Af: Frederikke Malling Hansen
Green Lab-projektet, som handler om certificeringen af en række laboratorier på SDU, hvor man ønsker at tænke mere bæredygtighed ind i sin daglige gang, har siden sin spæde start koncentreret sig om især to fokusområder.
Et af fokusområderne har været energiområdet, hvor man har ønsket undersøge, hvordan man i laboratorierne kan spare på SDU’s tomgangsforbrug. Derudover har et andet fokus været, hvordan den store mængde rene plast fra laboratorierne kan genanvendes på bedste vis. Dette har nu resulteret i SDU’s indkøb af en plastgranulator.
De to institutter, som var med fra start i Green Lab-projektet, - Institut for Molekylær Medicin og Institut for Biokemi og Molekylær Biologi – fandt nemlig ud af, at de generede rigtig meget polypropylen (PP-plast). En af forskningssektionerne fandt ud af, at de havde næsten 50 kilo hård plast på en måned, hvoraf 83% var PP-plast, som er genanvendeligt.
Læs mere: SDU Green Labs sender et bæredygtigt signal til omverdenen og giver brugerne en selvforståelse
Marius Pedersen blev derfor betalt for at afhente det rene plast, som de så kunne sælge videre. Men så opstod en ny tanke.
”Når vi bare selv indsamlede det, skulle Marius Pedersen hente det for at køre det hen til dem selv og bagefter ud til dem, der har købt plastikken. Hvis vi i stedet beholder plastikken her, kan vi spare den transport og transportere det direkte til opkøber” fortæller Marianne Due.
Derigennem opstod tanken og idéen til indkøbet af en plastgranulator, der nu kører som et pilotprojekt på et år.
Sammen på tværs
Men før projektet kunne blive til virkelighed krævede det et tværfagligt samarbejde mellem afdelinger på SDU.
”Projektet blev et samarbejde mellem Indkøb og Udbud, Teknisk Service, vores energikonsulent og brugerne. Så det var et tværgående projekt” forklarer Marianne Due.
Teknisk Service fik en stor rolle i plastgranulatorprojektet med deres viden og erfaringer på affaldsområdet samt installeringen og driften af granulatoren i sidste ende.
Derudover hjalp Indkøb og Udbud projektet på vej ved at undersøge mulighederne for en granulator og ved at sørge for, at SDU’s aftaler blev overholdt.
”Når vi skal tænke udbud, skal vi tænke ind i, hvad for en type plast, vi gerne vil have ind i huset, og hvad der kan genanvendes af det, vi får ind via indkøb” fortæller Charlotte Wiking Antivakis, der er indkøbskoordinator hos Indkøb og Udbud, om deres rolle i indkøbet af plastgranulatoren.
De overvejede blandt andet, om SDU skulle bruge den rene plast fra laboratorierne til at genanvende i plastikstole til universitetet, men genanvendelsesprocenten viste sig at være mindre end andre muligheder.
”Det var ikke den fedeste historie at komme med, vi ville hellere genanvende det hele,” fortæller Charlotte Wiking Antivakis.
Herefter fik de øje for muligheden i en plastgranulator, som skal kunne bruges bredt på SDU.
Læs mere: Igangværende klimaindsatser
Projektet er dermed et resultat af et bredt samarbejde på tværs af forskellige afdelinger på SDU. Ifølge Marianne Due og Charlotte Wiking Antivakis er det tværfaglige samarbejde alfa og omega, når man vil lave helhedsorienterede løsninger, og få dem til at lykkes.
”Man kan kun gøre det i et samspil, også fordi det skal udbredes, så hele SDU kan bruge den,” siger Charlotte Wiking Antivakis og tilføjer:
”Det er utroligt vigtigt, at hvis du skal have SDU-projekter igennem, og de skal lykkes, så skal det være bredt”.