Skip to main content

Sebastian Mernild

Forskerens opfordring til politikerne:

Jeg er meget spændt på, om vores politikere i valgkampen viser, at de vil tage et egentligt opgør med det gamle spor – eller bare foretage mindre justeringer, mens vi fortsætter med at udlede mere og mere"



Profile Image

Spørg mig om:

Klimaekstremer, reduktioner af drivhusudledninger, FN’s klimapanel, klimaomstilling.


Om Klimaforandringer

Har vi knækket kurven, når det gælder CO2-udslip?

Svar fra Sebastian Mernild:

Nej, desværre. Både i 2019 og igen i 2021 så vi rekordudslip af CO2-udledninger til atmosfæren, selvom udledningerne ellers faldt i 2020, hvor vi havde en forfærdelig pandemi.

Vi er altså tilbage på det gamle spor, hvor udledningerne stiger, og vi sender problemerne videre til næste generation. Og her skal vi lige huske på, at den CO2 vi udleder til atmosfæren, forbliver i atmosfæren i årtier eller endda århundreder. Og vi har udledt mere og mere helt siden 1850’erne.


Om CO2-udledning

Spørgsmål fra Johan:

Hvis vi ser på den danske CO2 udledning er den så ikke på niveau med udledningen i 1960? Den kurve, du viser i videoen kan ikke være den danske udledning. I videoen taler du om valgkampen og spørger om vores politikere bliver på det “gamle spor”. Var det så ikke mere retvisende at vise kurven for den danske udledning? For hvad er det ellers for et “gammelt spor”, du taler om for danske politikere med henvisning til den globale kurve?

Svar fra Sebastian Mernild:

Det er den globale udledning, der vises i videoen. Den årlige danske CO2-udledning står for ca. 0,1 % af de globale CO2-udledninger. Der hvor dansk klimapolitik kan gøre den største forskel for klimaet, er globalt. Og det er den samme udfordring, hvorvidt det er nationalt eller globalt. Omstillingen og reduktionerne går for langsomt og er ikke anskueliggjort. Udfordringen er, at der ikke er nok skub på den grønne omstilling. Resultatet er en stigende koncentration af CO2 til atmosfæren.


Om Jordens fremtid

Spørgsmål fra Lars:

Mange politikere fremturer med, at jorden snart går under pga. klimaforandringer. Er det rigtigt, givet at vi inden for de sidste 70-120 år hverken kan se flere hedebølger, orkaner eller oversvømmelser + isen smelter ikke hurtigere på Grønland vs. 1940?

Svar fra Sebastian Mernild:

Jorden går ikke under - det er der ikke videnskabelig belæg for, men vi kommer til at leve i en verden, der udfordrer os, og som vi skal tilpasse os mod.
Vi vil også fremover se et varmere, vådere og mere ekstremt klima (både i intensitet og frekvens). For at være specifik omkring indlandsisen, så er istabet i dag større end i varmeperioden i 1940’erne.


Om CO2-udledning

Spørgsmål fra Søren:

Er grafen udtryk for den danske udledning eller globalt? Hvor stor del af den globale udledning står den danske landbrugsproduktion for?

Svar fra Sebastian Mernild:

Figuren viser den globale udledning af CO2 til atmosfæren. Det er de globale forhold, der skal forandres også gennem dansk klimapolitik. Dansk landbrug står cirka for 1/3 af den danske udledning af CO2. Hvor den danske CO2-udledning står for 0,1% af den globale udledning.


Om temperaturforandringer

Spørgsmål fra Kim:

Hvad er din vurdering af CO2’s indflydelse på klimaet i den sene kridttid, hvor niveauet efter sigende var 4 gange højere end den er i dag?

Svar fra Sebastian Mernild:

Klimaet har til alle tider været varmere/koldere over tid. Hastigheden i de middel temperaturforandringer/-stigninger vi har set siden industrialiseringen og frem til i dag går ca. 8 gange hurtigere end noget andet vi har set over de seneste 22.000 år. Så det vigtige her er ‘speed of change’.


Om temperaturstigninger

Spørgsmål fra Ane:

Hvor meget vil temperaturen stige, som det ser ud nu?

Svar fra Sebastian Mernild:

En global middeltemperaturstigning på 1,5 grader vil vi ramme i omkring 2032, og de 2,0 grader i sidste halvdel af 2040’erne. Lige nu med de politikker og aftaler, der er vedtaget, vil vi forventeligt lande på den anden side af en temperaturstigning på 3,0 grader i 2100.


Om CO2 i atmosfæren

Spørgsmål fra Jesper:

Du viser en kurve/graf i din video. Hvordan er den kommet til at se sådan ud? Er det ud fra beregningsmodeller, at man regner det samlede udslip ud, eller er det målinger, der bliver lavet direkte i atmosfæren?

Svar fra Sebastian Mernild:

Kurven er beregnet og forholder sig også til, hvad der er meldt ind fra forskellige nationer. Atmosfærens målte koncentration af CO2 har et andet forløb, og der er vi i dag et sted, hvor vi ikke har set tilsvarende forhold i minimum 2 mio. år.


Om CO2-udledning

Spørgsmål fra Lars:

Hvis DK nedbringer sin CO2-udledning til et rundt 0 i morgen, hvilken effekt vil det da have på den globale udledning i procent? Gerne iberegnet den forøgelse, som Kina og Indien tilfører via nye kulkraftværker etc.

Svar fra Sebastian Mernild:

Danmark står for 0,1% af de totale globale udledninger af CO2 til atmosfæren. Danmarks andel er meget lille i et globalt perspektiv. Om Danmark går mod 70% reduktion eller net-zero i morgen vil ikke være at se i de globale udledninger eller atmosfærens koncentration af CO2.


Om CO2-reduktion

Spørgsmål fra Mads:

Hvorfor bruges der ikke flere ressourcer på at finde løsninger, hvor man opfanger CO2 i stedet for kun at reducere? Kunne dette ikke med fordel gøres i en kombi og dermed nå hurtigere i mål? Eller er der for store kræfter, som kæmper imod og kun vil have reduktion?

Svar fra Sebastian Mernild:

Der forskes i både reduktioner og fangst og lagring af CO2. Carbon Capture and Storage (CCS) er et stort forskningsfelt. Men der skal meget mere til, hvis det skal få nogen effekt.
Tag eventuelt et kig på seneste Climate Thursdays-webinar, hvor forsker Philip Fosbøl gav et fint oplæg om netop CCS og det potentiale, der ligger i fangst og lagring.


Om klimakrisens tidshorisont

Spørgsmål fra Hans:

Er det sandt, som flere videnskabsfolk siger, at der er et vindue på ti år, hvor vi skal have vendt udviklingen, ellers er det for sent?

Svar fra Sebastian Mernild:

Ifølge de mange klimamodeller, vi anvendte i FN’s klimapanel, er vores vurdering, at 1,5 graders temperaturstigningen vil nåes omkring 2032. Vi kan maksimalt udlede samlet 300 gigatons CO2 fra 2020 og frem for at være sikre på, at vi holder os under 1,5.


Om drivhusgasser

Spørgsmål fra Svend:

Hvorfor er drivhusgassen vanddamp ikke et problem?

Svar fra Sebastian Mernild:

Hej Svend
En anden vigtig drivhusgas i atmosfæren er vanddamp, H2O. Mængden af vanddamp i atmosfæren er styret af forskellige faktorer, først og fremmest atmosfærens strømninger og temperatur samt af jordoverfladens fugtighed. Vi ved, at varm luft kan indeholde mere vanddamp end kold luft. Denne effekt medfører en forstærkende process sammenlignet med andre drivhusgasser. Så når for eksempel koncentrationen af CO2 øges, så øges temperaturen ligeledes. Derved kan luften indeholde mere vanddamp, som igen forstærker opvarmningen. Man kan ligefrem tale om en spiraleffekt. Det skal bemærkes, at vanddamp i gennemsnit står for 60 pct. af den samlede drivhuseffekt og CO2 for knap 30 pct. Den stigende koncentration af CO2 i atmosfæren er en direkte afledt effekt af vore samfunds opbygninger, vores levevis og forbrug af fossile brændsler, hvorimod mængden af vanddamp er en indirekte konsekvens af den stigende globale middeltemperatur. Alle drivhusgasser har deres eget 'fingeraftryk' på drivhuseffekten bestemt af deres grundlæggende kvantemekaniske egenskaber, hvilket gør det muligt at analysere effekten fra de enkelte gasser. Disse fingeraftryk har man målt med stor nøjagtighed med satellitter helt siden 1960'erne - og derved kunnet påvise de aktive drivhusgasser og deres relative bidrag til drivhuseffekten.


Om energisektoren

Spørgsmål fra Oskar:

Hvis jeres ekspertpanel dannede regering med flertal, hvordan ville I så takle klimakrisen og komme i gang med den grønne omstilling inden for energi-sektoren?

Svar fra Sebastian Mernild:

Hej Oskar
Mere fokus på vedvarende energi (VE) og hermed stigende volumen og hastighed på forskningen, etableringen og opskalering af sol-, vind- og vandenergi. Vi ved, at hvis den menneskeskabte globale opvarmning skal begrænses til et bestemt niveau, kræver det at de akkumulerede CO2-udledninger begrænses, at der opnås en CO2-nettoudledning på nul samtidig med markante reduktioner i udledningen af andre drivhusgasser. Markant, hurtig og vedvarende reduktion af metan-udledningen vil derudover begrænse den opvarmning. For hver halve grad den globale opvarmning stiger yderligere, vil der være statistisk signifikante stigninger i temperaturekstremer, intensitet af kraftig nedbør og alvorlig tørke. Mange af de forandringer, der forårsages af drivhusgasudledninger frem til i dag og i fremtiden, er irreversible i århundreder, op til årtusinder. Det gælder særligt forandringer i havene, iskapperne og det globale havniveau.


Om temperaturstigninger

Spørgsmål fra Kasper:

Der er i øjeblikket intet der tyder på, at vi som verdenssamfund når de ønskede mål, og jeg mener vi allerede nu bør forholde os til RCP 4,5 scenarioet (hvis ikke et højere). Hvordan vil Danmark blive ramt og hvor mener panelet, at man i Danmark skal sætte ind for at være på forkant med de dårlige tendenser?

Svar fra Sebastian Mernild:

Enig, og vi bør forholde os til scenariet SSP3-7.0 (nye scenarier fra IPCC) og dermed også at vi forventeligt rammer 1,5 graders middeltemperaturstigningen allerede i 2032. Hvad vi har set for DK's vedkommende over tid, siden 1880, er en stigende middeltemperatur på 1,4 grader, altså varmere/højere end den globale middeltemperaturstigning som ligger på 1,1-1,2. Desuden har vi set stigende nedbørsmængder og en omfordeling af nedbøren. Vi har stigende antal af varmeekstremer og et fald i antallet af kuldeekstremer. Samt vi har set et stigende havniveau. Fremover vil klimaet bliver mere ekstremt, både i intensitet og frekvens, og derfor er det ikke nemt, at sige hvor man specifikt skal være på forkant. Men vi vil se hyppigere hændelser med kraftig nedbør, tørke, ekstrem varme, etc.


Om klimaadfærd

Spørgsmål fra Bente:

Hvilke adfærdsændringer skal der til for at løse klimaproblemerne? Tænker, det ikke er nok at reducere landbrugets udledninger?

Svar fra Sebastian Mernild:

Det er et stort spørgsmål og i princippet skal alle sektorer i samfundet bidrage til omstillingen, inkl. også når det kommer til adfærdsændringer. CONCITO's store klimadatabase giver mange gode eksempler på, hvad adfærdsændringer har af effekt på klimaet, så min opfordring er at tage et kig der for specifikke løsninger. Landbruget står for ca. 1/3-del af de nationale udledninger. Når det kommer til adfærd, da omhandler det vores forbrug. Det vi køber og som fx fragtes til DK. En omstilling af landbruget løser ikke udfordringen alene.


Om CO2-niveau

Spørgsmål fra Ole:

Hvorfor i alverden bruger hverken videnskaben, politikerne eller medierne grænseværdien: 350 ppm for kuldioxid-niveauet? Hvorfor får vi ikke klar og tydelig orientering om, hvor vi står i kampen mod klimaforandringerne? Vi har ikke brug for vildledende og mystiske tal som: 1,5° eller 2°'s temperaturstigning. Det er jo ren teori. Fra iskerneboringerne på Grønland og Antarktis ved vi jo, at kuldioxid-niveauet aldrig har været over 350 ppm i Mellemistider.

Svar fra Sebastian Mernild:

Der er lagt op til fra Parisaftalen, at den globale middeltemperatur max må stige 2,0 grader, i bedste fald 1,5 grader. Disse temp.-stigninger er valgt fremfor et co2-koncentrations niveau. Det er hvad fremgår af Parisaftalen.
Klart svar kan du få ved at læse disse to indlæg.
Èt fra Altinget
Èt fra JyllandsPosten


Om CO2-reduktion

Spørgsmål fra Ulla:

Hvilken handlinger kan reducere CO2 udledningen?

Svar fra Sebastian Mernild:

Det handler om teknologiudvikling og adfærdsændringer. Regeringen har over se seneste år vedtaget en række aftaler, som skal hjælpe til med, at Danmark når 70%-målsætningen. DK står for 1 promille af de globale udledninger: så der er et stort potentiale for omstilling af verdenen udenfor Danmark. Og her vil TEK-læsninger og adfærdsændringer i højere grad kunne bringes i spil.


Om grøn omstilling

Spørgsmål fra Thilde:

Vil DK's klimapolitik have indflydelse på klimakrisen, eller er det kun for at gå foran som forgangsland at vi har store ambitioner om grøn omstilling? Især ift landbruget, hvis vi yderlige vil gøre vores landbrugsproduktion mere bæredygtig og nødvendigvis dyre, vil det have større skade end gavn, hvis udenlandske fødevarer forsat af billigere med en "sort" produktion?

Svar fra Sebastian Mernild:

DK udleder ca. 1 promille af de samlede globale udledninger af CO2 til atmosfæren (til sammenligning udledes der fra store økonomier som USA, Kina og EU ca. 51%). Hvad DK gør har for så vidt ingen nævneværdig effekt på klimaet og dets forandringer, når det kommer til faktuelle reduktioner. Men DK kan netop være foregangsland og presse på for den grønne omstilling såvel hjemme, som globalt, da vi har økonomiske muligheder, viden og knowhow til at skabe forandringer udenfor egne grænser. Vi har derfor en forpligtigelse til at skubbe på globalt for en klimaomstilling. Og set fra min stol må vi gerne tjene kongens mønt på den grønne omstilling - hvilket vi jo også allerede gør i dag.


Om Klimatiltag

Spørgsmål fra Hugo:

Jeg undrer mig over, hvorfor der ikke snakkes mere i valgkampen (og politisk generelt) om potentialet i at bruge albedo-effekten som klimatiltag. Hvad er din faglige vurdering af albedo-effektens potentiale ift. at reducere global opvarmning?

Svar fra Sebastian Mernild:

Det er bestemt en brugbar måde/et brugbart virkemiddel til at reducere først energien der er til rådighed for opvarmning - altså få solenergien til at reflektere retur til verdensrummet fremfor at blive absorberet - og dernæst reducere temperaturudviklingen. Der ligger et potentiale her, bestemt.
At ændre albedoen vil være omfattende - man kunne starte med at male fx hustage hvide og omlægge asfalt til park-arealer. Man kunne etablere flere parker og vådområder, så energien bliver anvendt til fordampning og ikke opvarmning. Det handler om at fx skabe et bymiljø, hvor energien ikke anvendes til opvarmning, men dels bliver reflekteret retur til verdensrummet. Den energi der bliver absorberet skal da i stigende omfang da anvendes til fx fordampning frem for opvarmning.
Mvh Sebastian Mernild


Om CO2-reduktion

Spørgsmål fra Ulla:

Hvordan kan politikerne vækkes til at gøre noget ved klimaet (reel nedbringelse af CO2 udledningerne) ikke bare hypotetiske planer?

Svar fra Sebastian Mernild:

Det kan de, hvis befolkningen lægger pres på vores politikere. En bottom-up proces er det der skal til for at komme i mål med omstillingen. Vi forskere kan frembringe viden om klimasystemet, men det virkelige pres skal komme nedefra.