Skip to main content
DA / EN
Forskningsgruppe

ORS - Offentlighed, ret og synd, 1100-1650

Forskningsgruppens formål er at undersøge forholdet mellem ret, lov og offentlighed,  sladder/rygtedannelser, moral og tro Forskningsgruppens formål er at undersøge forholdet mellem ret, lov og offentlighed, sladder/rygtedannelser, moral og tro i Nordeuropa med særligt fokus på Danmark i perioden 1100 til 1650.

Forskningsgruppens formål er at undersøge forholdet mellem ret, lov og offentlighed (”privat” såvel som ”myndigheder”), sladder/rygtedannelser, moral og tro. I middelalderen og i tidlig moderne tid var disse aspekter ofte sammenblandende, og de påvirkede hinanden gensidigt. Endvidere vil gruppen undersøge forholdet mellem offentligheden (og skabelsen af en offentlighed), og hvorledes der findes et samspil mellem ret (både som lov og som social legitimering) og skabelsen af en offentlighed. Selvom den gængse opfattelse er, at lov og ret kommer fra oven, så vil forskningsgruppen fokusere på dialektikken og samspillet mellem de to, idet lov og retslige normer i middelalderen og den tidligt moderne periode lige såvel kommer fra neden som fra oven.
I denne sammenhæng spiller tro en fundamental rolle, idet fraværet af en centraliseret stat især i middelalderen gjorde, at troen var det samlende element i samfundet. Ikke desto mindre var tro langt mindre ensformet, end man ofte gør det til. Troens doktriner var kontinuerligt til forhandling i det offentlige rum, og dens påvirkning på offentlighed, lov og ret var altoverskyggende.
Forskningsgruppens formål er således at studere dette krydsfelt på dansk/nordisk kildemateriale, men i komparativt, europæisk lys, dvs. med samtidens udvikling af ovennævnte i såvel Skandinavien som Europa.

 

Kontakt

Thomas Kristian Heebøll-Holm
E-mail: thee@sdu.dk 

Sidst opdateret: 10.04.2024