Skip to main content
Uge 16, 2016

Forskningsprojekt reducerer kontoransattes siddetid med over en time

Forskningsprojekt får kontorfolk til at sidde mindre ned i løbet af arbejdsdagen til gavn for helbredet

En time og 11 minutter mindre på kontorstolen om dagen. Det er resultatet af et stort dansk forskningsprojekt, der har fundet sted på fire arbejdspladser.

317 kontorfolk deltog i projektet, der gik ud på at reducere den tid, de sad ned i løbet af arbejdsdagen. Og det lykkedes altså, i gennemsnit med 71 minutter, hvilket er noget, der vækker opsigt i forskerkredse. Resultatet er netop publiceret i det højtestimerede tidsskrift International Journal of Epidemiology.

Det er Center for Interventionsforskning ved Statens Institut for Folkesundhed, der har stået bag det i alt tre måneder lange forskningsprojekt, der er det største af sin art i verden.

"Ansatte på kontor sidder i gennemsnit ned 10 timer om dagen både på arbejde og i fritiden. Det er bekymrende meget. Vi ved, at dét at sidde meget ned øger risikoen for hjertekarsygdomme, type 2-diabetes og tidlig død. Derfor var målet med projektet netop at undersøge, hvordan man får folk til at sidde mindre ned i løbet af arbejdsdagen," siger projektleder Ida Høgstedt Danquah fra Center for Interventionsforskning.

45 procent af den danske arbejdsstyrke har stillesiddende arbejde. Det svarer til cirka to millioner danskere.

En times mindre siddetid

Projektet gik blandt andet ud på, at forskerne fortalte kontorfolkene om de helbredsrisici, der er ved at sidde meget ned.

De kom også med en række lavpraktiske og meget konkrete råd om, hvordan man kan variere sin arbejdsdag. Rådene blev fulgt op af opmuntrende påmindelser på SMS og e-mail.

"Det var nogle meget enkle råd. Blandt andet rådede vi deltagerne til at bruge deres hævesænke-bord mere aktivt i løbet af dagen og holde møder stående eller gående. Der var selvfølgelig nogle indgroede vaner, der skulle brydes, men det lykkedes alligevel forbavsende hurtigt," fortæller Ida Høgstedt Danquah.

Indsatsen førte også andre gevinster med sig for de medvirkende. De gik lidt flere skridt efter projektet, og deres fedtprocent blev i gennemsnit reduceret med 0,6 procent, mens den fedtfri masse blev øget med 0,8 kilo.

Fire budskaber

Forskningsprojektet hedder Take a Stand! og tager udgangspunkt i fire budskaber:

  • Drop stolen
  • Variér din arbejdsdag
  • Sæt gang i dit møde
  • Stå sammen med dine kolleger

Under hvert af de fire budskaber findes en række forslag, som man kan ændre i hverdagen, såsom at køre skrivebordet op, inden man forlader det, eller indføre et "stående punkt" ved hvert møde. 

Fortsætter forsøget

Efter forsøget har flere af kontorerne på de fire arbejdspladser fastholdt ændringerne, således at de ansatte stadig står mere op i løbet af dagen end tidligere.

Fredensborg Kommune var en af de fire arbejdspladser, der deltog i projektet. Her arbejder man på at udbrede Take a Stand! til resten af kommunen.

Redaktionen afsluttet: 20.04.2016