Skip to main content
DA / EN

SDG

Læs SDU’s bæredygtighedsrapport

Syddansk Universitets bæredygtighedsrapport for 2021 er landet. I rapporten kortlægges SDU’s arbejde med bæredygtighed sidste år, og der fremhæves en række konkrete resultater og eksempler.

På SDU arbejder man strategisk med bæredygtighed. En nylig offentliggjort rapport giver et overblik over, hvad der gøres for at fremme bæredygtighed på tværs af Syddansk Universitet i 2021.

Et solidt udgangspunkt for arbejdet

Flemming Bridal Rasmussen, chefrådgiver hos SDG HUB, er manden bag bæredygtighedsrapporten, som han har fået hjælp til at udforme hos Jan Vang og David Hansen fra SDU TEK. Ifølge ham er en af hovedpointerne i rapporten, at SDU har et rigtig godt grundlag for at arbejde med bæredygtighed.

- En stor del af de eksempler på bæredygtighedsrelevant forskning, som vi bringer i rapporten, udspringer af forskning og forskningsmiljøer med mange år på bagen. Det gælder især eksemplerne fra TEK, SUND og NAT. Samtidig er der en stigende erkendelse af, at en bæredygtig udvikling også kalder på indsigter fra samfundsvidenskab og humaniora, når det kommer til betydningen af fx markedskræfter, jura, kultur, historie, adfærd og kommunikation. Og her viser rapporten, at forskningsmiljøer fra SAMF og HUM har rigtig meget at byde på.

Det samme billede gør sig ifølge Flemming Bridal Rasmussen gældende på uddannelsesfronten.

- Der foregår i øjeblikket en diskussion af, hvad bæredygtighedsrelevant uddannelse er. Ét bud kunne være at kigge på de kompetencer, som UNESCO og OECD peger på som særligt relevante. En Maggi-terning af det kunne lyde, at man i fællesskaber kan skabe løsninger på komplekse problemer gennem kritisk og systemisk tænkning. Det lyder for mig til at være essensen af det, som uddannelserne på SDU arbejder med.

Samtidig understreger Flemming Bridal Rasmussen, at rapporten også viser, at der på SDU er et stort udbud af fag og kurser med fokus på forskellige emner indenfor bæredygtighed.

Verdensmålene forpligter

Ifølge Flemming Bridal Rasmussen er det vigtigt, at en institution som SDU fortæller om universitetets bæredygtige indsatser. Det er man ifølge ham forpligtet til, når man strategisk vælger at arbejde med verdensmålene.

- Man kan bruge rapporten til at få et indblik i, hvordan vi som universitet arbejder med bæredygtighed og bidrager til at finde løsninger på de samfundsmæssige udfordringer, vi står med. Man hører tit om de ting der er galt, og ikke så meget om, hvad der rent faktisk bliver gjort, siger han.

En årlig rapport skal være med til at sikre, at SDU er på ret kurs

Denne er rapporten er den anden i rækken. Fremover vil der komme en årlig rapport over bæredygtighedsindsatserne for at skabe synlighed om, hvad der sker i organisationen og hvad der kommer ud af de strategiske beslutninger, der træffes. Og for at vise verden, hvordan vi er dedikeret til det, vi besluttede os for i 2019,

Det handler om at lære af det år, der er gået, og som Flemming Bridal Rasmussen forklarer det, så er der også i rapporten nogle ting, SDU skal arbejde med fremover.

- Vi har stadig udfordring med ligestilling på nogle punkter, og vi oplever fortsat forskere og ansatte, der kæmper med work life-balancen, så der kan vi sætte ind. Vi skal også gerne se et dyk i vores eget klimaaftryk, slutter han.

Læs SDU's bæredygtighedsrapport (kun på engelsk).

Redaktionen afsluttet: 08.07.2022