Skip to main content
Center for Mellemøststudier, Mellemøsten, Forskning, Forskningsprojekter

Tidligere ph.d.-projekter

Maja Gildin Zuckerman

Broadening Home: The Emergence of Danish Zionism and its Topological Expansion of Danish Jewishness, 1897-1914

Resumé:
Denne afhandling fokuserer på de forandringer som dansk jødiskhed gennemgik fra slutningen af 1890'erne til 1. Verdenskrigs begyndelse ved at følge udbredelsen og materialisering af zionisme blandt danske jøder. I løbet af disse år forandrede dansk jødiskhed sit udtryk, organisering og orientering mod den større jødiske verden på betydelige måder. Dette studie argumenter for, at det dansk-jødiske samfund gradvist blev mere forbundet til et globalt projekt om jødisk kollektivitet, som blev knyttet sammen gennem praksisser, der samtidig understregede vigtigheden af de-territorialt jødisk solidaritet og enhed men også  regionale aspekter af jødisk nationsopbygning. Jeg konkluderer, at denne udvidelse af grænsedragninger faktisk kom til at betyde en styrkelse af lokal dansk-jødisk selvhævdelse og selvværd, som eftertrykkelig blev både mere dansk og jødisk. Afhandlingen udfolder fire centrale praksisser gennem hvilke den første formand for Dansk Zionistforening, Louis Frænkel, sammenføjede zionistiske antagelser om jødisk kollektivitet og nationale tilhørsforhold med dansk jødiskhed: rejse, foredrag, tidsskrift og hjælpearbejde. En sammenstilling af disse praksisser, som afhandlingen fremviser, tydeliggør hvordan netværk blev skabt herigennem, der sammenvævede dansk zionisme og jødiskhed, indtil deres positioner konvergerede, og zionistiske antagelser blev en del af dansk-jødiske kerneværdier.

Martin Ledstrup

Oscillations of Nationhood: A Sociology of In-betweenness in the United Arab Emirates

Resumé:
Dette projekt udforsker nationalismens moderne dobbelthed. Det udforsker det nationale tilhørsforhold, den globale sammenhæng og den individuelle interaktion, især blandt statsborgere og migranter i De Forenede Arabiske Emirater. Projektets empiriske felt er processen mellem nærheder og distancer i det sociale, eller hvad der – i en socialvidenskabelig sammenhæng – ofte kaldes ’fremmedhed’ som en form for interaktion. På samme tid taler projektet til en dialog mellem nationalismestudier og den klassiske sociologi. Det undersøger nationalismens dobbelthed gennem en udforskning af Georg Simmels socialteori om det moderne. Hans klassiske tekstunivers er en mulighed for – hinsides reifikationerne af det sociale – at diskutere nationalismens, globaliseringens og individualiseringens samtidighed som et træk ved selve moderniteten."

Rune Andersen

Turisme – baggrund og betydning. En undersøgelse af guidebogslitteraturen om Ægypten i det 19. århundrede (vejleder: Peter Seeberg)

I min ph.d.-afhandling er det målsætningen at undersøge produktionen af rejsejournalistiske og turistiske aktiviteter i Mellemøsten mellem 1922-1945 med særligt henblik på den diskursive fremstilling af det ”fremmede”. Det vil sige et indblik i, hvorledes turisme og rejsejournalistik, som to gensidigt supplerende konstruktører og bærere af kulturelt indhold, har haft latent indflydelse på konstitueringen af periodens identitets- og kulturgeografiske normer. Sigtet er både at tilføre ny indsigt i fortidens hændelser, men også at bidrage til diskussionen om det moderne Mellemøstens kulturelle geografi og etablerede kulturelle identiteter set i et nutidigt perspektiv.

 

Sidst opdateret: 20.01.2017