Skip to main content
Uge 51, 2018

Flæskesteg, konfekt eller snaps til julemaden? Din bopæl bestemmer dine kost- og alkoholvaner

Danmarkskortet over usund mad og for meget alkohol viser store regionale forskelle

Flæskesteg, brun sovs og gyldne sukkerkartofler efterfulgt af risalamande og marcipan. Det kan være svært at modstå den fede, søde danske julemad eller snapsene og den gode rødvin til julefrokosten. Og lige præcis hvor svært kan hænge sammen med, hvor i landet man bor. 

Undersøgelsen Danskernes Sundhed, der er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed, viser, at der er store regionale forskelle på, hvor usundt vi spiser, og hvor meget vi drikker - ikke kun i julen men hele året.

Hvad angår usund kost, har nordjyderne danmarksrekorden.

I alt har næsten hver femte nordjyde, 19,1 procent, et usundt kostmønster, det vil sige kost med et lavt indtag af grøntsager, frugt og fisk og et højt indtag af mættet fedt.

I den anden ende ligger indbyggerne i Region Hovedstaden, hvor lidt over 12 procent har et usundt kostmønster.

I Region Hovedstaden drikkes der mest

Hvad angår alkohol, forholder det sig stik modsat. Her er det borgerne i Region Hovedstaden, der drikker mest.

I alt overskrider 8,4 procent af indbyggerne Sundhedsstyrelsens højrisikogrænse ved indtagelse af alkohol. For mænd vil det sige mere end 21 genstande om ugen og for kvinder mere end 14 genstande.

I Nordjylland er det 5,5 procent, der overskrider højrisikogrænsen.    

Undersøgelsen giver ikke et bud på, hvorfor der er regionale forskelle, men ifølge forskningschef Anne Illemann Christensen fra Statens Institut for Folkesundhed kan det skyldes traditioner, kultur og regionale forskelle i befolkningssammensætningen.

”Vi ved, at akademikere og folk med lange uddannelser drikker mere alkohol end folk med mellemlange og korte uddannelser. Folk med lange uddannelser spiser til gengæld sundere. Og da der er flere akademikere i hovedstadsområdet end i Nordjylland, kan det være med til at forklare forskellen,” siger Anne Illemann Christensen.

Ifølge hende kan undersøgelsen og de to Danmarkskort herunder bruges i forebyggelsesøjemed. 

”Kortene viser, at to af de mest fremtrædende sundhedsudfordringer i Danmark ikke nødvendigvis er de samme over alt i landet. Det kan være med til at målrette den forbyggende indsats,” siger Anne Illemann Christensen.

Kortet viser andelen med et usundt kostmønster. Procent.

 

Kortet viser andelen, der overskrider Sundhedsstyrelsens højrisikogrænse for alkoholindtagelse. Procent.

 

 

Kontakt

Forskningschef Anne Illemann Christensen, tlf.: 6550 7773, e-mail: ach@si-folkesundhed.dk, Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

Vil du vide mere

Danskernessundhed.dk

Redaktionen afsluttet: 19.12.2018