Skip to main content
Pontoppidan Centret
AFSKEDSRECEPTION

Pontoppidan Centrets leder Nils Gunder Hansen går på pension

Den 20. juni 2023 afholdt SDU og Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber afskedsreception for leder af Pontoppidan Centret, professor Nils Gunder Hansen.

Efter en lang karriere i både universitetsverdenen og inden for dagspressen takkede Nils Gunder Hansen (f. 1956) af sidst i juni måned ved et arrangement på SDU, som var arrangeret af Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber. Ved sin afskedsreception havde Nils Gunder Hansen inviteret Pontoppidan Centrets øvrige medarbejdere, adjunkt og forskningsbibliotekar Kamilla Husen Jensen, postdoc Søren Blak Hjortshøj og  praktikant Laura Kolborg Sørensen til at holde 15-minutters præsentationer, der viste centrets forskellige tilgange til og forskning i Henrik Pontoppidans forfatterskab for det fremmødte publikum. Desuden holdt institutleder Per Krogh Hansen og fagleder på Dansk Lars Handesten taler for Nils Gunder Hansen, som dog i øvrigt fortsætter som professor emeritus ved SDU og Pontoppidan Centret.

Lang karriere som forsker, skribent og redaktør

Nils Gunder Hansen er oprindeligt mag. art. i Litteraturvidenskab fra Københavns Universitet og har siden 2008 været professor i tekst- og kulturanalyse ved Syddansk Universitet. Siden 2019 har han desuden været leder af det dengang nyåbnede Pontoppidan Center på Syddansk Universitet. Han har ved siden af sine år i universitetsverdenen også arbejdet som journalist og redaktør. I flere år har han desuden været anmelder og klummeskriver ved Kristeligt Dagblad. Tidligere har Nils Gunder Hansen i øvrigt arbejdet fuldtid som journalist og litteraturredaktør ved Berlingske. Han var i samme periode redaktør af det velrenommerede tidsskrift Kritik sammen med Frederik Stjernfelt. Nils Gunder Hansen har også et større forfatterskab bag sig, der samlet opbygger tværfaglige forbindelseslinjer mellem litteratur, idéhistorie, sociologi og teologi og har bl.a. udgivet bøger om K. E. Løgstrup, Georg Simmel og Tage Skou Hansen. I 2011 udgav han herudover erindringsbogen Lille dreng med rejseskrivemaskine.  

Med hensyn til Nils Gunder Hansens interesse i Pontoppidan kan hovedartiklen i næste nummer af Pontoppidaniana anbefales. Her skriver Nils om præste-figuren i Henrik Pontoppidans foredrag fra 1914 ”Kirken og dens Mænd.” 

Lektor Jon Helt Haarder vil i øvrigt overtage lederskabet af Pontoppidan Centret den 1/2 2024. Indtil da er Postdoc Søren Blak Hjortshøj midlertidig leder af Centret. 

Nils Gunder Hansen afskedsreception
Redaktionen afsluttet: 25.09.2023