Skip to main content
Uge 51, 2015

Stadig flere børn fra lave socialgrupper børster ikke tænder regelmæssigt

Omkring hver tredje 11-15-årig fra lave socialgrupper har dårlige vaner med tandbørsten

Flere og flere 11-15-årige børn fra lave socialgrupper børster ikke tænder to gange dagligt, sådan som det anbefales.

Det viser Skolebørnsundersøgelsen fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

Ifølge undersøgelsen er det næsten hver tredje barn - eller 31,4 procent - fra lave socialgrupper i alderen 11-15 år, der ikke børster tænder regelmæssigt.
Det er omkring fem procentpoint flere i forhold til 1991, hvor det var 26,6 procent af børn fra lave socialgrupper, der ikke børstede tænder to gange dagligt.

Stigende social ulighed

Børn fra høje socialgrupper er bedre til få tænderne børstet regelmæssigt.
Her er det 16,8 procent, der ikke børster tænder to gange dagligt. Og sådan har billedet stort set været siden 1991.

”Skolebørnsundersøgelsen viser, at der stadig er social ulighed, hvad angår tandbørstning. Det har vi set i mange år. Men nu ser vi også, at der bliver flere og flere børn i familier med få ressourcer, der ikke børster tænder regelmæssigt. Og det kan godt bekymre," siger Lotus Sofie Bast, forsker på Statens Institut for Folkesundhed.

Hun understeger, at regelmæssig tandbørstning kan forebygge caries, som kan udvikle sig til et alvorligt helbredsproblem.

”Regelmæssig tandbørstning i barndommen og ungdommen øger chancen for, at man fastholder gode tandbørstningsvaner og god tandsundhed livet igennem. Derfor er det vigtigt at holde øje med, om skolebørn følger den almindelige anbefaling om at børste tænder to gange om dagen,” siger Lotus Sofie Bast.

Tallene stammer fra Skolebørnsundersøgelsen, en landsdækkende repræsentativ undersøgelse af sundhed, trivsel og sundhedsadfærd blandt skoleelever i femte, syvende og niende klasse.

Høj socialgruppe betyder, at mindst én af forældrene har en mellemlang til høj uddannelse eller en lederstilling, lav socialgruppe betyder, at forældrene er ikke-faglærte eller lever af overførselsindkomster.

Vil du læse mere?

Find artiklen her

Redaktionen afsluttet: 16.12.2015