Af: Frederikke Malling Hansen
I slutningen af januar blev den nye affaldssortering udrullet på campus i Odense – et sted, som ansatte og studerende dagligt strømmer til fra nær og fjern.
Sorteringen læner sig op ad Odense Kommunes sortering, ligesom sorteringen hos de resterende SDU-campusser kommer til at læne sig op ad deres kommune. Hvornår sorteringen kommer ud til de resterende campusser er dog ikke fastsat, men projektet er godt på vej.
Læs mere: Det nye år skal bringe mere sorteret affald
”Vi vælger at gå med den kommune, som campus ligger i, fordi vi håber, det er mest genkendeligt for flest muligt. Og så er det også der, vi kan få det aftaget rigtigt, så vi ikke skal køre langt med vores affald” forklarer projektleder hos Teknisk Service Malene Skovbakke.
Jan Jeppesen, der er betjent ved Teknisk Service forklarer også:
”Vi kan ikke bare rulle Odenseløsningen ud i Kolding. Eller jo, det kan vi godt, men så skal vi have en Odense-lastbil fra Marius Pedersen til at køre til Kolding og hente det, og så går det jo af fløjten”.
Malene Skovbakke forklarer, at spandene kommer til at ligne hinanden, men at man kommer til at skulle blande forskellige ting fra campus til campus på grund af kommuneforskelle. Det gør det hele en tand mere besværligt, men på nuværende tidspunkt er det uundgåeligt.
”Det er vilkåret. Det ville da være rarest, hvis alle kørte samme system på tværs af kommunerne. Man sætter meget store krav til sine brugere, når man ikke har ”one size fits all”, men det er vilkåret, og det er jo ikke os, der bestemmer, hvad kommunerne kører”.
Forskellige mennesker og forudsætninger
Men det betyder også, at tusindvis af studerende og ansatte på campus Odense kommer med forskellige forudsætninger, når de møder på SDU. Disse forskelle vil man prøve at imødegå ved at bruge genkendelighed.
”Vi har valgt, at de nationale piktogrammer skal gå igen alle steder, så dem kan du genkende” forklarer Malene Skovbakke yderligere, og Jan Jeppesen tilføjer:
”Vi kan ikke imødegå alles krav, for folk kommer fra nær og fjern. Vi har lektorer, der kommer fra København eller Århus, og vi har studerende fra USA og Kina”.
Han forklarer yderligere, at de kommer til at kommunikere både på dansk og engelsk, men at de også vil prøve at bruge en meget visuel tilgang for dermed at gøre det mere gennemskueligt, hvordan man som bruger skal sortere sit affald.
Hvad de dog begge har måttet indse er, at selvom der er ligger års arbejde forude for denne udrulning, så er det ikke slut endnu.
”Det har været en lang proces og et stort arbejde, men det virkelige arbejde begynder jo faktisk først nu” siger Jan Jeppesen.
Malene Skovbakke fortæller, at de hele tiden vil blive klogere, da det stadig er svært at vide, hvor gode brugerne er til at sortere, hvor meget affald der er i de forskellige fraktioner, og hvor det kommer til at gå galt.
Dog håber de begge, at man som bruger vil gøre sig umage for at sortere sit affald rigtigt og tage godt imod den bæredygtige omstilling.
Læs mere: Kom med bag scenen: Affaldssortering er slet ikke noget nyt på SDU