Skip to main content

Studentertalen 2019

Kære gæster, ledelse, medarbejder og naturligvis kære studerende,

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg har glædet mig meget til i dag.

Årsfesten for mig er nemlig en helt speciel begivenhed. I dag har vi nemlig mulighed for at hygge os og feste sammen. Og vi studerende kan have en aften, hvor vi kan glemme om alt den stress og dårlig samvittighed, der følger med, når man er studerende.

Jeg er meget beæret over at have fået lov til at holde dette års studentertale. Dette er også helt specielt for mig, for dette er nemlig min sidste årsfest, da jeg til sommer er færdig med mit studie.

Jeg har været studerende her på SDU i lidt over 4 år og har gennem min tid både oplevet og lært meget.

Politisk har jeg i min tid som studerende oplevet 5 forskellige uddannelses- og forskningsministre.

Derudover har jeg oplevet de årlige 2-procents nedskæringer, fremdriftsreformen, uddannelsesloftet, nedskæring af internationale studiepladser og mange andre politiske tiltag, som desværre ikke gør det nemmere at være studerende i dagens Danmark.

For disse tiltag har nemlig hæmmet universiteternes mulighed for at skabe kvalitetsuddannelse, og har samtidig skabt et mere stressende studiemiljø for os studerende.

Jeg tror ikke, at jeg kan formulere med ord, hvor meget alle disse tiltag påvirker os som studerende. Derfor er er det også vigtigt, at vi som studerende husker at stoppe op og mærke efter!

Vi skal mærke efter, om det er den rigtige uddannelse, vi læser på. Vi skal mærke efter, om vi kan se os selv i det, vi laver. Og vi skal mærke efter, om vi har det godt. For det er hårdt og stressende at være studerende, og vi skal huske at passe på os selv, nu hvor politikerne ikke gør det.

Men jeg synes, at SDU klarer det godt. De formår til trods for en turbulent politisk dagsorden at sætte de studerende i centrum.

Kvote 2 og testbaseret optag fylder rigtig meget her på SDU, og det gør mig rigtig glad. Jeg er nemlig stor fortaler for testbaseret optag, da jeg selv er en af de studerende der er kommet ind gennem kvote 2.

SDU har givet mig muligheden for at udleve min drøm om at læse statskundskab, og det betyder at jeg til sommer, hvis alt går efter planen, har en kandidat i statskundskab.

SDU har også i denne tid valgt at sætte de 17 verdensmål i fokus. Dette er et valg jeg personligt er meget glad for at SDU har truffet.

For mig handler de 17 verdensmål om, at vi som mennesker skal passe på hinanden og den verden vi lever i. Dette er på mange måder allerede en aktiv del af det at studere på universitetet.

Men et tiltag som testbaseret optag, der ikke er en aktiv del af det at være universitet, passer også godt ind i tankegangen om verdensmålene.

Verdensmål nr. 10 ”mindre ulighed” er i min optik hele pointen bag testbaseret optag, nemlig at sikre at alle får lige mulighed for at vise, at de har, hvad der skal til for at kunne studere, uanset hvilken karakter de har med sig.

Jeg er stolt af at være studerende på SDU. Men vi studerende har stadig meget at kæmpe for.

Vi skal fortsat sikre, at vi har et uddannelsessystem, der har fokus på kvalitetsuddannelse og ikke kun på besparelser og økonomisk optimering.

Vi skal værne om det velfærdssamfund, vi har bygget op, hvor ethvert barn har mulighed for en god start på livet, og hvor man har mulighed for at udleve sin drømme, uanset hvilken baggrund man kommer fra

Tak for jeres tid, og rigtig god årsfest.

Sidst opdateret: 26.08.2022