Skip to main content
POLIMA

Lyspartikler og kvantemekanik

Lys og optiske teknologier er rygraden i vores evne til at kommunikere med hinanden og transportere information over længere og kortere afstande, men også til at processere information. Eller sagt på en anden måde, så er lysteknologier i dag altafgørende for vores internetsamfund, og det vil sandsynligvis også spille en vigtig rolle for fremtidens teknologier.

Faktisk, så er det svært at forestille sig teknologierne uden lyselementet, hvis du spørger N. Asger Mortensen der er leder af grundforskningscentret POLIMA - Center for Polariton-driven Light-Matter Interactions.
Det er også en af grundene til, at han forsker i lys og går på opdagelse i lyspartiklernes og kvantemekanikkens verden.

I POLIMA er forskerne drevet af nysgerrighed efter at få mere viden om, hvordan lys vekselvirker med ultratynde 2D materialer og stof. Men forskningen skal også være grundlagsskabende for nye teknologier.

- Der er en palet af muligheder, fortæller N. Asger Mortensen og fortsætter:

- Et af de steder, hvor vi kan se, at det potentielt kan anvendes, det er indenfor optiske sensorer, hvor man kan få nogle ultrafølsomme funktionelle komponenter, der kan måle forekomsten af biokemiske sammensætninger. Det kunne også være muligheden for at lave linser og andre optiske komponenter, der ikke er begrænset af almindelige materialers optiske egenskaber, men nu kan blive ultraflade og ultratynde og fx indplaceres i bærbare devices. 2D optiske materialer har også perspektiver som kvanteoptiske komponenter.

Selvom N. Asger Mortensen ser mange fremtidsperspektiver for POLIMA’s grundforskning, så er selve opdagelsesrejsen også en vigtig faktor for centrets succes:

- Det er fantastisk, når man opdager det uventede og lige pludselig befinder sig i en situation, hvor man bliver dybt begejstret og optaget af det her, man ikke havde forventet. Og det er noget af det, som jeg synes, grund-forskningen kan. Altså når man giver sig selv lov til også at være nysgerrig og søgende i forhold til, hvad der kunne ellers kunne være gemt - så venter der en masse af de små gaver til en der.

I videoen fortæller N. Asger Mortensen mere om POLIMA og om, hvordan han bliver motiveret af at kaste sig ud i ting, som andre siger, ikke kan lade sig gøre.

Sidst opdateret: 21.03.2024