Skip to main content
DA / EN

Stor donation fra A.P. Møller Fonden til robotforskning

SDU's succesfulde satsning på robotteknologi understøttes yderligere med en donation på 100 millioner kroner, som skal bruges til at opføre en ny bygning til studerende og forskere.

Af Bolette Marie Kjær Jørgensen, , 04-03-2019

A.P. Møller Fonden har doneret 100 millioner kroner til robotforskningen på SDU. Pengene skal bruges til at udvide de nuværende faciliteter med en topmoderne bygning, der ventes at stå klar 2022.

- Vi er meget taknemmelige for donationen, som kommer til at styrke robotforskningen betydeligt. Robotområdet er allerede i dag på allerhøjeste internationale niveau, og med den store donation kan universitetet opføre en ny bygning til området, siger bestyrelsesformand for SDU Niels Thorborg.

-Det betyder, at vi får optimale rammer til at videreudvikle forsknings-, innovations- og uddannelsesmiljøet indenfor robotområdet. Byggeriet kommer således både vores studerende, forskere og i sidste ende erhvervslivet til gavn, tilføjer han.

Bemærkelsesværdige resultater

Han understreger desuden, at donationen spiller godt sammen med den investering på over 100 millioner kroner, som SDU i foråret 2018 afsatte til at bygge et avanceret laboratoriemiljø for at understøtte forskning, uddannelse og samarbejde med erhvervslivet.

-Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet har vist sin betydning og har efter en langsom start nået bemærkelsesværdige resultater, som understøtter en interessant erhvervsudvikling på Fyn, siger Henrik Tvarnø, direktør i A.P. Møller Fonden.

- Studenterinteressen er stor, og stigende og rekruttering af forskere og lærere går også godt. Så der er meget at glæde sig over, fastslår han.

Mærsk var med fra begyndelsen

Roboteventyret på SDU begyndte tilbage i 1980erne, hvor A.P. Møller-Mærsk via Lindø Værftet og det daværende Odense Universitet indledte et samarbejde om at udvikle moderne produktionsteknologi til værftet.

Det blev startskuddet til etablering af Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på det daværende Odense Universitet, som skulle forske og uddanne i robotteknologi.

Instituttet har efterfølgende fået en afgørende betydning for udviklingen af robotteknologi i Danmark og for dansk eksport af robotudstyr.

Stor robotklynge

Robotklyngen på Fyn med Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet i centrum anerkendes for at være den stærkeste robotklynge i Nordeuropa og omfatter cirka 120 virksomheder, hvoraf flere er handlet for milliardbeløb.

Udover at være en succes for erhvervsliv og beskæftigelse, har instituttet også været en succes for universitetets forskning og uddannelse.

Instituttet er i dag internationalt førende indenfor robotteknologi, foruden at instituttet har udviklet stærke forsknings- og uddannelsesmiljøer indenfor droner, sundhedsinformatik og energiinformatik.

Mangel på plads

Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet er i dag forankret i Mærsk bygningen, som stod færdig i 1999 efter en donation fra A.P. Møller Fonden.

Succesen for robotklyngen og instituttet har medført, at instituttets forskning og uddannelser er vokset langt ud over bygningens eksisterende rammer og en del studerende og medarbejdere er placeret i midlertidige bygninger.

Derfor har SDU længe haft et ønske om en tilbygning til instituttet på ønskesedlen. Det ønske går nu i opfyldelse med fondens donation på 100 millioner kroner til en ny bygning.


For yderligere oplysninger om byggeriet, kontakt Tom Møenbo Gregersen, områdeleder i Plan og Byg på SDU på mobil: 60 11 18 07 el. tgr@sdu.dk

Læs om robotforskningen på SDU

Læs om, hvordan robotforskningen på SDU begyndte:  

Redaktionen afsluttet: 04.03.2019