Skip to main content
DA / EN

Citizen Science og narrativ medicin

 

Borgerforskning eller Citizen Science (CS) er et voksende forskningsfelt, hvor borgere inddrages i videnskab på tværs af faggrænser og platforme. Narrativ medicin (litteratur) er relevant som Citizen Science, idet narrativ medicin blandt andet beskæftiger sig med, at flytte borgerens opfattelse af sundhed og sygdom.

 

Der er imidlertid ikke lavet større forsøg i forhold til en bredere målgruppe, og det er derfor interessant at afholde et større Citizen Science-forsøg og undersøge, hvad der sker, hvis man inddrager en større gruppe borgere i et forskningseksperiment inden for læsning, tolkning, skrivning og diskussion af litterære tekster. Forsøget blev tilrettelagt som et skriveværksted, hvor borgerne både læste og skrev litterære tekster, samt reflekterede over processen.  Denne type borgerinddragende forskning inden for litteratur og sundhed er ikke lavet tidligere.

 

Formålet med projektet var at involvere borgere i læsning, tolkning og refleksion af litteratur. Dette skete via et læse- og skriveværksted. Der blev i den forbindelse udvalgt et antal tekster, som blev læst og drøftet med en eller flere grupper. Gruppen/grupperne bidrog også med egne litteraturforslag og egne tekster i værkstedet. Borgere blev engageret til at foreslå litteratur, som gav mening for dem ift. sundhed/sygdom. Samtidig sørgede et par litterære bloggere for en fælles platform i form af en blog på TV2Fyn, hvor deltagerne kunne drøfte litteratur.

 

Litteraturen rykker ud: Litterært værksted om sundhed og sygdom

Borgerforskning i det fynske folks tjeneste

 

På lægeuddannelsen på SDU undervises de studerende i narrativ medicin, som giver bevidsthed om sproget og øger empati og refleksion. ”Det er jo ikke en samling symptomer, der kommer til lægen, men et helt menneske” har direktør Kim Brixen, OUH forklaret i JP. Derfor er det væsentligt, at de lægestuderende lære at se og forstå det hele mennesker.

 

Narrativ medicin anvendes også som et supplement til den traditionelle behandling af forskellige sygdomme. Det sker via kreativ skrivning, hvor deltagerne bruger den kreative skriveproces til at få en ny forståelse af deres situation. Disse værksteder indgår samtidig i et forskningsprojekt, som skal afdække, hvor og hvordan narrativ medicin kan bidrage til behandlingen af en række patientgrupper.

 

På samme måde er litterære værksteder for almindelige borgere et væsentlig bidrag til den samlede forskning i narrativ medicin. Sådan er Citizen Science-projekt understøtter den forskning, der er i gang med patientgrupper.

 

I oktober 2018 lancerede SDU og TV2/Fyn et nyt Citizen Science-projekt ’Litteraturen rykker ud’, hvor man som borger kunne deltage i et litterært værksted, hvor man  mødte forskere, forfattere og andre litteraturinteresserede borgere, som delte deres erfaringer med litteratur. Læs mere om forskningsprojektet 'Litteraturen rykker ud' her

 

'Litteraturen rykker ud' bestod af en række litterære værksteder hvor borgere såvel som sundhedspersonale bidrgo med erfaringer og tanker med litteratur. Disse litterære værksteder skulle være med til at skabe dialog blandt deltagerne om temaer som 'Hospitalets verden', ’Livets begyndelse og afslutning’ og litteraturens betydning og muligheder i relation til sundhed og sygdom. 

 

Se Tv2/Fyn's  udsendelse om 'Litteraturen rykker ud' her

 

 

Sidst opdateret: 07.11.2022