Skip to main content
DA / EN

MIR blev født på SDU

Danmarks hurtigst voksende robotvirksomhed, Mobile Industrial Robots, er solgt. Selskabet er opkøbt af amerikanske Teradyne, der betaler op mod 1,7 mia. kr. SDU RoboLab var fødested for virksomheden for fem år siden.

Af Sune Holst, suneholst@mci.sdu.dk

Mobile Industrial Robots (MIR) i Odense har oplevet en eksplosiv vækst og fremlagde for nyligt et regnskab, der sprængte alle rammer. Det hele kulminerede onsdag, da virksomheden blev opkøbt af amerikanske Teradyne, som i 2015 også købte en anden fynsk robotvirksomhed, Universal Robots, for 1,9 mia. kr.

Det var naturligvis en glad og stolt direktør, Thomas Visti, som onsdag kunne breake nyheden.

-At blive en del af Teradyne gør os i stand til at give mere værdi til vore kunder og manifestere vor position som markedsførende inden for selvkørende, industrielle robotter.

Uden SDU havde vi ikke været her

Både MIR og Universal Robots er udsprunget af det kreative og frugtbare robotmiljø i Odense, som omfatter både virksomheder, kommune og SDU.

Rent faktisk blev den første prototype af den banebrydende MIR100-robot bygget af MIR-stifter Niels Jul Jacobsen i SDU’s RoboLab. I øvrigt i et ydmygt kontorlokale, grænsende op til et andet rum, hvor Universal Robots tidligere sad og udviklede den prototype, som skulle danne grobund for deres milliardsucces.

Direktør for MIR, Thomas Visti, sender en tak til SDU for deres involvering i projektet og virksomheden:

-Uden SDU havde vi ikke været her. Og her snakker jeg ikke blot om firmaets opstart, men også det fantastiske samarbejde, vi har med universitetet og Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet.

Unik talentmasse

Han understreger, at SDU med sin placering og fokus på robotindustrien har været en kilde til MIR’s eksplosive vækst.

-Det er en enorm styrke for både MIR og SDU, at vi ligger side om side. SDU har en unik talentmasse, som er helt essentiel for os. Når vi sammenligner de studerende fra SDU med de folk, vi ansætter fra andre universiteter, så kan vi se, at de er nogle af de bedste og er på et højt, højt internationalt niveau.

Thomas Visti er udover at være direktør også medejer af virksomheden og indkasserer dermed en stor gevinst på salget. Det samme gør stifter, den tidligere SDU-ansatte Niels Jul Jacobsen, og de tre investorer Esben Østergaard, Søren Michael Juul Jørgensen og Torben Frigaard Rasmussen.

De fem ejere modtager her og nu lige under 1 mia. kr. fra Teradyne. Herudover udløses yderligere op mod 700 mio. kr. i bonus i 2020, forudsat at MIR når de fastsatte årlige omsætningsmål i perioden 2018-2020.

Robotter på SDU

SDU har en lang tradition for at forske i robotteknologi tæt samarbejde med erhvervslivet.

Besøg SDU Robotics

Redaktionen afsluttet: 26.04.2018