Skip to main content
Stamceller

Forsker: Vi går alle rundt med et apotek i maven

Celler fra dit mavefedt kan måske hjælpe dig, hvis du bliver ramt af prostatakræft eller brystkræft. Særligt en celle ser ud til at være effektiv, når det gælder om at forbedre rejsningsproblemer eller væske i armen.

Af Stine Charlotte Hansen, , 22-08-2019

Nyheder fra Sundhedsvidenskab
Sund nyhedsbrev

Tilmeld dig nu

En bestemt celle fra fedtet på din mave kan vise sig at blive vigtig for dig, hvis du bliver syg.

Det er forskere fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital kommet frem til, efter de i flere år har forsket i, hvordan stamceller fra fedtvævet på maven kan hjælpe patienter med prostatakræft og brystkræft.

Prostata- og brystkræft

  • Lægerne diagnosticerer ca. 4300 nye tilfælde af prostatakræft om året.
  • 1200 patienter bliver opereret, heraf 350 i Region Syddanmark.
  • Antallet af nye tilfælde af brystkræft er omtrent det samme.
     

En stor gruppe patienter bliver i dag impotente, når de bliver opereret for prostatakræft. Indtil videre har forskerne bag projektet behandlet 21 mænd med stamceller fra deres eget mavefedt.

-Efter behandlingen har over halvdelen fået evnen til at få rejsning tilbage, forklarer Søren P. Sheikh, som er professor ved Klinisk Biokemi på SDU og leder af Center for Regenerativ Medicin på OUH.

Det stopper ikke med prostatakræftpatienterne. Forskerne kan også behandle en anden stor gruppe, nemlig kvinder med brystkræft, med stamceller fra deres eget mavefedt.

Det fine er, at vi bruger patienternes egne celler i deres behandling. Det betyder, at vi alle bærer rundt på vores eget apotek i maven

Søren P. Sheikh, professor

En ud af fem kvinder, som får bortopereret lymfeknuderne i forbindelse med brystkræft, får lymfødem. Kroppens væske samler sig i armen, som bliver tyk, og det kræver livslang behandling. Forskerne har behandlet 10 brystkræftpatienter med deres egne stamceller, og alle har fået det bedre.

Søren P. Sheikh forklarer, at de celler, vi har i fedtet på maven, er gode at bruge i behandlingen, for de hæmmer betændelse og opbygger kroppen igen.

-Det fine er, at vi bruger patienternes egne celler i deres behandling. Det betyder, at vi alle bærer rundt på vores eget apotek i maven, siger professoren.

Særligt potentiale i en celle

Forskerne bag projektet fik 25 millioner kroner af Innovationsfonden i 2017, så de er i gang med en runde af patienter, som får deres egne stamceller, og patienter, som får saltvand.

På den måde kan de vise, at behandlingen med stamceller fra patienternes eget mavefedt virker.

Efter at have forsket i, hvordan stamcellerne fra mavefedtet virker i behandlinger, kan forskerne se, at én af de 12-14 forskellige celler ser ud til at virke særlig godt. Den opdagelse har forretningsudviklere fra Syddansk Universitet hjulpet dem med at indhente patent på.

Kan få betydning for millioner af patienter

Professor Søren P. Sheikh har nu dannet en spinout-virksomhed, fordi han vil forfølge potentialet og teste, hvordan den effektive celle virker på patienter, hvis de kun får den i behandlingen.

-Det kræver mange penge at teste, og derfor har vi dannet en spinout-virksomhed, så vi kan komme videre med projektet og finde investorer. Det vigtige er jo at få behandlingen ud til patienterne. Det er det, der driver mig, siger Søren P. Sheikh.

Hvis cellen viser sig at være dygtigere end de andre celler til at få kroppen til at reparere sig selv, kan den komme til at betyde noget for millioner af patienter verden over.

Samarbejdspartnere på OUH-projektet

  • Professor og overlæge Lars Lund, Urinvejskirurgisk Forskningsenhed
  • Professor og overlæge Jens Ahm Sørensen, Plastikkirurgisk Afdeling
  • Seniorforskere Charlotte Harken Jensen og Ditte Caroline Andersen, Center for Regenerativ Medicin.
     

Hvad er et spinout?

Et spinout er en virksomhed, som kan dannes, når en forsker har gjort en opfindelse, der kan kommercialiseres – det vil sige, at det kan blive til et produkt på markedet – eller i dette tilfælde en mulig behandlingsform.

Mød forskeren

Søren Paludan Sheikh er professor på SDU og ledende overlæge på OUH. Han har i en årrække forsket i, hvordan stamceller kan reparere dele af kroppen og dermed kan indgå i behandling af patienter. Han har blandt andet sammen med forskerkolleger grundlagt ”Dansk Center for Medicinsk Regeneration” og senere ”Centre for Vascular Regeneration”. Nu har han grundlagt spinoutet ”Regenerative Therapeutics” for at efterfølge det fulde potentiale i opdagelsen af den særligt effektive celle, som kan hjælpe kræftpatienter.

Kontakt

Regenerative Therapeutics

Virksomheden Regenerative Therapeutics er dannet af forretningsmændene Leif Helth Jensen og Thomas Tofte samt professor og læge Søren P. Sheikh, der arbejder på deltid i virksomheden.

Redaktionen afsluttet: 22.08.2019