Skip to main content
DA / EN
Elektromagnetisk

Er stråling fra elmaster og elektronik farlig?

Vi er konstant omgivet af elektronik og sendemaster, der udsender stråling. Det hele overholder myndighedernes regler for grænseværdier, så er der grund til bekymring? Det svarer professor Jacob Kongsted på her.

Af Birgitte Svennevig, , 23-08-2021

Kan du forstå, at folk er bekymrede?

Ja, det kan jeg godt. Nogle bor i nærheden af en højspændingsmast, og samtidig vil vi også alle sammen have stærkere og hurtigere computere og mobiltelefoner. Vi bliver gradvist udsat for mere og kraftigere stråling; om lidt kommer 5G-netværket f.eks. Så det her er noget, der berører alle. Jeg ville gerne kunne give et entydigt svar på, om det er farligt eller ej, men videnskaben er faktisk ikke afklaret. Jeg synes, vi skylder folk at undersøge det – både vi forskere og samfundet.

Hvad er det for noget stråling?

Der er tale om elektromagnetisk stråling. Den findes naturligt overalt omkring os, og i sin naturlige form hører den med til livet på Jorden og er ikke farlig. Faktisk kan livet på Jorden slet ikke eksistere uden. Den elektromagnetiske stråling fra elmaster, mikroovne, computere og wi-fi er imidlertid menneskeskabt og hører dermed ikke naturligt med til livet på Jorden.

Hvad ved I med sikkerhed?

Grundlaget for alle biologiske systemer, lige fra salathoveder til elefanter, hviler på interaktion mellem atomer og molekyler. Vi ved, at det er disse interaktioner, der kan være afhængige af - måske ligefrem drives af - elektromagnetisk stråling. Altså det her med, at mange livsformer slet ikke kunne eksistere uden den naturligt forekommende elektromagnetiske stråling.

For ganske nylig har forskere lavet et eksperiment, som jeg vil kalde banebrydende: De bestrålede levende celler og kunne direkte i mikroskopet observere, at det ændrede på nogle af cellernes egenskaber. Det viser uomtvisteligt, at der sker noget i levende celler, når de bliver bestrålet.

Hvad ved I ikke?

Fra det eksperiment ved vi kun, AT der sker noget, men ikke HVAD der sker. Er det skadeligt, ligegyldigt eller ligefrem gavnligt for organismer at blive bestrålet? For at få mere viden om, hvordan elektromagnetisk stråling evt. påvirker biologiske processer vil vi udvikle nogle meget avancerede computermodeller, der kan simulere vekselvirkningen mellem stråling og biologisk materiale. Indsigt i det kan forhåbentlig afdække eventuelle sundhedsskadelige effekter.

Er du selv typen, der lægger mobiltelefonen væk om natten og pakker dine børns routere ind i sølvpapir?

Nej, så bekymret er jeg ikke. Men jeg mener, at vi står overfor noget, som vi er nødt til at undersøge.

Mød forskeren

Jacob Kongsted er professor og ekspert i at bruge supercomputere og kvantematematik til at simulere hvordan molekyler, proteiner, atomer og andre ekstremt små bestanddele påvirker hinanden i levende biologiske systemer, fx menneskeceller. Han er forskningsleder og underviser på Institut for Fysik, Kemi og Farmaci.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 23.08.2021