Skip to main content

Studentertalen

Kære gæster, rektor, medarbejdere og naturligvis kære studerende,

Jeg har på et tidspunkt lært, at noget af det vigtigste i en tale er indledningen. Derfor har jeg været meget i tvivl om, hvad jeg skulle begynde min studentertale med i dag.

Emner er der nok af, og jeg kunne tage fat på nogle af de ting, som skiftende regeringer har gennemført de senere år. Fremdriftsreform. Dimensionering. Beskæring af forskningsmidler. Beskæring af uddannelser. Den kommende taxameterreform. Eller ændringerne i befordringsfradraget.
Men så tænkte jeg, at I måske ville tro, at det var indledningen til en tragedie. Derfor vil jeg hellere begyndte med noget positivt.

Stolt over at være på SDU

Jeg har glædet mig til at stå her i dag. -. Jeg har meget på hjerte, og en af dem er stolthed.   stolthed over at være studerende på SDU.
For vi har meget at være stolte over på SDU. Blandt andet De Studerende i Centrum, et projekt der virkelig har ændret universitetets DNA, og som har formået at sætte den studerende i centrum.
¨
Vi har som studerende oplevet mange initiativer for at højne undervisningen, fokus på pædagogik, inddragelse i undervisningen og senest har vi søsat projektet Campus Life, som har til formål at gøre universitetet mere attraktivt i dagligdagen.

Vi skal ikke være underdanige

Vi har fået et fantastisk Cortex Lab, som vil give endnu mere samspil mellem de studerende og erhvervslivet. Det går faktisk utroligt godt på SDU. Alligevel synes jeg at der mangler en utrolig vigtig faktor, nemlig stoltheden over at være SDU studerende.

Vi har meget at være stolte over, men alligevel hører jeg ikke mange studerende sige med stolthed i stemme: Jeg er SDU’er!
Det tror jeg, at der er flere forklaringer på. Den vigtigste er en form for underdanighed. Der er mange førstegangs-akademikere blandt de studerende. Jeg tror også, at vi ligger under for et mindreværdskompleks i forhold til de gamle universiteter i København og Århus.

SDU er det bedste sted

Men det er os, som er kommet til det bedste sted.

Jeg drømmer om en fremtid, hvor det er unaturligt ikke at være stolt af at være studerende ved SDU.
Så væk med underdanigheden.

Mangel på studieboliger

Men på trods af at mange ting går rigtig godt på universitetet, så står vi over for nogle udfordringer fremadrettet.
Siden 2010 er antallet af studerende på SDU vokset kraftigt. Dette har betydet flere tusinde nye studerende, som alle har skullet på boligjagt. Desværre er jagten de seneste år blevet svære, og antallet af nye ungdomsboliger fra Odense Kommune har ikke fulgt med tilstrømningen af nye studerende.

Odense er gået fra at være en studieby, hvor det var let at få en god billig studiebolig, til at man i dag kan opleve at blive parkeret på en venteliste til en ungdomsbolig eller indlogeret i en nedlagt børnehave. Det kan og skal vi gøre bedre. Men hvordan kan det blive bedre?

En moderne campus

Jeg drømmer om en moderne campus. En moderne campus, hvor over 2.000 studerende bor på campus. Et moderne campus placeret nært universitet, men som et decentralt centrum i storbyen Odense.

Grundstenene er allerede lagt af Cortex Park, og det spritnye Campus Kollegie, men vi er slet ikke i mål endnu.
Et moderne campus vil have mange fordele, men jeg vil alligevel fremhæve social integration som den største. For social integration kan løse en af de store udfordringer vi står overfor, nemlig ensomhed.

Vi skal undgå ensomhed

I en ellers god studiemiljøvurdering, som blev lavet for nyligt, viste det sig, at hver tiende studerende følte sig ensom på SDU. Det er over 2.000 heltidsstuderende, som føler sig ensomme.

Et moderne campus kan forbedre dette. Men det er ikke bare bedre fysiske rammer der kan modvirke ensomhed.
Får man fjernet de store mængder selvstudier, får flere konfrontationstimer og mere gruppearbejde, så kan det også modvirke ensomhed. Desværre vil regeringen skære 8.7 mia. kr. på uddannelse, hvilket kun vil føre til mere selvstudie og færre konfrontationstimer.

Finanslov med massive nedskæringer

Finanslovens udspil ligger op til massive nedskæring på SDU, nedskæringer som kommer til at ramme kvaliteten hårdt. Jeg frygter at nedskæringerne kommer til at gå ud over undervisningstimer, feedback og projekt satsninger på SDU.
Jeg frygter at vi - i fremtiden ikke vil se satsninger som De Studerende I Centrum, Student 2 Student learning, Cortex Park og andre spændende initiativer, som formår at løfte kvaliteten på vores uddannelser.

Gør vi ikke noget ved beskæringerne, så vil det koste underviserer, faggrupper må lukke, og vigtig- forskning forsvinder. Er det virkelig det vores samfund har brug for? Nej. Lad os nu i fællesskab investere i forskning og uddannelse - ikke kun reformationen.

Her afslutningsvis, så glæder jeg mig til at vi i fællesskab skal fejre SDU hele aftenen, men jeg vil også gerne indbyde jer alle til at fortsætte festen i hverdagen. Lad os være stolte af de resultater vi har opnået på SDU, og lad os fortsat stræbe efter at være det bedste universitet.

Sidst opdateret: 07.09.2021