Skip to main content
DA / EN

Dorthe Dangvard Pedersen

Chronic infectious disease epidemiology in a Danish skeletal population, AD 800-1800
af Dorthe Dangvard Pedersen, cand. scient., biologisk antropolog

Projektet udføres under det Sundhedsvidenskabelig Fakultet, SDU ved ADBOU, Antropologisk afdeling, Retsmedicinsk Institut med lektor dr. med. Jesper Boldsen, ADBOU som hovedvejleder. Medvejleder er professor dr. med. Hans Jørn Kolmos, Forskningsenheden for Klinisk Mikrobiologi, SDU/OUH.

Projektet er et antropologisk bidrag til et tværfagligt projekt finansieret af Velux-fonden. I projektet samarbejder Sydvestjyske museer, CHART – forskningsenhed for kulturarv og arkæometri ved SDU samt ADBOU om at belyse Ribes befolkning i en 1000 årig periode gennem arkæologiske, kemiske og antropologiske delprojekter.  

Baggrund
Ph.d. projektet skal undersøge en række forhold for de kroniske infektionssygdomme spedalskhed og tuberkulose. De to sygdomme er interessante i forhold til studier af fortidige befolkninger, da de er knogleinvolverende hver med et sygdomsspecifikt knogleudtryk. Hermed bliver diagnosticering og differentiering af sygdommene i skeletpopulationer muligt. Ydermere kan årsagssammenhænge bag sygdommene kobles til socioøkonomiske aspekter, så ændring i udbredelsen vidner om ændring i livsbetingelser for de smittede. Endelig er tuberkulose voldsom udbredt i nutidens fattige lande med store både menneskelige og økonomiske konsekvenser. En belysning af tuberkuloses udbredelse og interaktion med andre sygdomme i fortiden kan altså bidrage til at forklare og forudse hvordan sygdommen opfører sig i moderne befolkninger.

Formål
Projektet er bygget op omkring tre forskningsemner, der har til formål;

  • At forstå grundlæggende principper for sygdomsdynamikker i fortidige befolkninger.
  • At undersøge epidemiologiske forhold for tuberkulose i fortiden og udvikle en metode til at estimere populations prævalenser for tuberkulose baseret på skeletmateriale.
  • At belyse udbredelsen af henholdsvis human til human smittende tuberkulose (mycobakterium tuberculosis) og kvægtuberkulose (mycobakterium bovis) ved hjælp af aDNA analyse.

Materiale
De seneste års udgravningsaktivitet i området omkring Ribe Domkirke har afdækket mere end 600 skeletter. Således tæller det samlede antal skeletter fra Ribe omkring 1300 individer. Skeletterne kan dateres til en 1000 årig periode fra vikingetiden i 800-årene over middelalder fra 1050 – 1536 og op til nyere tid omkring år 1800. Materialet fra Ribe giver således en unik mulighed for at følge befolkningen i Ribe gennem en lang tidsperiode, hvor der sker store socioøkonomiske forandringer, der kan bidrage til at tolke resultaterne af de antropologiske analyser.

Metode
Udførlige registreringsmanualer, der beskriver de skeletale læsioner relateret til de to sygdomme, udarbejdes, og herudfra indsamles data fra de ca. 1300 skeletter. Den osteologiske data sammenlignes og analyseres for at besvare spørgsmål om mulige forskelle i og afhængighed mellem udbredelsen af spedalskhed og tuberkulose i den 1000 årige periode. Desuden skal undersøges om der er variation i det skeletale udtryk for de to sygdomme over tid og i så fald om variationer kan relateres til udsving i udbredelse af sygdommene.
          Knoglelæsioner relateret til tuberkulose kan hver især forveksles med patologi relateret til andre knogleinvolverende tilstande. Når flere af læsionstyper relateret til sygdommen optræder sammen hos et skelet bliver en sand diagnose for tuberkulose mere sandsynlig. En log-likelihood funktion, der bygger på sensitivitet (sandsynligheden for at have en given læsion, når et individ har sygdommen) og specificitet (sandsynligheden for ikke at have en given læsion, når et individ ikke har sygdommen) benyttes til at beregne prævalensen τ(tau) for tuberkulose i Ribe.
          Prøver udtages fra tænder på skeletter med og uden læsioner relateret til tuberkulose. Prøverne skal analyseres af mikrobiologer ved Institute of Clinical Molecular Biology, Christian Albrecht University, Kiel. Resultater af aDNA analyser sammenstilles med den osteeologiske data og benyttes til at identificere eventuelle forskelle i knoglelæsioner for henholdsvis individer smittet med mycobakterium tuberculosis og mycobakterium bovis.

Perspektiver
Projektet bidrager til at beskrive helbred og liv for befolkningen i Ribe gennem 1000 år, da mønstre for sygdomsdynamikker kan relateres til socioøkonomiske aspekter af livet i Ribe. Herudover vil en indsigt i relationen mellem spedalskhed og tuberkulose og en forståelse af de epidemiologiske forhold for tuberkulose i fortiden blive brugbare for forskere, der analyserer på og forudser spredningen af sygdomme i moderne befolkninger. Endelig kan undersøgelserne af mycobakterium tuberculosis og mycobakterium bovis yde et væsentligt bidrag til udviklingen af diagnostiske værktøjer, så det bliver muligt at skelne mellem de to typer tuberkulose ved skeletstudier alene.

  

Sidst opdateret: 16.08.2016