Skip to main content
DA / EN

Tjek vandkvaliteten på din mobil

Vigtigheden ved at have adgang til rent drikkevand kan ikke undervurderes. Forskere ved SDU NanoSYD er ledere af et projekt, der har til formål at udvikle en app, som kan tjekke vandkvalitet.

Af Sune Holst, , 15-04-2020

Vand er helt fundamentalt for menneskeheden. Det er det første NASA spejder efter, når de leder efter liv i rummet. Vi består hver især af over 60 procent vand. Kort sagt: Vi skal passe på vort vand. Det er så vigtigt, at "Rent vand og sanitet" er ét af FN’s 17 verdensmål.

Ifølge WHO drikker 1.8 milliarder mennesker vand, som er forurenet af efterladenskaber fra mennesker eller dyr. Dette medfører hvert år omkring 502.000 dødsfald, som er direkte forårsaget af diarré, som er opstået grundet forurenet drikkevand.

Hos SDU NanosSYD udvikler forskere en lab-on-chip-sensor, der med det sammen kan tjekke om dit drikke- eller badevand er forurenet. Det lille håndholdte, elektroniske apparat afslører prompte om der er mikroplastik, virus, bakterier, antibiotika, pesticider, hormoner, farmaceutiske stoffer og tungmetaller i vandet. 

Apparatet sender registrerer data, som den fluks sender til en cloud-baseret tjeneste, hvorefter du øjeblikkeligt kan tjekke vandkvaliteten på en app på din mobil.

 

- Vi regner med, at sensoren er færdigudviklet om maksimalt to år, fortæller lektor Roana Melina de Oliveira Hansen, som er leder af projektet.

 

Projektet er et interdisciplinært, hvor SDU NanoSYD står for udviklingen af sensorer, mens virksomheder i Danmark og Polen står for håndtering af data og udvikling af app. En spansk gruppe med speciale i kunstig intelligens er også tilknyttet projektet, ligesom forskere inden for toksikologi og miljørisici fra så forskellige lande som Tyskland, Sydafrika og Brasilien er involveret.
Redaktionen afsluttet: 15.04.2020