Skip to main content
SOC
Essaysamling

Eksperter giver bud på Coronas aftryk på fremtidens bygninger, byer og fællesskaber

En ny essaysamling fra Realdania giver bud på, hvor og hvordan vi kan gentænke hverdagens rammer oven på erfaringerne fra pandemien. Pia Heike Johansen har bidraget med et essay om rytme og resonans på landet.

”Livskvalitet ligger i rytmen. I det at kende til beatet og til næste takt, så kroppen af sig selv bevæger sig og bliver medskaber af dansen”.

Sådan starter landdistriktsforsker Pia Heike Johansen sit essay om, hvordan COVID-19 for nogle blev en øjenåbner for livskvaliteten ved landlivet, og hvordan by- og landboere sammen måtte finde en fælles rytme i de små lokalsamfund.  

Essayet er en del af Realdanias nye essaysamling ”Refleksioner fra en pandemi”, hvor 21 forskere og videnspersoner hver især reflekterer over, hvilken indflydelse pandemien har haft – og hvordan den kan skabe potentiale for blivende forandringer og nye og bedre løsninger.

Gennem kapitlerne ”Bolig og arbejdsliv”, ”By og land”, ”Kultur, fritid og fællesskab” og ”sundhed, teknologi og byggeri” ser forfatterne på vores situation nu, historisk og i fremtiden. Både i det store perspektiv og i det nære.

Du kan downloade essaysamlingen gratis på Realdanias hjemmeside 

Livskvalitet i yderområder og landdistrikter

Et stort forskningsprojekt under Realdania undersøger, hvad der giver folk i yderområderne deres høje livskvalitet. I Danmark har folk nemlig en højere livskvalitet på landet end i byerne, men vi ved meget lidt om hvorfor.

Landdistriktsforsker Pia Heike Johansen leder et delprojekt under forskningsprojektet, der går tæt på hverdagslivet på landet. Projektet skal afklare, hvad livskvalitet er, når man bor på landet, og hvordan livskvaliteten er en del af hverdagen.

Læs mere om projektet her.

Bestil postkortbog

Som en del af projektet er der udgivet en postkortbog med danskernes egne billeder og fortællinger. Du kan downloade den her.

Du kan også få et eksemplar af bogen ved at skrive her: clf@sam.sdu.dk. 

Mød forskeren

Pia Heike Johansen er lektor og landdistriktsforsker. Hun forsker bl.a. i land-by relationer med fokus på landskab og erhvervs- og kulturliv. Pia er blandt andet leder af et Realdania-projekt om Livskvalitet i hverdagslivet.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 01.04.2022