Skip to main content
DA / EN

Nyheder

  • 18.01.2024

    Nyt billede af sort hul begejstrer astrofysikere

    I 2019 så verden det første billede nogensinde af et sort hul. Nu kommer forskerne med et nyt billede af det samme sorte hul, og de er begejstrede for at se, at billederne ligner hinanden.

  • 16.01.2024

    Trods intensive videnskabelige analyser er dette hoved stadig et mysterium

    I næsten 200 år har arkæologer undret sig over en mystisk brunfarvning på det oldgræske Parthenon-tempel i Grækenland. Nu har SDU-forskere foretaget nye videnskabelige analyser, og deres dom er klar: Mysteriet består.

  • 09.01.2024

    Jagten på et godt match

    Nye lægemidler er ligesom gode partnerskaber: De bygger på et godt match. At finde et godt match mellem kemiske stoffer og deres såkaldte targets er derfor et typisk udgangspunkt i arbejdet med at udvikle nye lægemidler. Den udvikling vil Stefan Vogel sætte turbo på med en NERD-bevilling på 14 mio. fra Novo Nordisk Fonden.

  • 09.10.2023

    Nyudnævnt doktor i farmaci vil gøre livet lettere for patienterne

    Portræt i anledning af, at professor René Holm har forsvaret sin doktordisputats, der bygger på 25 videnskabelige udgivelser.

  • 05.10.2023

    Fremtidens medicin kan være kunstige livsformer

    Forestil dig en livsform, der ikke ligner nogen af de organismer, der findes på livets stamtræ. Som har sit helt eget styresystem. Og som en læge vil sende ind i din krop. Det lyder som en science-fiction film, men ifølge nanokemikere kan – og bør - det ske i fremtiden.

  • 19.09.2023

    Nyt projekt vil studere molekyler, der kan forklare, hvorfor du er lige præcis dig

    I løbet af dit liv kan der opstå alle mulige påvirkninger, som tænder og slukker for mange af dine gener og dermed skaber de variationer, der gør dig til lige præcis dig. Professor i kemi, Jasmin Mecinovic, vil helt ned i den molekylære verden for at forstå dem.

  • 30.08.2023

    Ny forskning vil nedsætte risikoen for indsprøjtninger i øjet

    Med alderen stiger risikoen for øjensygdomme – og dermed risikoen for behandlinger, der kræver indsprøjtninger i øjet. Den risiko vil professor i farmaci, René Holm, gerne være med til at nedsætte, og han har nu fået støtte til at udvikle øjendråber, som kan blive siddende på øjet i længere tid.

  • 24.08.2023

    Vi behøver ikke mere viden om vores CO<sub>2</sub>-aftryk

    At foretage præcise målinger er en vigtig del af videnskaben, så det er ikke overraskende, at videnskabelige institutioner er begyndt at dokumentere deres CO<sub>2</sub>-udslip. Det er dog afgørende at komme videre end det – det er afgørende at begynde at handle. Selv uden et perfekt evidensgrundlag kan forskere og institutioner gøre noget, som kan føre til varige forandringer, argumenterer Astrid Eichhorn i denne kronik.

  • 20.07.2023

    SDU indleder samarbejde om eksperimentel partikelfysik

    Hvad er der ude i universet, og hvordan kan vi beskrive det? Det er ofte spørgsmål, som teoretisk fysik forsøger at besvare. Men nu slår SDUs fysikere kræfterne sammen med Europas næststørste partikelfysiklaboratorium og håber bl.a. på at kunne fange elementarpartikler.

  • 23.05.2023

    Fysikere vil lede efter spor af mørkt stof i nyt eksperiment

    Ingen ved, hvad mørkt stof er lavet af, men det kan være en eller anden slags elementarpartikler. Det kunne fx være den superlette axion, som SDU-fysiker Manuel Meyer og hans kolleger nu håber at kunne fange i et underjordisk eksperiment.

  • 17.05.2023

    Det myldrede med forskellige folkeslag på de tidligere Dansk Vestindiske Øer før Columbus

    For første gang er det lykkedes at foretage kemiske analyser, som tillader datering af potteskår fra St. Croix, St. John og St. Thomas. De tegner – stik imod tidligere teorier - et billede af overraskende folkeslags-mylder på øerne i tiden før Colombus opdagede Amerika.

  • 02.05.2023

    Nyt studie: Sådan agerer det hallucinerende stof i psilocybin-svampe på molekylært plan

    Engang var det hot forskning. Så blev det forbudt. Nu er forskning i psykedeliske stoffer både hot og tilladt. Fx stoffet psilocybin udforskes som aldrig før i kemi-laboratorier og hospitalsklinkker verden over. Også på SDU.

  • 17.03.2023

    Mads Frandsen snakker om Mørkt Stof

    Mads Frandsen er gæst hos Huxi Back i podcasten " Ubegribelig"

  • 17.03.2023

    Som ny professor vil Mads Toudal Frandsen tydeliggøre fysikstudiet: »Vi skal vise, hvor vigtig fysik er«

    Fysik er meget vigtig, når vi skal løse fremtidens udfordringer. Nu skal den stærke forskning og uddannelse, vi har på SDU, ud over rampen. Sådan lyder ønsket fra Mads Toudal Frandsen, der netop er blevet udnævnt til professor. Astro- og rumfysik, biofysik og samarbejder med Det Tekniske Fakultet, IMADA og SCC vil åbne nye muligheder, mener han.

  • 06.02.2023

    Studerendes satellitter kan bidrage med vigtig viden i klimakampen

    En gruppe studerende fra SDU er i samarbejde med studerende fra flere andre danske universiteter i gang med at udvikle to satellitter, som skal bidrage til vores forståelse af klimaforandringerne. Inden længe sender de den første satellit ud i rummet.

  • 31.01.2023

    Millioner til ny behandling af kræft i hjernen

    Der findes ingen effektiv behandling af den aggressive hjernekræft, glioblastom, men det vil forskere fra SDU og OUH nu forsøge at udvikle. Ideen er at pakke cancerdræbende stoffer ind i molekyler og sende dem afsted mod kræftcellerne. Den idé støtter Novo Nordisk Fonden med 15 mio. kr.

  • 31.01.2023

    Det boblende univers

    Hvad skete der, kort efter universet blev født i Big Bang og begyndte at udvide sig? Det begyndte pludselig at boble og undergå en hidtil ukendt faseovergang, mener partikelfysikere fra SDU og Nordita i Stockholm.

  • 26.01.2023

    Astrofysik: Er det tid at skifte den gamle model ud?

    Fysikkens bedste model for hvordan universet fungerer, er mere end 100 år gammel, og den trænger til en opdatering, for den kan ikke længere forklare alle astrofysikkens observationer. Astrofysiker Sofie Marie Koksbang får nu seks mio. kr. fra Villumfonden til at bidrage til en løsning.

  • 13.01.2023

    Sofie Marie Koksbang forklarer Tyngdekraften

    Sofie Marie Koksbang er gæst hos Huxi Bach i podcasten "Ubegribeligt"

  • 04.11.2022

    Her er nobelpris-kemien i mere bæredygtig udgave

    Årets nobelpris i kemi gik til opdagerne af klikkemi – en opfindelse, der hver dag bruges af kemikere over hele verden. Nu kan teknikken udføres mere bæredygtigt, melder SDU-forsker.

  • 26.09.2022

    Den nationale rumkonference kommer til SDU

    SDU bliver vært for den nationale rumkonference i 2023. For Uddannelses- og Forskningsministeriet afholder de næste tre år sin årlige rumkonference i samarbejde med SDU, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. Konferencen på SDU vil få fokus på bl.a. tværfaglighed i rumforskningen og vækstlaget i dansk rumrelateret industri.

  • 16.08.2022

    Nu kommer der detaljer fra det sorte huls baghave

    Detaljer begynder at dukke op i takt med, at forskere arbejder sig gennem billeddata fra det sorte hul M87, som skrev verdenshistorie i 2019: Nu kan man se en skarp ring af lys, skabt af lyspartikler, der pisker rundt på bagsiden af det supermassive sorte hul.

  • 13.07.2022

    Græsk rigmand brugte genbrugsglas i sin villa

    Mosaikgulvene var mange og udsøgte i denne luksusvilla, som lå ved middelhavskysten i det nuværende Tyrkiet; det var allerede tydeligt, da den blev udgravet i 1856. Men nu viser nye kemiske analyser, at mosaikgulvene blev lagt med bl.a. genbrugsglas.

  • 10.06.2022

    Bakterier får beskyttelsesdragt på

    Bakterier kan bidrage til mere bæredygtighed i den kemiske industri, så det gælder om at give dem så gode arbejdsforhold som muligt. Nu har forskere fra SDU udviklet en beskyttelsesdragt, som hver enkelt bakteriecelle kan få på for at overleve de barske betingelser, de arbejder under i industrien.

  • 12.05.2022

    Her er første billede nogensinde af det sorte hul i hjertet af vores galakse

    Astronomer har netop præsenteret det første billede af det supertunge sorte hul i midten af vores egen galakse, Mælkevejen. Resultatet er et markant bevis på, at objektet rent faktisk er et sort hul, og giver værdifulde ledetråde om, hvordan disse giganter, som menes at befinde sig i centrum af de fleste galakser, fungerer.

  • 05.04.2022

    Revolutionerende værktøj kan give hurtigere vacciner mod fremtidens pandemier

    Ny metode kan gøre udviklingen af vacciner og andre medicinske produkter mere end en million gange hurtigere. Og billigere. Og mere energibesparende.

  • 11.03.2022

    Hvad foregik der i den glemte hule i det hellige land?

    På grund af både tilfældigheder og højpolitiske omstændigheder endte en kasse med fund fra en hule på vestbredden af Det Døde Hav i en museumskælder, hvor den blev glemt i 40 år. Nu giver nye videnskabelige analyser indblik i de 5.000 år, hulen har været brugt af mennesker.

  • 18.01.2022

    Studerende udfordrer 40 år gammel teori om galaksers dynamik og det mørke univers

    Fysikere kan ikke forklare stjerners bevægelser i galakserne med de kendte fysiske love. Nu har fysikstuderende fra SDU vist, at en stædig, 40 år gammel teori må udelukkes.

  • 10.01.2022

    Nyt supermolekyle kan revolutionere videnskaben

    SDU-forskere har skabt et kunstigt molekyle med superkræfter. Det har potentialet til at revolutionere nanoteknologien - og det kan forklare en af naturens fascinerende gåder; hvorfor har vi en højre hånd og en venstre hånd?

  • 16.12.2021

    Vores urin er fyldt med medicin – snart kommer vi til at drikke medicinrester

    Der kommer flere og flere medicinrester i vores drikkevand. De skylles især med urinen ud i toilettet, når vi tager medicin, og det øger risikoen for cocktaileffekter i vores vand. Derfor er der brug for nye tilgange til kvalitetssikring af forbrugerens drikkevand, understreger SDU-ekspert.

  • 29.11.2021

    Fysik 50 års jubilæum

    Festlig dag for Fysik. Se eller gense program og billeder fra dagen, og læs beretningen om Fysik i Odense i 50 år.

  • 07.10.2021

    SDU-forskere kan fjerne pesticider fra drikkevand

    Ingen ønsker at drikke vand med pesticid- eller kemikalierester. Alligevel viser rekordmange af de danske vandboringer nu spor af de uønskede forureninger i grundvandet. SDU-forskere har fundet en videnskabelig løsning, der kan neutralisere og fjerne giftresterne.

  • 23.08.2021

    Er stråling fra elmaster og elektronik farlig?

    Vi er konstant omgivet af elektronik og sendemaster, der udsender stråling. Det hele overholder myndighedernes regler for grænseværdier, så er der grund til bekymring? Det svarer professor Jacob Kongsted på her.

  • 09.07.2021

    Kan Jorden blive slugt af et sort hul?

    Sorte huller kan være svære at finde, fordi de ikke udsender lys, så fysiker Roman Gold forstår godt, at man kan blive bekymret for uopdagede sorte huller i nærheden af Jorden.

  • 01.07.2021

    Supercomputer hjælper med at udvikle mere bæredygtige dæk

    Hvert år slides der 1,3 milliarder tons partikler af bildæk og veje i Europa. En betydelig del ender i miljøet som mikropartikel-forurening. SDU-forsker og dæk-producent går nu sammen om at finde en løsning på problemet.

  • 21.04.2021

    Farvel industri, goddag fordybelse

    René Holm forlader farma-industrien for få mere tid til forskning på SDU

  • 25.03.2021

    Danske studerende skal sende deres egen satellit op næste sommer

    Det Danske Studenter CubeSat Program, DISCO, vil i samarbejde med den nordjyske virksomhed Space Inventor sende sin første satellit op med en Falcon-9 raket en gang i sommeren 2022.

  • 19.03.2021

    Molekylær lokkedue kan måske snyde coronavirus

    Der findes ingen lægemidler, der kan helbrede mennesker, som er smittede. Men forskere på SDU har nu udviklet et stof, der kan danne grundlag for udvikling af medicin mod COVID-19.

  • 08.03.2021

    SDU intensiverer fokus på rummet i SDU Galaxy

    For at sikre studerende de bedste kompetencer til at gribe mulighederne i rumfartens nye guldalder samler Syddansk Universitet forskning og udvikling i rum og rumrelateret teknologi i netværket SDU Galaxy.

  • 03.03.2021

    Kan dette løse mysteriet om universets udvidelse?

    Fysikere fra SDU foreslår, at der er en type ekstra mørk energi på spil i universet. Deres artikel om emnet fremhæves i videnskabeligt tidsskrift.

  • 09.02.2021

    Nyt våben mod resistente bakterier

    Forskere har udviklet et nyt antibiotikum, der kan hjælpe i kampen mod resistente bakterier og håber, det vil nå ud til patienterne.

  • 01.02.2021

    Jesu apostle videnskabeligt undersøgt

    I en romersk kirke ligger relikvierne af to af Jesu apostle. Kirken har helt ekstraordinært tilladt kemiske analyser af dem for at få mere at vide om deres oprindelse.

  • 20.01.2021

    Boost til udviklingen af nye, avancerede materialer

    Nyt instrument forbedrer analyse af high-tech nano materialer

  • 24.11.2020

    Polarforskerens sidste timer

    Kemiske analyser af sort klat i dagbog kaster nyt lys over polarforsker Jørgen Brønlunds tragiske endeligt i Grønland i 1907.

  • 18.11.2020

    Studerende klar til at sende satellitter ud i rummet

    Fire danske universiteter er gået sammen med Industriens Fond og har skabt satellitprogrammet DISCO, der er målrettet studerende.

  • 27.10.2020

    Ny medicin uden dyreforsøg

    Forskere vil mindske brugen af dyreforsøg, når der skal udvikles ny medicin. Computer-simuleringer kan i stigende grad klare opgaven bedre.

  • 22.10.2020

    Bevilling fra Lundbeck Fonden til bedre forståelse af hjernesygdomme

    Jasmin Mecinovic, lektor, FKF, har modtaget en Lundbeck Fonden Ascending Investigator bevilling på 4.999.500 kr. til at fortsætte sin forskning i hjernens såkaldte epigenetiske enzymer.

  • 08.10.2020

    Støtte til vilde forsker-idéer

    Tre forskere fra Det Naturvidenskabelige Fakultet har hver modtaget to mio. kr. fra VILLUM FONDEN til at afprøve vilde idéer.

  • 01.10.2020

    Mysteriet om 900 år gammelt helgenskrin løst

    Nye videnskabelige undersøgelser afslører, at Knud Den Hellige ikke ligger med sine egne ligklæder i sit helgenskrin i Odense Domkirke. De tilhører formentlig hans bror, Benedikt.

  • 23.09.2020

    Bævrende sort hul er godt nyt for fysikere

    Internationalt forskerhold har observeret et sort hul i 10 år og kan nu fortælle os, hvordan det opfører sig, når det suger næring til sig.

  • 08.09.2020

    Kødløse dage i Renaissancen: Tycho Brahe og frue spiste masser af fisk

    Kemiske analyser af knogler afslører, at Tycho Brahe og hans kone spiste masser af fisk; nærmere bestemt ferskvandsfisk fra stillestående vand på Hven og i Tjekkiet.

  • 15.07.2020

    Nye kemiske analyser: Hvad havde danskere og italienere i Middelalderen til fælles?

    Kemikere har analyseret knogler fra en dansk og en italiensk kirkegård, og det giver et indblik i både de riges og de knap så riges liv i hver sin ende af Europa.

  • 03.07.2020

    Nye, uforklarlige signaler fra rummet: Hvad foregår der?

    Rummet har sendt nogle signaler til os, som forskerne ikke kan forklare. Måske er det signaler fra en partikel, som hidtil har formået at holde sig skjult, mener fysikere fra SDU.

  • 23.06.2020

    Se frem til mikroskopiske computere: Fremtidens ledninger kan laves af molekyler

    Der er fysiske grænser for hvor kraftige computere kan blive, hvis de samtidig skal bevare deres størrelse. Molekylær elektronik kan løse det problem, og nu melder SDU-forskere sig med et nyt effektivt ledende materiale, baseret på molekyler.

  • 19.05.2020

    21,5 mio. kr. til nye naturvidenskabelige ideer

    Otte forskere fra Det Naturvidenskabelige Fakultet har modtaget knap 21,5 mio. kr. fra Danmarks Frie Forskningsfond til 9 nye projekter.

  • 01.05.2020

    Gennembrud i arbejdet med molekylære maskiner

    Molekylære maskiner har potentiale til at revolutionere fremtiden – hvis vi altså kan lære at styre dem. Nu melder SDU-forskere, at de har fundet en metode til at styre de små maskiner, så de bevæger sig i en bestemt retning, fx ind i blodbanen.

  • 17.03.2020

    Kobber i knogler sladrer om Middelalderens valg af køkkenredskaber

    Hvem af vores forfædre brugte køkkenredskaber af kobber? Og hvor gjorde de det? Det kan nye kemiske analyser af knogler afsløre.

  • 20.12.2019

    Andreas Mogensens besøg på SDU

    Der var fuldt hus i U45, da Andreas Mogensen i forbindelse med fysikforløbet "Fra atomer til galakser" holdt foredrag på SDU.

  • 18.11.2019

    Fire SDU-forskere får eftertragtede bevillinger

    Danmarks Frie Forskningsfond uddeler 208 mio. kr. til 35 Sapere Aude Forskningsledere. De skal sætte en ny retning inden for deres forskningsområder.

  • 15.10.2019

    Ny forståelse af mystiske elektromagnetiske felter i universet

    Elektromagnetisme blev opdaget for 200 år siden, men oprindelsen af de meget store elektromagnetiske felter i universet er stadig et mysterium.

  • 14.10.2019

    Ukendte gule farver fra Antikken opdaget

    Oldsager fra Glyptoteket har været under kemikerens lup, og det har afsløret en hidtil ukendt brug af gul i Det Gamle Egypten.

  • 16.09.2019

    Træt af pokemons? Nu kan du fange kvarker!

    YouTube-prinsessen og fysik-geniet Kvante Karina udkommer med ny app.

  • 11.04.2019

    Ny metode kan guide medicin på rette vej

    En af de store udfordringer indenfor nedkæmpelse af sygdom er at få medicinens kemi transporteret hen til de rette organer. Nu har forskere fundet en ny metode at transportere kemiske ’pakker’ rundt i kroppen på.