Af: Mai Solmer Poulsen
I en stor organisation som SDU sker det, at møbler udskiftes. Udskiftningen kan skyldes, at møblerne er blevet for slidte efter år med flittig brug. Andre gange kan der være tale om forholdsvis ubrugte møbler, som ikke længere bruges, fordi de ikke længere passer til arbejdsopgaven. Hvad gør man med det overskydende inventar, som af den ene eller anden grund, ikke bliver brugt og derfor bare står og samler støv?
Mange ubrugte møbler, som ikke længere bliver brugt, men kan bruges andre steder på SDU ender i SDU’s brugtvarebørs. Her kan SDU’s ansatte, som skal bruge møblerne til arbejdsbrug, købe dem til 0 kr. Det hænder dog, at nogle møbler ikke længere passer ind, eller ikke længere lever op til SDU’s standarder, hvorfor de ender til opbevaring.
Det nye samarbejde
Som en del af SDU´s forsøg på at bidrage til bæredygtighed og reducere overskydende inventar, har SDU lavet et samarbejde med Daarbak Bop Recycle, som er en virksomhed, der køber og sælger nye og brugte møbler. Det overskydende inventar fra hele SDU, som ikke længere skal stå og pynte ned i kælderen, og som ikke ryger i brugtvarebørsen, bliver sorteret afhængig af stand. Efter sorteringen bliver nogle af møblerne solgt mens andre doneres. Møbler, der er blevet meget slidte og ikke kan genbruges, vil blive adskilt i op til 12 forskellige fraktioner. For eksempel vil træmøbler blive fliset og omdannet til nye træplader. De gamle møbler kan således omdannes til nye og nyttige produkter.
”Det var vigtigt for os at indtænke verdensmålene og bæredygtighed, så ressourcerne fra råvarerne bliver genbrugt så meget som muligt,” siger Carina Blichfeldt, som er projektkoordinator ved Teknisk Service.
Læs mere: Daarbak Bop Recycle
På rejse til udlandet
Samarbejdet har betydet, at flere møbler fra SDU Slagelse nu er på vej til udlandet. 80 borde er blevet doneret til Brædstrup Humanitær Forening og er nu ved at finde deres vej til Rumænien. 70 stole skal på en lidt længere rejse til Ukraine.
Ifølge Daarbak Bop Recycle bliver størstedelen af møblerne generelt solgt videre til andre erhvervskunder. De møbler der har for mange brugsmærker til at blive solgt videre, bliver doneret til nonprofitorganisationer. Møblerne kommer derfor til at tjene et nyt formål hos f.eks. skoler, institutioner, foreninger eller frivillige organisationer. Møblerne fra SDU kan derfor være i brug så længe som overhovedet muligt.
Et forsøg på en bæredygtig løsning
Samarbejdet med Daarbak Bop Recycle er et forsøg på at finde en bæredygtig løsning på overskydende inventar, som samtidig bidrager til SDU's mål om at være mere bæredygtige og ansvarlige. Efter forsøget vil SDU evaluere, om løsningen opfylder deres forventninger og bidrager til målet om bæredygtighed og ansvarlig håndtering af overskydende inventar.
SDU's initiativ viser, hvordan store organisationer kan tage ansvar for deres overskydende inventar og afprøver bæredygtige løsninger, som både gavner samfundet og miljøet. Det nye samarbejde samt brugtvarebørsen understøtter den cirkulære økonomi og SDU's arbejde med FN's 17 verdensmål.
Læs mere: SDU's arbejde med Verdensmålene