Skip to main content
Underholdning

SDU tester: Nissehuer

Den klassiske, den festlige eller Tuborgs? RUST har bedt de studerende på SDU om at kåre den bedste nissehue.

Af Emmely Lisius Norlander Smith, , 10-12-2018

Det er december, og julen er på trapperne.  Derfor er det tid til at finde nissehuen frem fra gemmerne og komme i julestemning.
RUST har spurgt de studerende, hvilke nissehuer der er de bedste.

Fra frihedssymbol til nissebeklædning

Nissehuen har en lang historie, der går helt tilbage til antikken. For eksempel skildres Odysseus, som du helt sikkert kender, hvis du har haft oldtidskundskab i gymnasiet, sommetider med nissehue, eller som det blev kaldt dengang: en frygisk hue. Huen symboliserede frihed og blev i Rom blandt andet givet til slaver, der blev sat fri.

Under en årlig festival kaldet saturnaliefesten, blev den røde hue båret af romere af høj såvel som lav rang. Festivalen blev afholdt fra den 17. til den 24. december, og her fejrede man guden Saturn med blandt andet besøg hos venner, gaveudveksling, spil, lege og rituelt rollebytte mellem herrer og slaver. Det foregik omkring 200 år før kristen tidsregning; alligevel kan man trække tråde til den måde, vi fejrer juleaften på i dag.

Hypen omkring huen døde ud og dukkede først rigtigt op igen i 1790 under Den Franske Revolution, hvor oprørerne tog den i brug på grund af det, den symboliserede.

I dag bæres den stadig af det franske nationalikon Marianne, og den er ligeledes at finde afbildet på menneskerettighedserklæringen.
55 år senere tegnede maleren Johan Thomas Lundbye et billede af en nisse, der spiser grød med en lille spids og rød hue på hovedet. Det er den ældst kendte tegning af en nisse med hue på.

Men i nutiden er det langt fra de fleste, der tænker over, at nissehuens historie går så langt tilbage, når de tager den på hovedet. Den er blevet et symbol på jul.

Om testen

De studerende prøvede hver især tre forskellige nissehuer og bedømte dem på tre parametre: komfort, stil og christmas factor.
I jagten på at kåre den bedste nissehue flammede julestemningen op hos de studerende. Som en af dem sagde: ”jeg får helt lyst til at danse rundt om juletræet”.

Hvad kom vi frem til?

Vinderen af testen blev den klassiske nissehue med hvidt bånd og kvast, som de fleste af os kender fra barndommen.
Den vandt især for sin evne til at sprede julestemning blandt testpersonerne. På andenpladsen kom glitterhuen, som hev point hjem for sin stil og dermed var den flotteste hue.

På sidstepladsen kom Tuborgs nissehue, som faktisk var den hue, der delte vandene mest; nogle elskede den blinkende kugle og den måde, hvorpå man næsten kan smage snapsen på tungen, når man ifører sig huen, der bliver delt gratis ud i forbindelse med lanceringen af den årlige julebryg. Andre fortalte, at de afskyede Tuborgs julebryg, og derfor var huen slet ikke noget for dem.

Den klassiske

”Jeg kunne gå med den hver dag”
”Den er lidt kedelig”
”Man tænker på jul med det samme!”
”Jeg føler mig som en nisse”

Komfort: 3,4 point

Stil: 2,6 point

Christmas factor: 3,8 point

Samlet score: 9,8 ud af 15

 

 

Glitterhuen

”Den er lidt ekstra”
”Spicer det kedelige op”
”Der er for meget glitter for mig”
”Man kunne måske have den på, når man pynter juletræ”

Komfort: 2,5 point

Stil: 3,6 point

Christmas factor: 3,1 point

Samlet score: 9,2 ud af 15 

 

 

Tuborghuen

”Jeg forbinder den med julebryg, så det er en topscorer” 
”Den er mega grim”
”Jeg ville aldrig gå med den”
”Det her har intet med en nissehue at gøre”
”Et ord: discount”

Komfort: 3,1 point

Stil: 2,3 point

Christmas factor: 2,6 point

Samlet score: 8 ud af 15

Redaktionen afsluttet: 10.12.2018