Skip to main content
Product Development and Innovation

26-årig ingeniør bliver direktør i startupvirksomhed

Som nyuddannet kandidat i uddannelsen Product Development and Innovation (PDI) på SDU tog Julie Dalsgard imod et jobtilbud fra den nystartede robotvirksomhed Lifeline Robotics. Fire måneder senere er hun direktør for virksomheden.

Af Birgitte Dalgaard, , 24-02-2021

Der er endnu ingen bekymringsfurer eller erfaringsrynker at spore i direktørens ansigt. Med sine blot 26 år har Julie Dalsgard sat sig til rette som direktør i startupvirksomheden Lifeline Robotics A/S.

Nu er vi stadig en lille startupvirksomhed, så på den korte bane handler det for mig som direktør om at skabe et engageret team, skaffe midler til projektet samt skabe en ro omkring det udviklingsstadie, som virksomheden befinder sig på.

Julie Dalsgard, direktør

 Med eksamensbeviset som kandidat i Product Development and Innovation (PDI) i hånden blev Julie Dalsgard for fire måneder siden headhuntet til stillingen som Project and Administrative Assistant i den nystartede virksomhed Lifeline Robotics. Robotvirksomheden udvikler podningsrobotter, som skal pode borgere og forebygge fremtidig smittespredning, når pandemier som covid-19 rammer verden.

- Jeg havde selvfølgelig mange betænkeligheder ved, at mit første “rigtige” arbejde skulle være i en startup. Får jeg lavere løn? Får jeg overhovedet løn? Overlever virksomheden? Bliver jeg arbejdsløs om seks måneder, når alle mine medstuderende har fundet arbejde? Passer det ind i mine andre livsplaner? Kommer jeg til at udvikle nogle kompetencer?...

Men Julie Dalsgard blev enig med sig selv om, at hun uden børn, hus eller bil, havde friheden til at tage springet ud i usikkerheden til et job, som hun simpelthen bare syntes lød enormt spændende, og hvor hun kunne sætte sig selv og sin faglighed i spil. Derfor endte Julie Dalsgard med at gribe chancen:  

Selvom betænkelighederne var mange, så var det jo netop blot betænkeligheder. Det kunne jo også gå godt - så hvorfor ikke gribe chancen?

Julie Dalsgard, direktør

Rustet gennem uddannelse

I dag er hun landet på begge ben og er godt i gang med at bruge de værktøjer, som hun har fået gennem sin uddannelse. Research, research, research, tænke abstrakte tanker, sætte sig et mål og få forskellige fagligheder og indsigter til at arbejde sammen om at nå målet.

- Min uddannelse er meget bred og lægger vægt på tværfaglighed og samspillet mellem forskellige profiler og færdigheder, når der skal udvikles nye innovative løsninger. Jeg har haft fingrene i mange forskellige bøtter gennem min uddannelse, og det har givet mig en forståelse for, at der er mange måder at gøre tingene på, alt efter hvilket synspunkt man har, siger Julie Dalsgard og fortsætter:

- Jeg har gennem min uddannelse arbejdet med mange forskellige typer af opgaver, som i sidste ende hjælper med at give et overblik og en robusthed i troen på, at jeg da nok skal finde ud af, hvordan man løser den her opgave - selvom jeg måske ikke har erfaring inden for netop det felt.

Normalt er direktøren for det hele 50 plus, men Julie Dalsgard er fast i troen på, at hun med sine bare 26 år kan bidrage med empati, positivitet og formål samt holde gejsten og arbejdsmoralen oppe i svære tider.

- Jeg forestiller mig, at det svarer til at sammenligne to personer, som skal igennem en labyrint. For den ene er det første gang. Den anden har prøvet det før, og har derfor en fin værktøjskasse med redskaber. En stige, stylter eller måske endda et kort. Nybegynderen derimod må bevæge sig ned ad hver en vej for at afsøge dens muligheder. Hvad der gemmer sig på vejen vides ikke, men man finder kun ud af det ved at være nysgerrig i sin søgen på den rette vej igennem, siger Julie Dalsgard.

Gode karrieremuligheder i startupvirksomheder

Lektor Lykke Margot Ricard fra Institut for Teknologi og Innovation er studieleder på uddannelsen Product Development and Innovation (PDI), og hun opfordrer flere dimittender til at følge Julie Dalsgards karrierevej og søge ansættelse i startups eller små virksomheder.

- Mange nyuddannede stirrer sig blinde på store virksomheder som Lego, Grundfos eller Novo Nordisk, men der er gode karrieremuligheder i at blive ansat i startups og små virksomheder. Der er få medarbejdere til at klare opgaverne, så du får typisk et stort ansvar, mens du hurtigt tilegner dig flere forskellige kompetencer. Vejen til toppen er typisk kort, fordi du har et tæt samarbejde med direktøren, siger Lykke Margot Ricard.

Hun peger på, at underviserne på uddannelsen PDI bestræber sig på at fortælle de studerende, hvad de kan omsætte deres kompetencer til på jobmarkedet, så de tør gribe mulighederne og tage ansvar.

De studerende på uddannelsen Product Development and Innovation opnår kompetencer, som gør, at de kan samarbejde med mange fagligheder. De er generalister, de ved en del om teknologiudvikling og innovationsledelse og kan indgå i komplekse sammenhænge med flere fagligheder. De laver ikke robotter, men de har arbejdet med det, så de ved en del om det. Samtidig har vi en sommerskole i Health Tech Innovator, hvor de studerende får indsigt i de konkrete udfordringer, der er ved at udvikle nye sundhedsteknologier

Lykke Margot Ricard, lektor

Lykke Margot Ricard peger også på, at de muligheder som unge talenter som Julie Dalsgard får, hænger sammen med det tætte samarbejde der er mellem robotklyngen i Odense og Syddansk Universitet.

- Muligheden for at mobilisere talenter hurtigt fra universitetet er også et produkt af, at samarbejdet mellem universitetet og robotklyngen er så stærkt. Det er et stærkt fundament til at sikre unge talenter de bedste forudsætninger for at udnytte deres evner, understreger Lykke Margot Ricard.

Tæt samarbejde

"Muligheden for at mobilisere talenter hurtigt fra universitetet er også et produkt af, at samarbejdet mellem universitetet og robotklyngen er så stærkt. Det er et stærkt fundament til at sikre unge talenter de bedste forudsætninger for at udnytte deres evner"

- Lykke Margot Ricard, lektor. 

Redaktionen afsluttet: 24.02.2021