Skip to main content
RUST

Et kig i studiehjemmet: Kollegieværelset

Studiestart betyder ikke kun dyre bøger, nye venner og al den øl, som leveren kan trække. Det betyder også, at det for de fleste er tid til at hive teltpløkkerne op og flytte væk fra mor og far. Men hvor flytter de studerende egentlig hen, når de starter et nyt kapitel i Odense? Er det i delelejligheden med den gode kammerat? Den forældrekøbte istandsatte lejlighed? Eller kollegieværelset med den billige husleje?

Af Tekst og fotos, , 28-08-2018

- Jeg troede, at det skulle være et midlertidigt hjem, men nu er jeg ret glad for det, fortæller Mathias om sit første år på Rasmus Rask Kollegiet i det vestlige Odense.

Til dagligt læser Mathias medievidenskab på Syddansk Universitet og skal til at begynde på 3. semester. Men studiepladsen i Odense var et tilfælde. SDU var nemlig ikke det eneste universitet, der havde fået en ansøgning, og han havde derfor ikke fået skrevet sig op til en bolig i Odense. Heldigvis kom Studiebolig Odense ham hurtigt til undsætning og tilbød ham et kollegieværelse på Rasmus Rask Kollegiet. Men Mathias var skeptisk:

- Jeg havde ikke hørt ret godt om kollegiet. Folk sagde, at det var mørkt og kedeligt og lå for langt fra centrum, forklarer Mathias. Men med kort tid til studiestart takkede han ja og flyttede ind på kollegiet.

Bajer og bevægelse

Et år efter indflytningen er Mathias glad for sit kollegieværelse, hvor seng, bord, stol og vigtigst af alt TV og PlayStation udfylder det 14 kvadratmeter store værelse. Selvom han ikke bruger megen tid i Bolbro, så har han ikke det store imod at bo et stykke væk fra både universitetet og centrum.

Det er jo 17 km gratis motion på cyklen hver dag.

Mathias Lyngholt Højgaard Larsen

- Og så skal jeg aldrig holde opvarmning inden en bytur, hvilket er en stor fordel, når man vågner med tømmermænd.

En SU rækker typisk kun til lidt mere end de faste udgifter, men kollegieværelser er ofte billigere at bo i. Hver måned smider Mathias 2300 kr. i husleje inklusiv alt, og han kan tydeligt mærke forskel på sin og kammeraternes økonomi.

- Jeg har nok råd til lidt flere øl, griner han.

Fællesskab på kryds og tværs

Inden Mathias startede studielivet i Odense, tilbragte han fire måneder på Askov Højskole, hvor han delte alle døgnets tidspunkter med 34 andre mennesker.

- Måske lå højskoletiden lidt i underbevidstheden, smiler Mathias, men forklarer, at det ikke er helt det samme som tiden i Askov. Rasmus Rask Kollegiet er nemlig både større, og så er det fyldt med internationale studerende.

- Jeg vil skyde på, at cirka 70 procent af dem, der bor på kollegiet, er udlændinge, påpeger Mathias, der sjældent løber ind i etniske danskere, når han bevæger sig rundt på kollegiet.

- Den første aften, jeg boede her, tog jeg ned i baren. Jeg stødte ikke ind i en eneste dansker. Ikke at det gør noget, understreger han.

Meget hurtigt fik Mathias sig en håndfuld gode venner på studiet, og han havde derfor ikke det store behov for at finde nye venner på kollegiet. Alligevel er det hans opfattelse, at kollegiet har været med til at skabe et fællesskab for mange på kryds og tværs af nationalitet.

- For mig er kollegiet mest bare et sted, jeg spiser og sover, men der er som regel gang i kollegiebaren både torsdag, fredag og lørdag.

Dog tilføjer Mathias, at han går på et socialt studie, som laver meget sammen, hvilket ikke er tilfældet på mange andre universitetsuddannelser. Derfor er der nok nogle, der har mere brug for det sociale liv, som man finder på kollegiet, end han selv.

Og så gik det første år

Kollegieværelset i Bolbro skulle som nævnt blot være et midlertidigt hjem, indtil noget mere permanent dukkede op. Faktisk gav Mathias fra starten kun kollegietilværelsen et år, eller til han fik et arbejde. Det første år er snart gået, og i maj landede han drømmestudiejobbet hos TV 2.

Ja, jeg bor her jo endnu. Med den lave husleje og mit arbejde har jeg mulighed for at sætte penge på en opsparing, så det er blevet svært at flytte herfra.

Mathias Lyngholt Højgaard Larsen

Mathias har derfor udsat flytningen og regner med at blive boende, til han har færdiggjort sin bachelor om to år. For udover de lave udgifter, den gratis motion og penge til øl, fremhæver Mathias særligt én årsag til, at han er glad for kollegiet:

- Min roomie er lige flyttet ud af sit værelse, men jeg har ikke noget ansvar for at skaffe en ny. Jeg betaler fortsat den samme husleje og venter bare på, at en ny snart flytter ind.

Grundet månederne på Askov Højskole har Mathias vænnet sig til at dele både køkken, bad og opholdsrum med andre mennesker, og derfor har han det også fint med at have en roomie.

- Det har fungeret ganske udmærket, siger Mathias og fortæller, at man hurtigt lærer at dele meget af sit hjem med en fremmed.

- Man kan selvfølgelig være uheldig at bo med én, man ikke kommer godt ud af det med, men det handler grundlæggende bare om at respektere hinanden.

Manglende forventninger skabte en positiv oplevelse

Udover bange anelser om at bo i Bolbro og dele køkken og bad med en anden, havde Mathias ikke mange forventninger til at bo på kollegiet. Netop dét, tror han, har været med til at gøre kollegiet til det perfekte studiehjem for ham:

- Jeg havde ikke ret lang tid til at få forventninger til kollegiet, så jeg tog det meget, som det kom. Uden en masse forhåbninger var det lettere bare at indrette sig i det, man kom til.

Samtidig føler han ikke, at han kan tillade sig at brokke sig over noget eller påpege mangler, når huslejen er så lav.

Man får det, man betaler for. Ud fra de omstændigheder, kan jeg ikke brokke mig over noget, pointerer han.

Et ja tak til kollegietilværelsen

Når Mathias ser tilbage på sit første år som udeboende studerende, er han glad for, at han endte på et kollegie.

Kollegieværelset er et godt sted at starte, når man flytter hjemmefra, fortæller han. I starten var der meget at se til med undervisning, venskaber og et helt nyt liv væk fra det vante i hjembyen Herlev, og her var der en stor fordel i kollegieværelset.

Mathias Lyngholt Højgaard Larsen

- Det fede ved kollegiet er, at man kan leve på en SU og stadig have lidt penge til sociale ting. Så det giver et lidt større overskud fra start.

Derfor er meldingen fra Mathias også klar:

- Jeg vil helt sikkert anbefale at bo på kollegie. Er man ny i byen og uden job, så er kollegiet perfekt.

Kollegier

  • Et kollegie er en bebyggelse, hvor studerende som regel bor i enkeltværelser og deler køkken og bad med en eller flere andre studerende.
  • Kollegieværelser er som oftest en del billigere end andre lejede værelser, men kan kun bebos af studerende, der er studieaktive.
  • Rasmus Rask Kollegiet blev taget i brug i 1973 og rummer 550 boliger
Redaktionen afsluttet: 28.08.2018