Skip to main content
DA / EN
Bevillinger fra EU

SAMF får fire Marie Curie-bevillinger

Fire af EU’s meget prestigefyldte Marie Curie Fellowships går i år til unge forskertalenter, som rykker deres forskning til anerkendte forskningsmiljøer på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU.

Af Marlene Jørgensen, , 12-03-2021

Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowships er blandt de mest prestigefyldte bevillinger i EU, der støtter nogle af de mest lovende yngre forskere i deres karriereudvikling og samtidig løfter det forskningsmiljø, de er en del af.

De forskere, der modtager en Marie Curie-bevilling, får mulighed for at flytte til et forskningsmiljø, som kan gavne deres forskning og karriere – og det er baggrunden for, at Det Samfundsvidenskabelige Fakultet har opnået hele fire Marie Curie-bevillinger på i alt seks millioner kroner ved årets uddeling.

To af prismodtagerne er allerede ansat ved fakultetet, mens de to andre har valgt, at de også vil bedrive deres forskning på SDU.

De fire Marie Curie Fellowships er det højeste antal, vi har fået bevilget på SAMF, så det er et rigtig flot resultat for os.

Sten Rynning, prodekan for forskning

- De fire Marie Curie Fellowships er det højeste antal, vi har fået bevilget på SAMF, så det er et rigtig flot resultat for os. Jeg glæder mig til at følge de fire dygtige forskere i arbejdet med at skabe banebrydende viden inden for hvert deres forskningsfelt, siger Sten Rynning, der er prodekan for forskning på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet.

Han tilføjer desuden, at endnu en ansøger står på venteliste og altså også kan nå at komme igennem nåleøjet.

Her er de fire forskertalenter

De fire forskere, der har fået et af de eftertragtede Marie Curie Fellowship, er Angela Chang, Claire Yorke, Elena Korchmina og Volha Lazuka, og deres projekter er kort beskrevet herunder.

Angela Chang er allerede ansat på SDU som adjunkt, og hun skal stå for projektet ”Measuring Experienced Disease Burden (ExpBoD)”, der gennemføres ved Interdisciplinary Center on Population Dynamics (CPop) på SDU.

Angela Changs projekt sigter på at udvikle en måde til at måle den effekt, sygdomme har på en række andre aspekter – lige fra økonomiske til psykologiske konsekvenser. Målet er at bidrage til en bedre forståelse af den byrde, der følger med sygdomme, og derved skabe bedre grundlag for at foretage politiske prioriteringer.

Angela Chang har været ansat som adjunkt på SDU siden sidste år, hvor hun blev en del af eliteforskningscenteret D-IAS, og med Marie Curie-bevillingen tilknyttes hun nu også det videnskabelige elitemiljø CPop.

Claire Yorke rejser til Danmark for at blive en del af Center for War Studies, hvor hun vil arbejde med projektet ”Empathy and International Security (EIS)”.

Hun vil koble viden om internationale relationer, historie og politisk psykologi og undersøge, hvordan en mere nuanceret forståelse af empati kan bidrage til en mere menneskelig tilgang til sikkerhed.

Claire Yorke er i dag gæsteforsker ved Department of War Studies, King’s College London. Og på SDU bliver hun tilknyttet forskningsgruppen International Politics og det tværfaglige forskningscenter Center for War Studies, der hører til på Institut for Statskundskab.

Elena Korchmina tager turen til SDU og nærmere bestemt Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi, hvor hun vil give sig i kast med projektet ”Denmark and Russia: Why two Arctic empires developed so differently and continue to diverge?”

Elena Korchmina vil undersøge de dansk-russiske relationer i det 18. og 19. århundrede. Til at begynde med udviklede de to lande sig meget ens både økonomisk og institutionelt, men efter afskaffelsen af slaveriet i Danmark begyndte de to landes veje at adskille sig – og det vil Elena Korchmina undersøge nærmere.

Hun kommer fra en stilling som adjunkt ved the History Department, Higher School of Economics i Rusland, og på SDU bliver hun en del af forskningsgruppen Econometrics & Economic History.

Volha Lazuka er ansat på SDU som adjunkt ved Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi, hvor hun skal stå for projektet “The Dynamic Impacts of Child Health and Skills Enhanced by School Interventions across the Life Course (DYNAMICS)”.

Volha Lazuka vil undersøge, hvilken indvirkning succesfulde skolereformer har på børns sundhed og evner, og herunder også hvordan det afspejler sig senere i livet.

Ud over forskningsgruppen Historical Economics and Development Group (HEDG) er Volha Lazuka også tilknyttet det tværfaglige forskningscenter CPop.

Slutter sig til fakultetets talentudviklingsprogram

De fire forskere bliver desuden en del af et nyt talentudviklingsprogram på fakultetet. Det har til formål at styrke deres karriereudvikling yderligere, og en af forskerne, Volha Lazuka, er allerede blevet udpeget til programmet med titlen Talent Track.

Læs mere om det i artiklen her: Talentspor skal fremme eliteforskning.


Redaktionen afsluttet: 12.03.2021