Skip to main content
DA / EN

En fysik- og teknologiingeniør kombinerer det bedste fra to verdener: en fysikers drivkraft for at forstå de grundlæggende principper for, hvordan verden fungerer, og en ingeniørs drivkraft for at finde nye teknologiske løsninger på udfordringerne i vores samfund. Nogle af de vigtigste udfordringer i dag er relateret til energi og klima, og løsningerne er i mange tilfælde forbundet med intelligent brug af materialer.

På fysik og teknologi vil du opnå specialistfærdigheder inden for områder som design, modellering, fremstilling og analyse af funktionelle materialer. Denne akademiske profil er en hurtig vej til beskæftigelse, da den kombinerer grundlæggende viden om materialer med en anvendelsesorienteret tankegang. Anvendelserne inkluderer et bredt spektrum lige fra avanceret sensorteknologi til medicinsk diagnose eller fødevareanalyse til udviklingen af forbedrede vedvarende energikilder.

Hvad lærer jeg

På fysik og teknologi vil du opnå specialistfærdigheder inden for områder som design, modellering, fremstilling og analyse af funktionelle materialer. Denne akademiske profil er en hurtig vej til beskæftigelse, da den kombinerer grundlæggende viden om materialer med en anvendelsesorienteret tankegang. Anvendelserne inkluderer alt fra avanceret sensorteknologi til medicinsk diagnose eller fødevareanalyse til udvikling af forbedrede vedvarende energikilder.

Avancerede materialer til fremtidens produkter

Mange avancerede teknologier er baseret på en dyb forståelse af de underliggende materialer og evnen til at tilpasse deres egenskaber til en given anvendelse. Med øget fokus på bæredygtig produktion og cirkulær økonomi, kombineret med de opstående muligheder for AI-baserede designmetoder, bliver dette endnu vigtigere ved udviklingen af fremtidens produkter. Et eksempel er produktionen af en ny generation af solceller, der er lavet af plastik og som kun kræver en brøkdel af energi og materialer i forhold til konventionelle solceller.

På kandidatuddannelsen i fysik og teknolgi bygger du videre på dit i forvejen stærke grundlag inden for fysik, teknologi og matematik, og du opnår dybdegående viden om materialevidenskab og teknologi. Dette inkluderer emner som materialemodellering og simulering, avanceret karakterisering og pålidelighed samt bearbejdning og fremstilling af enheder. Derudover opnår du ekspertise inden for måling og analyse af signaler - med stor relevans for f.eks. udvikling af meget følsomme sensorer kombineret med intelligent databehandling. Disse og andre emner gør det muligt for dig at arbejde tværfagligt i en hurtigt skiftende højteknologisk verden med udfordringer inden for akademiske grænseområder.

Projekt- og forskningsbaseret læringsmiljø

Du bliver en del af et projektbaseret og samarbejdende læringsmiljø, hvor du arbejder i projektgrupper. Du og dine medstuderende har selv ansvaret for at planlægge og gennemføre projektet – til rette tid. Projektoplæggene kommer som regel fra virksomheder, og vi lægger vægt på, at du løser problemstillinger fra det virkelige liv.
Læs mere om studielivet.

Karrieremuligheder

Med en kandidatgrad i fysik og teknologi vil du have et bredt spektrum af jobmuligheder - både i Danmark og i udlandet. Fysik- og teknologiingeniører arbejder ofte i højteknologiske virksomheder eller på universiteter som forskere eller udviklere inden for områder som f.eks. materialeteknik, vedvarende energi, sensorteknologi, computermodellering eller nanovidenskab og teknologi.
Læs mere om karriere og fremtidsmuligheder.

Du kan også forsætte med en 3-årig forskeruddannelse, som fører frem til en ph.d.-grad. For færdiguddannede ingeniører er der også den mulighed at tage en erhvervsforskeruddannelse, som sker i et tæt samarbejde med en virksomhed, hvor du vil være ansat.

Derfor skal du læse...

  • Du lærer at udvikle og designe fremtidens materialer og teknologi
  • Du lærer at udvikle innovative løsninger på konkrete problemstillinger i inspirerende teams
  • Du har gode karrieremuligheder både i Danmark og i udlandet

Mød Lucas, der læser fysik og teknologi

Stemningen som ingeniørstuderende i Sønderborg