Skip to main content
CISC - Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund

Flere sårbare børn og unge med i fritidsfællesskaberne

Børn og unge, der deltager i fritidsfællesskaber, trives bedre og er mere fysisk aktive. Desværre står mange børn og unge fortsat uden for fritidsfællesskaberne, og går derved glip af disse sundheds- og trivselsmæssige potentialer.

CISC har igennem de seneste to år samarbejdet med praksisaktører fra fritidslivet, relevante forvaltninger ved embedsværket og to skoler i Odense Kommune om at udvikle en solid, vidensbaseret forståelse af, hvordan vi kan få flere børn og unge med i fritidslivet. Med afsæt i dette forarbejde igangsætter CISC og FIIBL et nyt forskningsprojekt i samarbejde med Odense Kommune. Projektet skal udvikle, implementere og evaluere en tværsektoriel indsats, der styrker samspillet mellem fritidsvejledning, skoler og fritidsliv. Det skal gerne føre til at flere sårbare børn engageres i organiserede fritidsaktiviteter og derved oplever øget trivsel og sundhed.

Over fire år skal projektet være med til at styrke det tværsektorielle samarbejde mellem forvaltninger og aktører i Odense Kommune. Projektet tager sit udgangspunkt i de to folkeskoler, Ejerslykkeskolen og Rosengårdsskolen, og inddrager desuden de kommunale fritidstilbud, frivillige foreninger, forældre og selvfølgelig også børnene selv.

Med afsæt i erfaringerne fra Odense Kommunes eksisterende fritidsvejledning, som tilbydes alle elever fra 4. klasse, undersøges potentialet i en fremrykket fritidsvejlederindsats fra 2. klasse på de to udvalgte skoler. Centralt for indsatsen er udpegningen af en fritidsansvarlig som skal skabe en stærkere kobling mellem skole og fritidsliv og en tættere kontakt til forældre med børn, der står uden for fritidslivet.

Indsatsen udvikles og implementeres i samskabelse mellem forskere og praksisaktører. Den skal første og fremmest skabe bedre muligheder for sårbare børn på de to involverede skoler, men derudover er det ambitionen at indsatsen kan skaleres til andre skoler og samlet set kan kvalificere udvikling af fritidsvejlederindsatser i andre kommuner til gavn for sårbare børn og unges sundhed og trivsel.

Periode: 2024-2027
Forskere på projektet: Lars Breum Christiansen, Marlene Rosager Lund Pedersen og Evald Bundgård Iversen
Projektet er støttet af: Novo Nordisk Fonden

 

 

Sidst opdateret: 17.11.2023