Skip to main content
DA / EN

Forskning inden for miljøteknologi

Det Tekniske Fakultet forsker inden for områder af miljøteknologi, som alle bidrager til smartere og visionære løsninger på nogle af fremtidens problemer.

Vi er engagerede i at fremme bæredygtige løsninger på tværs af forskellige områder. Vores forskning fokuserer på at skabe bæredygtige forretningspraksisser og innovative genanvendelsesmetoder for at minimere affald og maksimere ressourceeffektiviteten. Vi sigter mod at forbedre bæredygtigheden i forsyningskæderne og sikre miljøvenlige praksisser fra produktion til distribution.

Vores arbejde udvikler effektive metoder til affaldshåndtering og ressourcegenvinding, samtidig med at vi undersøger samspillet mellem industrielle processer og miljøet for at fremme økologisk balance. Vi udforsker sammenhængen mellem materialer og energi og driver innovationer for bæredygtig udvikling. Vores forskning fremmer teknologier til at udnytte ren energi og forbedre energieffektiviteten. Vi fokuserer også på at skabe modstandsdygtige byområder gennem bæredygtig design og ingeniørkunst, hvilket sikrer, at vi er på forkant med at udvikle innovative løsninger for en grønnere fremtid.

Forskningsområder

Bæredygtigt byggeri og Urban Resilience

Der er fokus på bæredygtige bygninger med vægt på grønne funktioner og designforbedringer. Derudover udforsker de naturbaserede løsninger til smarte, modstandsdygtige byer, der tackler udfordringerne ved urbanisering og klimaforandringer.

Bæredygtige systemer og teknologier

Forskning i bæredygtige systemer og teknologier omfatter en tværfaglig tilgang til at tackle globale miljøudfordringer. Den fokuserer på innovationer, der integrerer økonomiske, miljømæssige og sociale dimensioner. Nøgleområder inkluderer energisystemer, cirkulær økonomi, forureningsbekæmpelse og socio-tekniske løsninger til bæredygtig by- og regionaludvikling. Et presserende forskningsbehov er at udvikle rammer for systematisk bæredygtighedsvurdering af nye teknologier, hvilket sikrer deres overensstemmelse med bæredygtighedsprincipper fra starten.

Forskning i bæredygtige systemer og teknologier integrerer økonomiske, miljømæssige og sociale dimensioner. Nøgleområder inkluderer energisystemer, cirkulær økonomi og forureningsbekæmpelse.

Cirkulær økonomi, forretningsmodeller og design

Forskningen inden for cirkulær økonomi, forretningsmodeller og genanvendelse fokuserer på nøglekomponenter som effektiv affaldshåndtering, omkostningsrapportering for genanvendte materialer og produktdesign. Den understreger fordele som reduceret CO2-aftryk og energiforbrug gennem genanvendte materialer. Banebrydende innovationer, herunder 3D-print og IoT, forbedrer genanvendelsesorienterede forretningsmodeller.

Grøn forsyningskæde ledelse

Grøn forsyningskædeledelse omfatter forskning i bæredygtig forsyningskædeingeniørkunst med fokus på miljøvenlige praksisser og additiv fremstilling, der integrerer 3D-print i forsyningskæderne for at opnå effektivitet og bæredygtighed.

Husholdningsaffald og genvinding af ressourcer

Genanvendelse af husholdningsaffald er afgørende for at reducere forurening forårsaget af kommunalt affald og fremme bæredygtig udvikling. Forskere har undersøgt faktorer, der påvirker borgernes genanvendelsesadfærd, herunder sociopsykologiske og økonomiske perspektiver. Derudover dækker studier emner som elektronisk affald, kildesortering, livscyklusvurdering, bæredygtighed, organisk affald og cirkulær økonomi.

Industriel økologi

Industriel økologi er en underdisciplin, der sigter mod at omstrukturere industrielle økosystemer ved at håndtere og designe lineære til lukkede produktions- og forbrugssystemer. Den søger harmoniserede relationer mellem økologiske og menneskelige systemer og leverer bæredygtige fordele på tværs af sociale, miljømæssige og økonomiske aspekter. Forskning inden for dette felt fokuserer på effektiv brug af materialer og energi, hvilket bidrager til globale bæredygtighedsmål og stræben efter triple bottom-line fordele.

Materiale - Energi Nexus

I forbindelse med Materiale-Energi Nexus har forskningen fokuseret på at vurdere de materialer, der kræves til forskellige teknologier, analysere deres tilstrømninger, udstrømninger og lagre, estimere deres potentielle bidrag til globale energiscenarier og evaluere den energi og vand, der er nødvendig for deres produktion samt de tilknyttede miljøpåvirkninger. Studiet understreger den kritiske rolle, som disse teknologier spiller i fremtidig energiproduktion, på trods af udfordringer relateret til materialeforsyningsrisici og bæredygtighedsovervejelser.

Forsyningskæder

Inden for forsyningskædeledelse undersøger forskere ved SDU forskellige emner som kunstig intelligens, risikostyring, logistikstrategier og bæredygtighed. Deres arbejde bidrager til at forbedre forsyningskædepraksis og forstå globale dynamikker.

Vedvarende energikilder og energieffektive løsninger

Der er fokus på at udvinde brintkraft fra vandmolekyler ved hjælp af fastoxid-elektrolyseceller med henblik på omkostningseffektive storskalaløsninger. Samtidig forestiller de sig en fremtid drevet af megawatt-skala batterier, der lagrer energi fra vind- og solkilder for at bidrage til bæredygtige energiløsninger.

 

Det Tekniske Fakultet Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230

Sidst opdateret: 23.09.2024