Skip to main content
Iværksætteri

Iværksættere vil bruge flydende metal til 3dprint

Folkene bag startuppen Addonaut arbejder frem mod det tidspunkt, hvor de kan ringe til NASA og tilbyde astronauter at 3dprinte værktøj i rummet

Af Stine Charlotte Hansen, , 14-11-2018

Forestil dig, at astronauten på rumfartøjet 3dprinter et stykke værktøj eller en reservedel – i rummet i vægtløs tilstand. 

Indtil videre har det mest været store produktionsvirksomheder, der kan 3dprinte i metal, men nu arbejder startuppen Addonaut på at opfinde en ny teknologi, som kan revolutionere 3dprint i metal. 

Grundlægger af virksomheden John Sevdal fortæller, hvorfor deres ide har så stort potentiale:

- Vi kan opnå meget høj nøjagtighed på vores enkelte printede dele, fordi vi printer i flydende metal.

Muligt for små virksomheder

Materialet giver gode resultater, når det kommer til kvalitet og overflade. Når andre maskiner har lavet produkter i metal, skal der stå en mand og slibe efter, så overfladen bliver glat. Det er dyrt. 

- Vores printer er 1x1x1 meter. Den kommer i et desktopformat. Man kan have den i et baglokale, man skal ikke bruge en fabrikshal. Det er en lille simpel maskine, som ikke er så stor, men kan det, de andre kan, siger Anders Winter, som har startet virksomheden sammen med John.

Det betyder også, at det ikke kun er store virksomheder, der har råd til at bruge det længere. De små virksomheder får også mulighed for at bruge det. 

Gør det billigere at printe i metal

Addonaut bruger metaltråd til otte dollars for et kilo, og dem, der gør det godt i 3dprint i metal, har givet 72 dollars for et kilo metalstøv. 

- Stor kompleksitet plejer at være dyrt, men ikke i 3dprint. Der kan du lave en ting uden at tænke på, at den bliver dyr, når du ikke skal producere mange, forklarer Anders Winter.

- Det betyder, at du kan lave få og fleksible løsninger til kunderne til en god pris. 

Dybest set kan man 3dprinte alt muligt, lige fra små propeller til karosseriet på en bil. Det er stadig en tænkt situation, for der skal lidt flere tests til, at de kan skabe 3dprinteren. 

- Der er mange ting, der kan gå galt. Det er vigtigt at få afprøvet vores teorier. Men hvis den teknologi, vi vil udvikle, er så svær at udvikle, at det ikke kan betale sig, så... Vi mangler at finde, hvad der skal til, for at vi kan gå videre til en investor, siger John Sevdal. 

Dyrt at udvikle hardware

Målet for iværksætterne er, at det skal blive billigere at 3dprinte i metal, men selve projektet er dyrt, fordi det er dyrt at udvikle hardware. 

De søger midler, mens de laver deres forretningsplan. Når de får midlerne, kan de gå i gang med det samme. Men et projekt som dette kræver en god sum penge.

- Hvis vi ikke får funding, er vejen mod målet lang. Hvis nogen kommer ud med en lignende teknologi eller udvikler den samme teknologi, så… Det er et spørgsmål om, at et kæmpe firma sætter tyve ingeniører til at udvikle. Vi er tre studerende fra SDU, som arbejder mod at kunne tage patentet, siger Anders Winter. 

- Men investeringer, så handler det om økonomi og specifikationer. Det er svært at markedsvalidere, og sådan er det med hardware. Det er lidt som at blæse og have mel i munden på samme tid. 

Det lange seje træk

Iværksætterne bemærker dog, at folk begynder at kende Addonaut. De pitchede på den store scene til Odense Investors Summit.

Anders Winter pitcher på den store scene under Odense Investor Summit. Foto: SDU RIO

De har fået en mentor, som er en af de tunge spillere i robotsammenhæng og ved meget om salg. De har nogle firmaer, som gerne vil være med til pilotprojekter. 

På den længere bane arbejder Addonaut for at kunne 3dprinte et sted uden tyngdekraft – John og Anders drømmer om, at astronauter skal kunne printe værktøj og reservedele i rummet på deres 3dprinter.

- Vi skal være med til at udvikle teknologien, som betyder, at vi kan sætte metal-3dprinteren på et rumskib, så den bliver værktøjsfabrik for astronauterne, siger John Sevdal.

Ander Winter bakker ham op.

- Det er derfor, vi bliver ved. Det er jo, fordi vi gerne vil ringe til Nasa. Vi føler virkelig, vi har potentiale til at gøre en rigtig forskel.

Alina Hurciuc udgør den tredje del af startuppen.
Kontakt teamet

Interesseret i at vide mere? Find folkene bag Addonaut på LinkedIn.

Addonaut

Redaktionen afsluttet: 14.11.2018