Skip to main content
Ugens tal, uge 37

Travlt på jobbet: Hver femte når ikke sine arbejdsopgaver

Næsten tyve procent af den erhvervsaktive del af befolkningen har ofte svært ved at blive færdig til fyraften – og det kniber samtidig med støtten fra chefen

Blandt alle erhvervsaktive danskere oplever hver femte, eller 19,1 procent, at de ikke eller ofte ikke når alle deres arbejdsopgaver.

Det viser en undersøgelse, som Statens Institut for Folkesundhed, SDU, står bag. Instituttet har spurgt knap 6.500 erhvervsaktive danskere i alderen 16-64 år om deres psykiske arbejdsmiljø - og blandt andet om, hvor ofte det sker, at de ikke når alle arbejdsopgaver.

Lidt flere kvinder (20,7 procent) end mænd (17,6 procent) svarer, at de ikke eller ofte ikke når alle opgaver.

Samtidig viser undersøgelsen, at topledere har sværest med at nå deres opgaver. Her svarer 30,4 procent, at de ikke eller ofte ikke når at blive inden fyraften. Det gælder for 24,5 procent for lønmodtagerne på mellemniveau og næsten 17 procent for selvstændige.

Mangler støtte fra nærmeste leder

I undersøgelsen er der også blevet spurgt, om man har kontrol og indflydelse på, hvad man laver på sit arbejde, og om man får støtte fra sin nærmeste leder.

Her svarer 27,1 procent, at det kniber med indflydelse på egne arbejdsopgaver, mens over hver anden, 54,6 procent, oplever, at de kun sommetider, sjældent eller aldrig får støtte fra nærmeste overordnede.

Tabel 1. Andel blandt erhvervsaktive i alderen 16-64 år, der oplever forskellige belastninger i det psykiske arbejdsmiljø, i forskellige socioøkonomiske grupper af erhvervsmæssig stilling. Procent.

Når Statens Institut for Folkesundhed interesserer sig for arbejdsmiljø, skyldes det, at et psykisk belastende arbejdsmiljø kan have negative betydning for ens helbred og trivsel og føre til eksempelvis stress og sygefravær.

Data i undersøgelsen stammer fra Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen 2017. Data er samlet i rapporten Arbejdsmiljø.

Kontakt

Seniorforsker Michael Davidsen, tlf.: 6550 7788, e-mail: md@si-folkesundhed.dk og seniorrådgiver Ola Ekholm, tlf.: 6550 7772, e-mail: oek@si-folkesundhed.dk, Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

Vil du læse mere?

Se rapporten her

Redaktionen afsluttet: 11.09.2019