Skip to main content
FLASH

Hvad er leverbetændelse?

Virus kan give os leversygdom. Hepatitis A giver akut leverbetændelse, og hepatitis B og hepatitis C kan føre til skrumpelever. Heldigvis kan man i dag give medicin og forhindre, at leveren bliver ødelagt.

Af Ditlev Nytoft Rasmussen, PhD studerende ved FLASH, , 31-10-2019

Hvad skyldes leverbetændelse?
 Man får leverbetændelse, når cellerne i leveren bliver invaderet af virus. Der er flere slags virus på spil. De mest almindelig er: Hepatitis A, hepatitis B og hepatitis C.

Hvordan føles leverbetændelse?
Hepatitis A giver gulsot. Det betyder, at man bliver gul i huden, og det hvide i øjnene bliver også gult. Og så ændrer både urin og afføring farve: Afføringen bliver lys og urinen bliver mørk.
Hvis man får gulsot af hepatitis A, så vil man typisk føle sig syg og have feber, ondt i maven, kvalme og diarré.
Hepatitis B og C giver som regel ikke nogen symptomer i de første mange år, men de kan give skrumpelever, som kan give sig til kende med vand i maven, blodige opkastninger og leverkoma.

Læs mere: Hvad er skrumpelever?

Hepatitis B og C giver som regel ikke nogen symptomer i de første mange år, men de kan give skrumpelever, som kan give sig til kende med vand i maven, blodige opkastninger og leverkoma.

Ditlev Nytoft Rasmussen, FLASH

Hvordan smitter leverbetændelse?
Hepatitis A smitter med afføring. Man kan få det, hvis man drikker vand eller spiser mad, der er forurenet med afføring. Man kalder også hepatitis A for smitsom leverbetændelse. De fleste, der får hepatitis A i Danmark, er blevet smittet som turister på eksotiske rejsemål. Det tager mellem to og syv uger fra man bliver smittet, til man bliver syg, så derfor kan man godt blive syg efter at ens ferie er slut og man er kommet hjem.
Hepatitis B smitter gennem blod, ved seksuel kontakt, og så kan en mor smitte sit barn under fødslen. I Danmark er næsten alle med hepatitis B indvandre fra lande, hvor hepatitis B er meget almindeligt.
Hepatitis C smitter ved seksuel kontakt og især gennem blod. Det er især stiknarkomaner, der har deler sprøjter, når de fikser, som bliver smittet.
 
Hvor farligt er leverbetændelse?
Hepatitis B og C er er de farligste. De kan give skrumpelever, hvis ikke man får behandling, og de kan føre til leverkræft. 
Hepatitis A går over af sig selv uden nogen behandling. Men hvis man får gulsot efter en udenlandsrejse, bør man blive undersøgt for det, for gulsot kan også skyldes andre sygdomme, der er mere farlige.
 
Hvordan opdager man leverbetændelse?
Alle sygdommene opdages og bekræftes med blodprøver.
 

Læs mere: '6 hurtige spørgsmål om leveren!'

Forebyggelse og behandling:
Man kan blive vaccineret mod hepatitis A og hepatitis B. Det koster penge, og det kan kun betale sig, hvis man skal rejse til et af de lande, hvor hepatitis A eller B er almindelige.
Hepatitis A kan ikke behandles, man må vente på, at det driver over. Heldigvis kan man kun få hepatitis A en gang. Alle gravide kvinder bliver tilbudt test for hepatitis B, for at man kan gribe ind og forhindre, at deres børn får sygdommen.
Der er effektiv medicin mod både hepatitis B og hepatitis C. Man kan forhindre, at hepatitis B giver skrumpelever eller leverkræft, og man kan fjerne hepatitis C helt fra kroppen.
Andre virus:
Hepatitis E minder om hepatitis A, smitter på samme måde og går også over af sig selv uden at føre til skrumpelever. Hepatitis D er en særlig slags virus, der kun rammer dem, der i forvejen er smittet med hepatitis B.

 

Andre typer af leverbetændelse:
Fedtleverbetændelse og alkoholisk leverbetændelse har ikke noget med virus at gøre.
Redaktionen afsluttet: 31.10.2019