stiller mange spørgsmål, fordi vi gerne vil kende detaljer om befolkningens aktuelle symptomer, erfaring med kontakter til deres praktiserende læge og det danske sygehusvæsen, således at grundlaget for fremtidige sundhedsindsatser kan styrkes. De mange informationer giver os blandt andet mulighed for at opspore både områder med helt overordnet behov for ændringer, og for at fremhæve områder, hvor udvalgte grupper i befolkningen har behov for en anderledes indgang til sundhedsvæsenet end den nuværende.

Skemaet kan udfyldes på cirka 15-20 minutter. Der kan forekomme variation da nogle svar vil udløse uddybende spørgsmål.

 

Undervejs i spørgeskemaet:

Enkelte spørgsmål i spørgeskemaet kan virke intime. I disse er det muligt at trykke enten ”ønsker ikke at svare” eller ”ved ikke”, og derefter komme videre i spørgeskemaet. Alle svar er anonyme og vi hverken bruger eller offentliggør resultater, hvor dine svar vil kunne genkendes.

Ja, hvis du klikker på linket i dit invitationsbrev, eller skrive din kode ind på www.datafabrikken.dk, kommer du tilbage til spørgeskemaet og kan bladre frem til der, hvor du var nået til i skemaet. Når du har svaret på det sidste spørgsmål og er gået ud af undersøgelsen, vil systemet opfatte det som om, undersøgelsen er afsluttet, og du kan ikke gå ind og rette i din besvarelse.

De fleste steder i skemaet skal du svare ved at klikke med musen på det valgte svar. Herefter vil du kunne se en markering i feltet. Enkelte steder i skemaet skal du svare med tal. Her er det vigtigt at skriver tal og ikke bogstaver, f.eks. 12 og ikke tolv.
 
Hvis du mangler at besvare et spørgsmål, eller hvis du skriver tal med bogstaver, vil systemet ikke godtage dit svar og du vil derfor ikke kunne fortsætte besvarelsen. Der vil være en rød markering ud for det spørgsmål du mangler at besvare.
 
En mulig fejl kan være, at du skriver noget andet, end systemet vil acceptere. Hyppige fejl:
  • Hvor meget ryger du i gennemsnit pr dag? Svar: Jeg ryger 15 cigaretter dagligt.
  • Her skal du blot sætte tallet 15 ind i stedet.
  • Skriv din højde i hele tal målt i cm? Svar: 160 cm. Her skal du blot skrive 160. 
Hvis du er gået i stå og ikke kan komme videre, kan du kontakte forskerne bag undersøgelsen via e-mail: dask@health.sdu.dk

Der er tale om en helt bred undersøgelse af sundheden og sygdomsudviklingen i befolkningen. Du kan også svare på spørgsmålene ,selv om du føler dig helt rask og ikke har nogen symptomer fra kroppen. Hvis der er spørgsmål, der ikke giver mening for dig, skal du blot svare så godt, du kan. Der er ikke rigtige og forkerte svar. Der er et kommentarfelt til slut i skemaet, hvori du kan notere eventuelle tilføjelser.  


Resultater:

Resultaterne ventes at være til rådighed på www.sdu.dk/dask. Vi forventer at have de første resultater klar omkring 2 måneder efter udsendelse, dvs. omkring oktober 2022.

 

Resultaterne præsenteres løbende på vores hjemmeside (www.sdu.dk/dask). Resultaterne skrives sammen i videnskabelige artikler og præsenteres ved faglige konferencer, såvel nationalt som internationalt. De vigtigste budskaber vil blive præsenteret til befolkningen gennem den danske presse, ligesom relevante personer, såsom sundhedspolitikere, organisationer, som en række patientforeninger, og relevante myndigheder, som Sundhedsstyrelsen, kommuner og regioner vil blive informeret om resultater og anbefalinger til forbedringer/ændringer.

 

 

Datasikkerhed:

Der foregår stadig vigtig forskning med svarene fra 2012. Alle informationer behandles anonymiseret, og opbevares på sikre data-servere godkendt til netop det formål. I 2012 samtykkede du til, at dine svar måtte bruges i forskningsøjemed. Da svarene fra 2012 fortsat bidrager med væsentlige og værdifulde resultater til gavn for alle brugere af det danske sundhedsvæsen, er det i overensstemmelse med datalovgivningen og tilladelser fra Sundhedsstyrelsen, at vi fortsat opbevarer svarene fra 2012. 

SDU behandler personoplysningerne fortroligt - i overensstemmelse med gældende ret. Oplysningerne vil kun blive brugt til forskning, mens formidling af forskningsresultater vil ske i anonymiseret form. Vi sørger for at opbevare dine svar sikkert, så det kun er de relevante forskere, der har adgang til dem. Oplysningerne blive slettet eller anonymiseret, og dette vil ske senest fem år efter afslutning af projektet. 

Ja, det er lovligt, når deltageren er informeret om, at det vil ske, og at undersøgelsen gennemføres i overensstemmelse med databeskyttelsesreglerne. Vi henter oplysninger fra registre, for at resultaterne skal blive så solide og fyldestgørende som muligt. Registeroplysninger er vigtige for at kunne se, hvor der skal sættes ind for at forbedre sundhedstilstanden. Vi offentliggør aldrig resultater, hvor dine svar kan genkendes.

Alle data anonymiseres forud for gennemgang og behandling. Ingen offentliggjorte resultater vil kunne føres tilbage til dig.


Projektgruppen bag og kontakt:

Undersøgelsen udgår fra Forskningsenheden for Almen Praksis på Syddansk Universitet i Odense, og udføres i samarbejde med en lang række sygehusafdelinger på Odense Universitetshospital, Center for Funktionelle lidelser, Aarhus Universitet og Health Literacy Netværk, Aarhus Universitet.

 

Ja, hvis du har spørgsmål til undersøgelsen eller spørgeskemaet, er du velkommen til at kontakte projektgruppen via e-mail: dask@health.sdu.dk

 

 

Om præmie - lodtrækning om gavekort:

Der trækkes lod om i alt 10 gavekort á en værdi på 2500 kr. til Gaveuniverset.

 

Alle, der svarer på hele spørgeskemaet er med i lodtrækning om i alt 10 gavekort á 2500 kr. til Gaveuniverset.

Så snart spørgeskemaundersøgelsen lukkes primo juli 2022 trækkes der lod, og vinderne får direkte besked.

Gavekortet kan anvendes på Gaveuniverset, hvor du kan vælge en eller flere ting til en værdi af i alt 2500 kr. Den valgte gave sendes til nærmeste pakkeboks nær dig. 
Nej, præmien er skattefri. 
Da du deltager i en stor landsdækkende spørgeskemaundersøgelse, er præmieudlodningen indeholdt i Lov om spil §3, stk 2, og alle afgifter til myndighederne dækkes af Den Danske Symptom Kohorte jævnfør Lov om afgifter af spil §15: Spil uden indsats. 

Nej, i henhold til Syddansk Universitets regler for lodtrækningspræmier, er det ikke muligt at veksle gavekortet til kontanter.

 

 

Kontaktoplysninger

Fandt du ikke svarene på lige netop dit spørgsmål her

Kontakt os

Sidst opdateret: 20.10.2023