Vejen til en bæredygtig svinekødsproduktion

Fødevareproduktion er i dag en kompleks størrelse og nogle gange kan det være svært at gennemskue, hvad der er det mest bæredygtige valg.

Forskningsgruppen bag Follow the Pig-projektet inviterer til et åbent online event den 19 og 20  januar, hvor du får en unik mulighed for blandt andet at høre den nyeste forskning indenfor svineproduktion, dyrehold i fremtiden, forbrugerkultur samt reduktion af antibiotika.

På webinaret vil en række gæstetalere af førende nordiske eksperter diskutere de forskellige perspektiver indenfor svineproduktion.

Webinaret afholdes via Zoom og det er gratis at deltage. Du er meget velkommen til at plukke i programmet, og deltage i lige præcis de oplæg du finder mest interessant.

Arrangementet afholdes på engelsk.

Program og talere

Tirsdag den 19. januar: Shaping future markets for pork

9:30 Welcome

Ass. Prof. Anna Schneider-Kamp, SDU

Consumer Resistance and Responsibilization: The Case of Medicine Consumption

Anna Schneider-Kamp’s research focuses on the health-related everyday practices of consumers and their duality of identity between consumers and patients. In her presentation, she will shed light on how discourses regasrding antibiotics overuse have contributed to both consumer responsibilization and consumer resistance in the consumption of medicine.

Prof. Dannie Kjeldgaard, SDU

Nordic consumer culture: sustainable consumption

Dannie Kjeldgaard analyses change processes of market-based glocalization in domains such as place branding, branding, media and identity construction, global consumer segments, ethnicity and qualitative methodology.

In this presentation he focuses on cross-section of climate change, responsibilization and consumer culture.

11:10-11:30 Break

Associate Prof. Lars Esbjerg, Aarhus University

On the central role of retailers in shaping markets (for pork)

Lars Esbjerg has studied the role of retailers in national and international value chains in the food sector for many years. Recently, he has been particularly interested in how the market practices of food retailers shape markets for animal welfare. In his talk, he will discuss how retailers are changing from being passive market oriented, where they simply react to consumer demand, to becoming more proactive and market driving.

Onsdag den 20. januar: Alternative futures of innovating use of antibiotics

9:00 Welcome
9:10-10.10

Adjunct prof. Tuomas Kuhmonen, University of Turku

Alternative futures of animal husbandry

Tuomas Kuhmonen has studied the challenges of the food system with several disciples: agricultural economics and policy, entrepreneurship, rural studies, sustainability science, futures research and systems science. In his talk, he envisions the framing effects of alternative futures and illustrates five alternative futures images of the animal husbandry.

CEO Iben Krog Rasmussen, Frej Think Tank

The future of sustainable food production

Think Tank Frej is working for promoting a more sustainable food production and consumption through dialog and meetings between young people and food producers. Iben grew up at a conventional pig farm and will tell her life story from being a part of the production to becoming a sustainable change maker. Iben will share her view on the future for pig producers in Scandinavia. She will give you no answer but questions to think about.

11:10-11:30 Break

Prof. Doc. Med. Hans Jørn Kolmos, SDU

Concerns for the future health of citizens – the case of MRSA

Professor Hans Jørn Kolmos has for many years criticized the healthcare system and agricultural sector for excessive use of antibiotics. He continues to believe, that not enough is being done to reduce the use of antibiotics. In his talk, he focuses on the spread of the dangerous MRSA bacterium.

Om Follow the Pig

Siden efteråret 2018 har forskningsgruppen Follow the Pig undersøgt forskellene i brugen af antibiotika i den danske, svenske, finske og norske svinekødbaserede fødevareproduktion; herunder kontekstuelle forskelle såsom institutioner og regler, økonomisk logik og interesser blandt aktører i disse systemer.

Ved registrering får du et Zoom-link til begivenheden.

Temaer for eventen

• Nordisk forbrugerkultur: bæredygtigt forbrug
  • Den centrale rolle for detailhandlere i udformningen af markeder
  • Fremtiden for dyrehold