Skip to main content
DA / EN
SDU Sønderborg

Indvielse af et fyrtårn for energieffektiv teknologi

Center for Industriel Elektronik på SDU i Sønderborg er nu officielt indviet. Det er hjemsted for forskning, innovation og tre nye ingeniøruddannelser.

Gode partnerskaber er dem, hvor én plus én giver mere end to, og det er netop tilfældet for Center for Industriel Elektronik (CIE).

Det nye center i Sønderborger er baseret på et enestående samarbejde mellem SDU, LINAK, Danfoss, Region Syddanmark og Sønderborg Kommune.

Center for Industriel Elektronik indvies i Sønderborg.

De fem partnere har tilsammen har investeret over 230 mio. kr. i CIE, som blev indviet torsdag. Det indeholder forsknings-, innovations- og testfaciliteter på internationalt topniveau og danner basis for nye ingeniøruddannelser inden for elektronikområdet.

I fællesskab med vores partnere har vi hermed taget et stort ansvar for en mere bæredygtig udvikling, både for den grønne dagsorden samt bæredygtige byer og lokalsamfund

Henrik Dam, Rektor

Region Syddanmark har en stærk koncentration af virksomheder inden for energieffektivisering, særligt i området omkring Sønderborg.

Energiteknologi tegner sig for næsten 18 procent af dansk vareeksport, men virksomhederne inden for energieffektivitet mangler ingeniører - især inden for elektronik, mekatronik og it. Derfor giver det mening at uddanne ingeniører i Sønderborg netop dér, hvor der er brug for dem.

50 studerende er allerede startet på de nye elektronik-uddannelser, som er knyttet til det nye center. I løbet af de næste fire år forventes det, at 110 er begyndt eller har afsluttet en uddannelse som ingeniør inden for elektronikområdet

Den grønne dagsorden

- Med indvielsen træder SDU et afgørende skridt nærmere på at realisere målsætningen om mere forskning og uddannelse i Sønderborg. I fællesskab med vores partnere har vi hermed taget et stort ansvar for en mere bæredygtig udvikling, både for den grønne dagsorden samt bæredygtige byer og lokalsamfund, siger rektor Henrik Dam.

Både forskningen og uddannelserne fokuserer på energieffektivisering, hvilket ret basalt handler om at udnytte energien bedre. Energieffektivisering alene kan reducere den globale udledning af CO2 med 44 procent allerede i 2040.

Center for Industriel Elektronik indvies i Sønderborg.

At øge energieffektiviteten handler ofte om små forbedringer som at lave endnu mindre, mere effektive og robuste komponenter. Dét er derfor omdrejningspunktet for forskningen på CIE.

Centret er kommet med i flere internationale netværk og arbejder tæt sammen med en stor spiller fra bilindustrien, hvor forskernes ekspertise er med til at udvikle komponenter, der skal gøre elektriske biler endnu mere effektive og klimavenlige.

Redaktionen afsluttet: 04.10.2019