Skip to main content

Direktør Morten Grønbæk bliver formand for udvalg om sundhed og luftforurening

29.05.2019
Morten Grønbæk, direktør for Statens Institut for Folkesundhed, sætter sig i dag for bordenden af et nyt ekspertudvalg, der skal rådgive Københavns Kommune om sundhed og luftforurening.
 
Formået med udvalget er at få et overblik over de forskellige forureningskilder i Hovedstaden og skaffe dokumentation for, hvordan disse kilder påvirker københavnernes sundhed.
 
”Det vigtige første skridt bliver at få skilt skidt fra snot. Der huserer mange forskellige bud på, hvad der er farligst og for hvilke sygdomme. Vi skal have et overblik over de vigtigste forureningskilder i København, når det kommer til københavnernes sundhed – er det dieselbilerne, er det krydstogtskibene, er det brændeovnene eller er det noget helt fjerde,” siger Morten Grønbæk.
 
Det er sundheds-og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling, der har taget initiativ til udvalget, der de kommende to år skal rådgive Sundheds- og Omsorgsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget om sundhed og luftforurening.
 
Udvalget mødes første gang i dag. Det skal også undersøge, hvad andre storbyer har gjort for at nedbringe luftforurening.
 
Herudover vil udvalget komme med anbefalinger til, hvad Københavns Kommune kan gøre for at mindske sundhedskonsekvenser ved luftforureningen, og hvad borgerne selv kan gøre i hverdagen for at passe på deres helbred.
 
Fakta
Ekspertgruppen er en del af indsatsen ”Øget viden om de sundhedsskadelige virkninger af luftforurening i København” under Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune, som løber i perioden fra 2019-2022.