Skip to main content
DA / EN
Konkurrence

SDU-studerende vinder guldmedalje og bedste integrerede menneskelige praksis ved iGEM 2023

En gruppe studerende fra Det Tekniske Fakultet og Det Naturvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet (SDU) sikrede sig både guldmedaljen og prisen for Bedste Integrerede Menneskelige Praksis ved iGEM 2023-konkurrencen.

Af Sune Holst, , 27-11-2023

Tolv studerende fra SDU vandt tidligere på måneden guldmedaljen og prisen for Bedste Integrerede Menneskelige Praksis ved  iGEM 2023-konkurrencen i Paris.

SDU-holdet, kendt som vitroFAS, leverede en fremragende præstation med deres projekt og modtog nomineringer i flere kategorier, herunder Bedste Bioremedieringsprojekt, Bedste Bæredygtige Udviklingspåvirkning og Bedste Præsentation.

"Vi er begejstrede for at have vundet prisen for Bedste Integrerede Menneskelige Praksis! Vi lagde stor indsats i at udvikle vores løsning i samarbejde med virksomheder og vandværker. Vandværkerne har brug for vores løsning, så det giver god mening at konsultere dem. På grund af dette samarbejde ændrede vi vores ideer mange gange, da vi fik viden og feedback. Dette arbejde sikrer, at vores løsning er realistisk, hvilket er super vigtigt for at bringe vores løsning ud i den virkelige verden. Det var fantastisk at blive anerkendt af dommerne - de kunne se, hvor meget arbejde der er blevet lagt i det her," siger holdet i en fælles kommentar.

"Før vi tog til Paris, håbede vi alle bare på en nominering - og vi fik tre! Nomineringer til priser betyder meget for os."

 

Adressering af en global udfordring: PFAS-forurening

vitroFAS fokuserer på at tackle det udbredte problem med forurening af per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS) i vandkilder over hele verden.

PFAS, almindeligvis kaldet 'evighedskemikalier', er blevet brugt  i forskellige produkter siden 1950'erne, hvilket har ført til omfattende forurening af vand, jord og menneskekroppe.

Konsekvenserne af PFAS-eksponering inkluderer alvorlige sundhedsrisici som skjoldbruskkirtelsygdom, øgede kolesteroltal, nedsat leverfunktion og øget risiko for visse kræftformer. Desuden bliver PFAS i naturen i lang tid og udgør en trussel mod kommende generationer.

 

Innovativ løsning: vitroZymes til nedbrydning af PFAS

Som svar på denne globale udfordring har SDU-holdet udviklet vitroZymes, optimerede dehalogenaser designet til effektivt at nedbryde PFAS, med specifik fokus på perfluoroktansyre (PFOA). Holdet anvendte avanceret teknologi, herunder fejltolerant PCR, for at forbedre effektiviteten af disse enzymer.

"Vores mål er ikke kun at behandle symptomerne, men også at skabe opmærksomhed og opfordre til en ændring i produktion og forbrugspraksis relateret til produkter indeholdende PFAS," udtalte Annabell Hannibalsen, der er en del af holdet og studerer Byggeteknik i Fysik og Teknologi.

 

Overensstemmelse med bæredygtige udviklingsmål

vitroFAS' udviste en stærk forpligtelse til bæredygtighed ved at rette deres indsats efter FN's Verdensmål (SDG'er). Deres projekt bidrager direkte til mål 3 (Sundhed og Trivsel), mål 6 (Rent vand og sanitet), mål 12 (Ansvarlig forbrug og produktion) og mål 14 (Livet under vand).

 

Anerkendelse og fremtidig indvirkning

Holdets indsats blev anerkendt med den prestigefyldte guldmedalje og prisen for Bedste Integrerede Menneskelige Praksis, der anerkender deres fremragende blik for de bredere samfundsmæssige implikationer af deres projekt. Derudover modtog deres projekt kategorinomineringer, der understreger dets potentiale for bioremediering, bæredygtig udvikling og effektiv præsentation.

"Vores mål handler ikke kun om at vinde priser, men om at skabe en varig indvirkning på miljøet og menneskers sundhed," understregede Annabel Hannibalsen.

"PFAS forurener naturen og forurener vores drikkevand, hvilket akkumuleres i mennesker og forårsager flere sygdomme. Vores ultimative mål hos vitroFAS er at nedbryde alle typer PFAS og dermed befri verden for PFAS. At arbejde på dette projekt i næsten ni måneder har bragt os tættere på at nå vores mål, men der er stadig lang vej at gå for at opfylde det fuldstændigt. Dog har vi skabt fundamentet for fremtidige iGEM-hold og videnskabsfolk til at fortsætte arbejdet med at finde løsningen."

 

 

Ser Fremad: En bæredygtig fremtid

Mens vitroFAS ser fremad, sigter de mod at integrere deres vitroZymes i eksisterende vandbehandlingssystemer for effektivt og bæredygtigt at fjerne PFAS.

For mere information om vitroFAS og deres banebrydende projekt, besøg venligst projektets hjemmeside.

 

Om iGEM

iGEM (International Genetically Engineered Machine) er en årlig konkurrence, der samler studerende fra hele verden for at præsentere deres innovative projekter inden for syntetisk biologi. Den opfordrer til samarbejde, kreativitet og anvendelse af biologisk ingeniørarbejde for at tackle globale udfordringer.

"iGEM er ikke bare en fantastisk mulighed, men en livsforandrer. Du møder mange inspirerende mennesker, der vil gøre alt for at se dig lykkes. Vi, som hold, viste, at det er muligt at bruge hele din sommer på at opnå fantastiske resultater med kraften fra syntetisk biologi. Og som iGEM's motto lyder: En gang iGEM'er, altid iGEM'er."

"På vores rejse har vi samlet mange kontakter, som også kan hjælpe fremtidige iGEM'ere. Vi kan dele vores viden, fordi vi også gerne vil se dem lykkes, ligesom vi gjorde, og hvem ved... måske vokse endnu mere."

"Desuden håber vi, at fremtidige iGEM-hold vil tage vores projekt op fra, hvor vi slap, ligesom et tidligere hold inspirerede os. Det indkapsler skønheden ved iGEM: alt er åbent for offentligheden og dermed for nye iGEM-hold at bygge videre på det allerede udførte arbejde. Der er stadig nogle udfordringer vedrørende vores projekt, men nu er der færre end da vi startede, og den udvikling vil fortsætte, så længe iGEM eksisterer."

Initiativet fra SDU iGEM 2023 og holdet vitroFAS blev økonomisk støttet af Institut for Grøn Teknologi (IGT), Institut for Biokemi og Molekylærbiologi (BMB), Det Naturvidenskabelige Fakultet (NAT) og Novo Nordisk Fonden (bevillingsnummer NNF23SA0084065).

 

 

 
Redaktionen afsluttet: 27.11.2023