Skip to main content
Syddansk Universitet Business School
Uddannelse

Fra droneoperatør i Forsvaret til teamleder i Energistyrelsen: ”Det er motivationen, der skal drive værket”

Anders Dalgaard Mølholm har altid set muligheder frem for begrænsninger. Det har ført til en lynkarriere inden for energi og grøn omstilling.

Af Camilla Wissing Mortensen, cwm@sam.sdu.dk

 En mindre drone bliver kastet op i luften. Den tæller to gange to meter og har en mission at fuldføre. Om lidt skal den sondere bygninger og terræn, som det er for farligt for de udsendte soldater at afsøge.

Det lyder måske som en tv-serie på HBO, men for Anders Dalgaard Mølholm er det virkelighed. I otte år var han gruppefører for droneoperatører i Forsvaret med tre udsendelser i bagagen, to i Afghanistan og én i Irak.

I dag er han sikkert hjemme på dansk – eller mere præcist vestjysk – grund. Han har skiftet dronerne ud med en kontorplads og Forsvaret ud med Energistyrelsen.

Lederansvaret har han beholdt.

Krydret med en bacheloruddannelse i Erhvervsøkonomi, HA – Energi management på SDU Business School har han gjort lynkarriere inden for en branche, der er mere relevant end nogensinde før.

En uddannelse, der åbner døre

Selvom det lyder som to forskellige verdner, er det netop Forsvaret, der baner vejen for Anders Dalgaard Mølholms karriereskift.

Efter ti år i uniform har han optjent muligheden for at tage en uddannelse med fuld løn og begynder derfor at kigge mod uddannelserne i Esbjerg.

Anders Dalgaard Mølholm

- Jeg vidste ikke helt, hvad det var, jeg ville. Jeg havde en grov retning i forhold til, at jeg gerne ville fortsætte med noget ledelse, for det synes jeg er rigtig interessant. Det her med at arbejde med mennesker, få teams til at præstere bedre og sørge for, at folk generelt har det godt i et team. Så det skulle være et eller andet, der kunne understøtte det, husker han.

Det er hans flair for tal, der i sidste ende sender ham i retning af erhvervsøkonomi. En uddannelse, der består af fag, der med hans egne ord ser ud til at åbne væsentligt flere døre, end de lukker.

- Så jeg gravede lidt videre og faldt over den her Energi management-linje. I starten kunne jeg ikke rigtig regne ud, hvad det var, man sagde ja til ved at tage den kontra den generelle linje. Men jeg kom frem til, at energi i hvert fald ikke var en dårlig vej at gå, fortæller han og understreger, at det er en branche, han samtidig synes er enormt interessant.

Fra teori til praksis

Anders Dalgaard Mølholm får ret. Det viser sig at være alt andet end dumt at satse på energien.

Uddannelsen bliver nemlig startskuddet til en karriere inden for den grønne omstilling og bringer ham et smut forbi Varde Kommune. Først i et praktikforløb, der senere bliver vekslet til et studiejob.

Anders om at bruge uddannelsen i praksis

- Jeg synes i hvert fald helt bestemt, at jeg har fået rigtig meget ud af uddannelsen. Uanset om det er direkte en-til-en relaterbart, eller om det er mere metoder eller generelt at få noget viden omkring nogle ting.

- Jeg synes, at mange af de opgaver, jeg sad med i kommunen, nærmest var en-til-en relaterbart til det, jeg havde lært på studiet. Stillingen i Energistyrelsen har jeg nok landet som et match af de kompetencer, jeg har.  

- Jeg var i det team, der i dag hedder Erhverv og Bæredygtighed. Og det passer jo meget godt med uddannelsen. Det var også det match, der gjorde, at det gav mening at fortsætte i et studiejob, fordi de kunne se en værdi i at beholde mig.

I Varde Kommune oplever Anders Dalgaard Mølholm, at han i høj grad kan trække på det, han lærer på studiet.

- Jeg skulle understøtte de opgaver, som teamet havde. For eksempel borgermøder, hvor vi talte med borgerne om, hvordan de kunne understøtte den grønne omstilling.

- Men vi ville gerne have en anden vinkel på det. Jeg tror, vi kaldte det grønt dialogmøde. Og det handler jo om kommunikation. Hvem er målgruppen, og hvad er det, vi vil formidle? Der kunne jeg trække nogle relationer til faget markedsføring.

Det perfekte match

I dag er Anders Dalgaard Mølholm teamleder i Energistyrelsens Puljeadministration. Her har han blandt andet ansvaret for bygningspuljen, der giver tilskud til projekter, som skal nedbringe energiforbruget og omstille varmeforsyningen i helårsboliger i Danmark. Derudover er han sammen med sit team ved at udvikle nye puljer til den grønne omstilling.

Det er svært ikke at være en smule imponeret over rejsen. Fra gruppefører i Forsvaret, til studerende ved SDU Esbjerg og praktikant i Varde Kommune og nu teamleder i Energistyrelsen.

Anders om rollen som leder

- Jeg gør meget ud af at sige til de folk, jeg har i mit team, at jeg er åben over for input. Det er sådan set dem, der er eksperterne og dem, der har alle guldkornene. Min opgave er langt hen ad vejen at sørge for, at rammer og strukturer er på plads, for at de kan yde deres bedste og har det godt. Og hvis der er nogen, der kommer med en god idé - så længe argumenterne er på plads, så kører vi med det. 

Det er da også sket relativt hurtigt, erkender hovedpersonen selv, men påpeger, at ledelseskompetencerne fra Forsvaret og fagligheden fra studiet har vist sig at matche hinanden. 

- Der er ingen tvivl om, at da jeg sendte ansøgningen som teamleder, lagde jeg vægt på, at det passede godt med det ledelsesansvar, jeg havde i Forsvaret. Men jeg kunne også se, at rigtig meget af jobbet handler om at have en god forståelse for det generelle energisystem, og hvordan tingene taler sammen.

- Når man snakker om Fjernvarmepuljen, hvad er fjernvarme så egentlig? Jeg har flere ingeniører i mit team, og for at man lettere kan tale sammen, er det klart en fordel, at jeg har været inde at berøre området, så jeg ikke først skal finde ud af, hvad det er for en virkelighed, jeg er landet i.

Når ting går op i en højere enhed

Anders Dalgaard Mølholm lægger ikke skjul på, at han er glad for den faglighed, som uddannelsen har givet ham. Især fremhæver han den indflydelse, man som studerende har på de emner, man vælger at dykke ned i.

Anders om at studere på SDU Esbjerg

- Jeg har hørt fra flere, at det forhold, man har til sine undervisere på SDU Esbjerg, er langt mere personligt og bygger meget mere på en god relation, end det nok gør i større uddannelsesbyer. Der er så mange studerende, så man kan ikke have den samme relation. Og det synes jeg betyder rigtigt meget. At man har en god relation til sin underviser, så man også føler, at man bliver hørt. Hvis man kommer med noget, så bliver man taget seriøst. 

- Det der med, at man kan få rigtig meget indflydelse selv, det gør også, at man virkelig har mulighed for at trække på de ting, der i særlig grad interesserer en. Det er jo motivationen, der skal drive værket.

Det har da også efterfølgende vist sig, at de emner, han selv har valgt, er noget af det, han senere har arbejdet professionelt med, for eksempel udbud og efterspørgsel af ladestandere til elbiler, og hvordan det trækker på elnettet.

- Der var en rød tråd i det, man lærte på studiet og de erfaringer, man gjorde sig. Altså en rød tråd mellem det teoretiske og det, der sker ude i virkeligheden, siger han og afslutter:

- Jeg synes bare, det har vist sig at være superrelevant og interessant, og der var bare mange ting, der gik op i en højere enhed.

Læs energi og miljø i Esbjerg

Syddansk Universitet i Esbjerg har både en bachelor- og en kandidatuddannelse i energi og miljø, der begge er en del af SDU Business School.

Læs mere om uddannelserne:

Redaktionen afsluttet: 01.03.2023