Skip to main content

wasteTOvalue

wasteTOvalue

Fra affald til guld: sådan skabes forretning med cirkulær økonomi

Reduktion af spild, udnyttelse af sidestrømme, udvikling af højværdiprodukter og FNs verdensmål – det er alt sammen meget godt, men hvad betyder det for den daglige forretning blandt små og mellemstore danske fødevarevirksomheder?

 

Projektet ’wasteTOvalue’ har til formål at undersøge hvordan samarbejdet om bæredygtighed og cirkulær økonomi udspiller sig mellem virksomhederne fra jord til bord i fødevareindustrien. Læs om projektets resultater her

 

Overvejer du at arbejde mere målrettet med at reducere spild? Eller vil du gerne udnytte mulighederne for at forædle spild og skabe produkter af høj værdi? Eller er du allerede godt i gang med flere initiativer og vil gerne finde relevante partnere til at udnytte potentialet fuldt ud?

”Min cirkulær økonomi kontrakt” samler relevante værktøjer til at komme i gang eller komme videre:

I arbejdet med kontrakten får du sat fokus på virksomhedens nuværende tilgang til cirkulær økonomi og mulighederne for ar udvikle din forretningsmodel gennem samarbejde

Download ”min cirkulær økonomi kontrakt” her

 

Nedenfor finder du fortællinger fra 11 forskellige virksomheder, der har delt deres erfaringer om sådanne samarbejder.

 

Linkogas

Linkogas omdanner affald fra landmænd og industri til biogas og gødning uden at fjerne næringsstoffer i processen. Den cirkulære tankegang har altid været en naturlig del af forretningen hos det andelsbaseret biogasfællesanlæg i Lintrup, hvor man ikke er bange for at afprøve nye ting.

Læs Linkogas´ case her

 

Beyond Coffee

Beyond Coffee indsamler og omdanner kaffegrums til svampe, som sælges til udvalgte cafeer og restauranter. Ud fra et fokus på bæredygtighed og handling arbejder Beyond Coffee på at udvide deres forretningsmodel, så flere kan blive en del af den gode historie. 

Læs Beyond Coffee´s case her

 

Stauning Whisky

Stauning Whisky er et dansk whiskydestilleri grundlagt af ni venner i Stauning, Vestjylland, med et stærkt fokus på det lokale. Ud fra et værdisæt om at være ordentlig forsøger Stauning Whisky at være så lille en belastning for miljøet som overhovedet muligt.

Læs Stauning Whiskeys case her

 

AquaLæder

AquaLæder er et udviklingsprojekt mellem Teknologisk Institut og en række partnere indenfor fiskeri, garveri og modeindustrien. Gennem udvikling af nye teknologier ønsker projektet at opnå merværdi af fiskeskind fra fiskeindustrien

Læs AquaLæders case her

 

Arla Flødeost

Som ét af Arlas tre mejerier i Holstebro arbejder Arla Flødeost tæt sammen med de to andre mejerier, Arla HOCO og Arla Mejeri, om udnyttelsen af alt af værdi fra mælken. Arla har en filosofi om at minimere spild mest muligt på alle områder gennem samarbejde med forskellige aktører.

Læs Arlas case her

 

Daka ReFood

Daka ReFood indsamler madaffald fra gastronomi segmentet, fødevareindustrien og detailhandlen, som forarbejdes og genanvendes til biogas og gødning. Gennem synliggørelse af kundens madaffald ønsker Daka ReFood at mindske madspild. 

Læs Daka ReFoods case her

 

Plus Pack

Den familieejede virksomhed, Plus Pack, producerer emballage til fødevareindustrien. Da emballagen er dét, kunden står tilbage med efter brug og derfor stiller spørgsmål til, ligger bæredygtighed Plus Pack meget på sinde.

Læs Plus Packs case her

 

FødevareBanken

FødevareBanken modtager friske overskudsfødevarer, som de leverer til sociale organisationer, der arbejder med socialt udsatte. FødevareBanken arbejder ud fra en vision om at være med til at bekæmpe madfattigdom og madspild.

Læs FødevareBankens case her

 

Rynkeby

Gennem samarbejde ønsker Rynkeby at løse deres problem med de store mængder af appelsinskaller fra produktionen af juice til brandet Valsølille. Drivkraften er de branding- og miljømæssige muligheder et sådant samarbejde skaber. 

Læs Rynkebys case her

 

JBJ Ost

JBJ Ost genanvender selv dele af osteresterne fra produktionen, resten sælges til ostepulverproducenter. Dette samarbejde har varet i mange år og er en integreret del af JBJ’s forretning, da det er med til at holde kostprisen i bund.

Læs JBJ Osts case her

 

Dacofi

Dacofi er en spinout-virksomhed fra DTU, der sælger IPR og vejledning til brug af en filtreringsmaskine, der blandt andet kan bruges til at processere restproduktet spent grain fra bryggerier, så det kan indgå i andre produkter. Dacofi bygger på et ønske om energineutralitet og opfindsomhed.

Læs Dacofi case her

 

wasteTOvalue er støttet af FoodNetwork og gennemføres i et samarbejde mellem VIFU, Væksthus Syddanmark, Trekantområdet, Århus Universitet og SDU.

 

Projektleder er Professor MSO Kristin B. Munksgaard. E-mail: kbm@sam.sdu.dk

Sidst opdateret: 06.03.2024