Skip to main content

Kunstig intelligens

Forskningens Døgn i Esbjerg © Syddansk Universitet

Placering: Rundetårnet på UC SYD - 16:30 - 19:30

Kunstig Intelligens Arrangementer med tilmelding

Hvordan påvirker kunstig intelligens vores dagligdag? Hvordan navigerer man som elev, lærer, studerende og underviser i en ny verden med kunstig intelligens? Hvornår bliver det kunstige og det menneskelige svært at adskille? Hvad er en chatbot? Og hvordan balancerer vi mellem at udnytte fordele ved kunstig intelligens og bevare menneskelig kontrol?

Det er nogle af de mange spørgsmål, som lige nu hersker omkring nutidens kunstige intelligens, og som du kan få besvaret den 25. april, hvor vi slår dørene op for en masse faglige og inspirerende oplæg!

Kunstig intelligens er lige nu ved at revolutionere vores verden på utallige måder. Alt fra at skrive eksamensopgaver og lave billeder ud fra tekstbeskrivelser til at kopiere stemmer og lave coverversioner af kendte sange.

Hvis man beder ChatGPT om at beskrive dette arrangement, får man følgende svar:

"Dyk ned i fremtidens intelligente verden! Udforsk de utrolige muligheder og udfordringer ved kunstig intelligens på vores eksklusive arrangement. Hvordan former AI vores hverdag? Opdag, diskutér og bliv inspireret til at navigere i den digitale æra. Vær med til at skabe fremtiden med os!"

Og vi er enige med ChatGPT: Til dette arrangement tager vi nemlig et kig på, hvad AI egentlig er, hvordan det virker, og hvilke utrolige værktøjer der allerede findes. Så kom med og lad os udforske denne spændende verden, hvor AI revolutionerer vores nutid og fremtid! Hvem ved - måske denne viden, vi får med os, allerede er forældet om et par måneder.

Moderator

Mark West, formand for Sydvestjysk Folkeuniversitet samt filialdirektør hos Danske Bank

Målgruppe

Den brede befolkning, herunder gymnasieklasser, videregående uddannelsesinstitutioner, forskere, samarbejdspartnere fra kommune, region og erhvervsliv samt undervisere. Alle med interesse for emnet.

Program

Kl. 16.30 - 16.35: Intro og velkomst

Kl. 16.35 - 16.55: Roland Hachmann og Peter Edlefsen Holmboe, Lektor, Ph.d., UC SYD og Lektor, UC SYD

"Kunstig Intelligens - En gave eller en bombe for skole og uddannelse?"

Kunstig intelligens og ChatGPT er på alles læber. Nogle peger på potentialer, andre på faldgruber. Oplægget vil med afsæt i en kort redegørelse for hvad kunstig intelligens er, rette blikket mod nogle aspekter, der særligt har med skole og uddannelse at gøre. Hvordan navigerer man som elev, lærer, studerende og underviser? Hvor er det at det kunstige og det menneskelige bliver svært at adskille?

Kl. 17.00 - 17.20: Per Andersen, professor v. Juridisk Institut, Syddansk Universitet

"AI vs. jura - Hvorfor kunstig intelligens udfordrer juraen."

Det er et grundlæggende princip i den offentlige forvaltningsret, at konkrete sager nok behandles efter reglerne, men også afgøres efter et juridisk skøn af de faktiske forhold i den enkelte sag. På samme vis som dommeren i en given retssag vurderer sagens faktiske forhold og holder dem op mod reglerne og tidligere afgørelser i lignende sager for at afgøre, hvad udfaldet i netop denne sag må være. Sådan fungerer binært arbejdende computere imidlertid ikke, og derfor er beslutningstagende programmer en udfordring for vores måde at tænke jura på, ganske som vores traditionelle juridiske tænkemåde sætter grænser for, hvad vi kan sætte på formel. Oplægget giver et indblik i denne helt fundamentale udfordring for den digitale transformation, som præger samfundet i disse år.

Kl. 17.25 - 17.55: Thomas Telving, cand.mag. i filosofi, forfatter, videnskabsjournalist, konsulent og foredragsholder

"Er den levende? Når kunstig intelligens bliver så livagtig, at vi tror, den har bevidsthed og vilje."

Kunstig intelligens fungerer i dag både som ven og kæreste for millioner af brugere på nettet. Det lyder besynderligt, men faktisk er det et menneskeligt træk at udvikle følelser for teknologi, der er udviklet til at ligne os. Spørgsmålet er, hvad fremtiden bringer. Kan kunstig intelligens udvikle bevidsthed? Og hvis ja, bør visse typer kunstig intelligens så have rettigheder?

Kl. 17.55 - 18.30: Pause og let forplejning

Kl. 18.30 - 18.50: Stefanie Sohn, adjunkt v. Institut for Erhverv og Bæredygtighed, Syddansk Universitet

"Beyond Assistance: The Revolutionary Impact of Chatbots and Co. on Human Behavior."

The advancements of chatbots and similar technologies are driving a profound transformation in human interactions and behaviors. They suggest a shift from viewing chatbots as mere digital assistants to recognizing them as influential forces that are reshaping the way we communicate, make decisions, and interact with the world around us. This presentation invites to explore the deeper implications of these technologies, going beyond their functional uses to uncover how they are fundamentally altering our social and cognitive landscapes.

Kl. 18.55 - 19.25: Jacob Sherson, professor v. Aarhus Universitet

"Hybrid intelligens som en dansk generativ AI eksport succes."

Introduktion til konceptet om hybrid intelligens som en metode til både at udvikle menneskecentrerede generative AI-applikationer såsom virtuelle assistenter samt til planlægning og eksekvering af en organisationstransformation, hvor hver medarbejder bliver en kilde til AI værdi-innovation uanset deres IT-færdigheder. Der vil blive præsenteret konkrete cases fra vores samarbejdspartnere, der spænder fra virksomheder med data fra 100 mio. slutbrugere til SMV'er, der ser på at inkorporere genAI-værktøjer off-the-shelf i deres arbejdsprocesser. Baseret på min uddannelse af hundredevis af ledere gennem det seneste år, vil jeg give konkrete eksempler på hands-on aktiviteter (herunder træning i prompt engineering og chatbots) og strategiske overvejelser til at balancere i) udvikling uden kode ii) hybrid intelligens forandringsledelse og iii) strategisk planlægning og kommunikation.

Kl. 19.35: Tak for i dag!