Skip to main content
DA / EN

Stormskader i Danmark er mere omfattende

Småhuse i Danmark tager hårdere skade af storme set i forhold til huse i andre europæiske lande, der rammes af de samme storme. Det må og skal der laves om på, vurderer SDU-forsker.

Når en storm rammer Europa, står mange boliger tilbage med skader fra vindens hærgen. Men i Danmark bliver småhusene væsentligt hårdere ramt end i det øvrige Europa. Det undrer adjunkt Jens Johansson.

Han forsker i wind engineering på Institut for Teknologi og Innovation, hvor han har gennemgået syv ringbind fuld af al den opdrivelige forskning, der findes om stormes påvirkning af småhuse.

Test i vindtunneler

Fælles for de nuværende vurderinger af vindbelastninger på småhuse er, at hele den forskningsmæssige baggrund er baseret på skalerede modelforsøg – det vil sige i vindtunneler. Det betyder, at ingen af forskningsresultaterne nogensinde er blevet verificeret ved efterprøvninger i den virkelige verdens virkelige vejr.

- Skræmmende, kalder Jens Johansson det, og tilføjer: Trist, men sandt.

Han vil nu indlede et forskningsprojekt, som skal undersøge til bunds, hvor problemet opstår i dansk byggeri. Han håber, at alle parter vil være med til at udbedre problemet, der koster samfundet millioner af kroner.

I løbet af i år vil Jens Johansson og hans kolleger således lave målinger af vindtryk på danske huse. Først skal han dog udvikle og teste sensorer, der fungerer optimalt til formålet.

Hver 4. tager skade

Genforsikringsselskabet Munich Re, som forsikrer forsikringsselskaber, sammenligner i en rapport, hvor stor en del af bygningsmassen, der i et givent europæisk land tager skade under en storm med middelvinde på 25m/s.

25 procent af danske boliger anses at tage skade under en sådan storm, mens tallet er 20 procent for Tyskland, 15 procent for England, 7,5 for Frankrig og 5 for Holland.

Læs mere 

 

Redaktionen afsluttet: 13.01.2015