Skip to main content
FLASH

Ny artikel fra FLASH: Kan vi med blodprøver måle inflammation i leveren?

Vores leverscanner er et fremragende værktøj til at opspore arvæv, men hvad med lever inflammation (irritation)? En ny artikel fra FLASH undersøger både nye og gamle blodprøver – og resultaterne overrasker.

Arvæv i leveren opstår som følge af længerevarende inflammation (irritation) i leveren. Denne inflammation kan opstå som følge af blandt andet alkohol og fedt, og vil ofte være en tilstand som kommer og går i varierende grad, afhængigt af vores livsstil. 

Som bekendt leverscanner vi på livet løs, for at opspore arvævet i tide, men hvordan kan vi undersøge for inflammation? Det belyser en ny artikel fra FLASH, hvor vi blandt patienter med alkohol-overforbrug undersøger tre nye blodprøver og sammenligner med de gængse lever-blodprøver (de såkaldte ”levertal”: ALAT, ASAT og GGT). 

Overraskende, er det mest anvendte levertal, ALAT, ubrugeligt til at opspore ikke-akut inflammation. Dette til trods for at ALAT bruges netop til dette formål i stor stil. Derimod, tyder det på at en tidligere anvendt blodprøve kaldet ASAT, som mange steder er udgået, gør det ganske godt. Den bedste blodprøve er dog en af de nye spillere, nemlig en blodprøve kaldet M30. 

Om M30 på sigt skal med i værktøjskassen, når vi systematisk undersøger på leversygdom, kræver dog videre undersøgelser. Men vi bør som minimum genovervejeom ASAT ikke skal retur. 

Du kan læse den nye artikel her

Redaktionen afsluttet: 28.10.2022